Interview med stifteren af GingerOrganic – og mor til to

Mød Helena Fernando-Kristensen. Helena er mor til to, iværksætter og direktør for GingerOrganic.

Helena Fernando-Kristensen om Svanemærket
Forårets miljømærkekampagne har særlig fokus på, at vi skal huske at passe på os selv, når vi får børn. Du er selv mor. Synes du, dette tema rammer noget væsentligt – både i dig selv og når du ser dig om i din omgangskreds?

Det rammer i den grad noget væsentligt! Da jeg blev mor, flyttede jeg i hvert fald fokus fra mig selv til det lille barn. Man vil så gerne gøre alt det bedste. Vælge den rigtige vuggestue og børnehave, købe økologisk mad, gøre hvad man kan for at undgå, at barnet ikke får allergi, huske at vaske nyt tøj inden brug osv. Der er så meget, der fylder i hverdagen. 
Nu er mine børn henholdsvis 7 og 3½ år gamle. Den lille har rigtig sart hud, og derfor har jeg skullet være ekstra opmærksom på, hvilke bleer og cremer jeg vælger til hende. Så ja – det primære fokus er på børnene.
Men jeg bor i indre København og tilhører nok et segment af ret miljø- og sundhedsbevidste forældre, så jeg tænker heldigvis også på, at jeg skal passe på mig selv. Det gør mange i min omgangskreds også, men jeg kan se, at det ikke er alle, der er konsekvente, når det handler om produkter til dem selv. Derfor mener jeg, at det er en vigtig kampagne.

I hvor høj grad tænker du, at vores valg og vaner som forældre påvirker vores børns vaner, når de bliver ældre og selv begynder at have en holdning til valg af produkter og livsstil?

Jeg er helt sikker på, at vi giver de gode vaner videre til vores børn, og jeg synes, at det er vigtigt at forklare dem, hvorfor vi vælger med omtanke. Der var en dag, min datter kom hjem og sagde, at vasketøjet duftede sådan hos faster. Det var egentlig bare en konstatering, ikke positivt eller negativt, men måske lidt undrende. Så tog vi en snak om, at rengøringsmidler og vaskemidler er lige så effektive, selvom de ikke har duft. Men vi talte også om, at nogle af de cremer, tøj og legetøj, man kan købe i butikkerne, kan indeholder kemikalier, som ikke er gode for os eller miljøet. Når vi står i supermarkedet, viser jeg hende, at der er mærker som Ø-mærket og Svanemærket, der gør det nemmere at vælge.

Hvad tror du, man kan gøre for at øge forældres fokus på at passe bedre på sig selv? Har du et godt råd til dem?

Mit bedste råd er at leve lidt enklere, så man får tid til at mærke sig selv. Køb mindre, køb god kvalitet og gå efter de officielle mærkningsordninger, især på pleje- og hygiejneprodukter, som du jo bruger på kroppen. Spis årstidens råvarer – gerne økologiske – og gør det til en fest at lave maden sammen i familien. Og så sørg for, at der er rart derhjemme. Luk den friske luft indenfor et par gange om dagen. Og fyld dit liv med masser af søvn, vand og smil. Det er i virkeligheden ikke svært, når man sætter fokus på det. Man bliver simpelthen gladere og har det bedre.