Dansk Retursystems kantine er blevet svanemærket

Fra i dag har Dansk Retursystems medarbejdere på Sjælland dokumentation for, at de ikke bare arbejder for et bedre miljø. De spiser også frokost i Danmarks kun femte svanemærkede kantine. For Heine Skriver, som er køkkenchef i Dansk Retursystems kantine i Hedehusene, var det oplagt at få det nordiske miljømærke. Men selvom processen lå lige til højrebenet, var der alligevel udfordringer undervejs.

Dansk Retursystem kantine

Dansk Retursystems kantine i Hedehusene. Fra venstre: Ernæringsassistent Bente Jensen, køkkenchef Heine Skriver, ernæringsassistent Michelle Hansen og ernæringsassistent Charlotte Egtved Harris. Foto: Jens Grønlund

Som miljøvirksomhed med fokus på cirkulær økonomi har det længe været naturligt for Dansk Retursystem at tænke bæredygtigt. Derfor var det også naturligt at tage beslutningen om at få kantinen svanemærket, så både indkøb og arbejdsprocesser her kunne blive mere bæredygtige. Svanemærkningen er gået hånd i hånd med Dansk Retursystems CSR-certificering. Virksomheden blev CSR-certificeret i december 2018.

”Bæredygtighed og økologi ligger mig meget på sinde. Dybest set er det jo ingen grund til, at vi bruger kemikalier, der kan skade os selv og miljøet,” siger Heine Skriver, som har været køkkenchef i kantinen på Dansk Retursystems fabrik i Hedehusene siden 2017.  

For at blive svanemærket skal man igennem en omfattende certificeringsproces med dokumentation og kontrol af, at man lever op til en lang række krav. Målet er at nedbringe den samlede miljøbelastning. Det sker blandt andet ved, at en del af retterne er økologiske og vegetariske, og at man bruger svanemærkede rengøringsprodukter, mindre strøm og minimerer affald og madspild. 

Det letteste var også det sværeste

Dansk Retursystem var allerede godt på vej, fordi de siden 2013 har været medlem af Netværk for Miljømærket Indkøb under Miljømærkning Danmark. Derfor brugte virksomheden allerede svanemærkede rengøringsmidler alle steder, på nær i opvaskemaskinen. 

”Det svanemærkede opvaskemiddel var det vanskeligste at implementere, fordi det ikke er nær så krast som det gamle. Det betyder, at medarbejderne nu skal komme op med kaffekopper løbende og ikke lade dem stå, for så er det svært at få dem rene. På samme måde skal aftenholdet i produktionen også skylle deres tallerkener af, så de ikke står natten over.” 

Kantiner tæller i miljøregnskabet

Hos Miljømærkning Danmark, som har ansvaret for Svanemærket i Danmark, er man glade for, at Danmark nu har fem svanemærkede kantiner. 

”Kantinerne har indtil nu primært haft fokus på, at fødevarerne er økologiske. Det er naturligvis vigtigt, men med Svanemærket ser man på hele processen. Det er derfor et stort skridt i den rigtige retning, at selve kantinedriften nu kommer med, da den tæller meget i miljøregnskabet,” fortæller Ingrid Elmedal, som er konsulent i Miljømærkning Danmark, og afslutter:

”Dansk Retursystem har spillet rigtigt godt ind på mange indkøbsområder som medlem i indkøbsnetværket. Virksomheden har længe gjort, hvad den kunne for at købe bæredygtigt ind, og nu er kantinen så også kommet med.”

Fakta om svanemærket kantine

En svanemærket kantine har været igennem en omfattende certificeringsproces med dokumentation og kontrol af, at den lever op til Svanens skrappe krav. Målet med Svanen er at nedbringe den samlede miljøbelastning - det handler blandet andet om at:

  • Begrænse energiforbrug og dermed CO2-udslip
  • Kildesortere affald og minimere mængden af affald og madspild
  • Servere et udvalg af økologisk mad og vegetariske retter
  • Anvende miljømærkede opvaske- og tekstilvaskemidler (mindst 90 %) 
  • Anvende miljømærkede rengøringsmidler (mindst 80 %)
  • Uddanne hele personalet, så alle er engagerede i miljøarbejdet.