Danskerne kan nu se efter Svanemærket, når de investerer

Merkur kan som det først pengeinstitut i Danmark præsentere fire svanemærkede investeringsfonde.

Par ser på svanemærket investeringsfond

Danske forbrugere er vant til at kigge efter Svanemærket, når de køber alt lige fra vaskepulver, sæbe og bagepapir til maling, møbler og bilvask. Og nu er turen kommet til endnu et stort fokusområde, hvis man vil gøre en forskel som bæredygtig forbruger. Fra i dag kan danskerne nemlig læne sig op af Svanemærket, når de skal have placeret deres sparepenge.

Svanemærket lægger i sin vurdering af investeringsprodukter stor vægt på bæredygtighed – og på at der bliver investeret i selskaber, som allerede er gode på miljø, eller som arbejder målrettet for at blive det.

”Målet med Svanemærket er at mindske den samlede miljøbelastning fra produktion og forbrug – og sidste år blev det muligt også at svanemærke investeringsfonde, da der er et enormt miljøpotentiale i at motivere banker, pensionskasser og investeringsfonde til bæredygtige investeringer. Svanemærkede investeringsfonde skal opfylde 25 obligatoriske krav, der regulerer de forskellige måder, som en fond kan påvirke virksomheder på. Det vil blandt andet sige gennem fravalg og tilvalg af virksomheder samt åbenhed om fondens investeringer. Og vi er glade for, at danskerne nu for første gang kan gå efter Svanemærket, når de skal investere penge”, siger Karen Dahl Jensen, produktudviklingschef hos Nordisk Miljømærkning, der har ansvaret for Svanemærket.


Forbrugerne stiller krav

Konkret er der tale om fire investeringsfonde, som kommer fra hollandske Triodos Investment Management, som er førende inden for screening af etiske og bæredygtige investeringer på verdensplan. Alle fire produkter kan købes i Danmarks største værdibaserede pengeinstitut, Merkur Andelskasse, som i mange år har forhandlet de fire investeringsfonde, der som de første i Danmark kan bryste sig af et Svanemærke.

”Der er ingen tvivl om, at flere danskere begynder at sætte spørgsmålstegn ved, hvad deres pensionspenge og opsparing er med til at finansiere. Og der er mange, som ikke kan genkende sig selv i konventionelle investeringsprodukter, fordi de ikke forholder sig til, om investeringerne gør noget positivt for vores samfund, eller i værste fald gør direkte skade,” siger Lars Pehrson, administrerende direktør i Merkur Andelskasse og fortsætter:

”Og derfor er det et vigtigt skridt, at vi nu får Svanemærket ind på investeringsområdet, så borgerne nemmere kan investere i tråd med deres værdier.”

Øje for afkast og etik

I Triodos Investment Management arbejder man for at skabe konkurrencedygtige investorafkast, samtidig med omstillingen til en mere bæredygtig og inkluderende økonomi accelereres. I Triodos Investment Management håber man derfor, at Svanemærket vil være med til at åbne de danske investorers øjne for, at der findes investeringsmuligheder, som både har fokus på afkast og bæredygtighed.

”For at kunne imødegå de udfordringer, som vores verden står over for i dag, såsom klimaforandringer og den stigende sociale ulighed, er vi nødt til at ændre den måde investorer tænker og agerer på. Heldigvis kan vi se, at det et synspunkt som flere tager til sig, og som giver sig til udtryk i et ønske om at skabe forandring gennem deres investeringer. Vi er meget glade for, at vores bestræbelser for at efterkomme investorernes ønsker gennem vores investeringsfonde, er blevet anerkendt af Svanemærket. Sammen kan vi gøre bæredygtige investeringer mere tilgængelige for danske investorer,” siger Erik Breen, som er chef for SRI i Triodos Investment Management.

I Sverige fik en række investeringsfonde sidste år Svanemærket, som de første i Norden, og i dag er der 5,5 milliarder euro under forvaltning i en svanemærket investeringsfond. 

Fakta om de fire svanemærkede investeringsfonde:

Alle fire investeringsfonde investerer i virksomheder og/eller stater, der tilbyder løsninger inden for områderne for bæredygtig omstilling: fødevarer, mobilitet og infrastruktur, vedvarende energi, cirkulær økonomi, social inklusion, innovation til fremme af bæredygtighed og sundhed:

  • Triodos Sustainable Bond Fund: Koncentreret portefølje af obligationer udstedt af børsnoterede selskaber, regeringer i EU og halvoffentlige institutioner.
  • Triodos Sustainable Equity Fund: Aktier i store børsnoterede selskaber, der tilbyder bæredygtige løsninger.
  • Triodos Sustainable Mixed Fund: Blandet portefølje af aktier og obligationer som ovenfor.   
  • Triodos Sustainable Pioneer Fund: Globale investeringer i innovative og børsnoterede mellemstore virksomheder, der ligger i spidsen med hensyn til bæredygtige løsninger.
Fakta investeringsfonde