Hele Norden efterspørger mere miljømærket arbejdsbeklædning og kontorartikler

40 kommuner, fire regioner, tre af Nordens hovedstæder samt Rigspolitiet og flere andre offentlige myndigheder bakker op om Københavns Kommunes indsats for mere miljømærket arbejdsbeklædning og flere miljømærkede kontorartikler.

Danmarkskort med grønne hjerter

Københavns Kommune spurgte i august alle offentlige indkøbere i landets kommuner, regioner og styrelser, om de vil bakke op om en opfordring til markedet om at producere mere miljømærket arbejdsbeklædning og flere miljømærkede kontorartikler. Og mange af dem har svaret positivt tilbage. Tilsammen indkøber de årligt arbejdsbeklædning for ca. 216 mio. kr. og kontorartikler for ca. 208 mio. kr. 

Leverandører og producenter af arbejdsbeklædning og kontorartikler leverer typisk på hele det nordiske marked, og både Svanemærket og EU-Blomsten er kendt og brugt i alle de nordiske lande. Derfor besluttede Københavns Kommune også at spørge hovedstæderne og andre store byer i de øvrige nordiske lande, om de ønsker mere miljømærket arbejdsbeklædning og kontorartikler. Det kunne både Bergen, Göteborg, Helsinki, Oslo og Stockholm svare klart ja til.

- Vi blev meget glade for invitationen fra Københavns Kommune til at deltage i deres initiativ for flere miljømærkede produkter inden for arbejdsbeklædning og kontorartikler. Stockholm Kommune bakker naturligvis op om dette initiativ, som ligger helt i tråd med vores egne ønsker om at fremme markedet for produkter, der er certificeret med Svanemærket eller tilsvarende certificering. siger Indkøbschef Stefan Nordin, Stockholm Kommune.

Københavns Kommune har den 21. november udsendt en pressemeddelelse om deres initiativ. Heri udtaler Borgmester Frank Jensen:

- Som en stor offentlig indkøber kan København hjælpe med at bane vejen for flere miljømærkede produkter, både til gavn for vores egne medarbejdere, der skal gå i tøjet, og for miljøet. Derfor glæder det mig, at så mange danske kommuner og storbyer i vores nabolande bakker op om at efterspørge miljømærket arbejdsbeklædning, siger overborgmester Frank Jensen (S).

Læs hele pressemeddelelsen fra Københavns Kommune

Initiativet motiverer branchen

Brancheorganisationen Dansk Mode & Textil tager godt imod initiativet. Og mener, at opgaven med at levere miljørigtige tekstiler til de offentlige indkøbere vil smitte af på tekstilproduktionen generelt: 

- Det er afgørende, at hele mode- og tekstilbranchen arbejder på en mere bæredygtig måde end tidligere. Vi kan se, at kundekrav har en positiv effekt, og når en så stor aktør som Københavns Kommune efterspørger miljømærket arbejdsbeklædning, lægger det et vist pres på branchen, og det er også en helt konkret motivation til at accelerere den bæredygtige omstilling i branchen, siger adm. direktør i Dansk Mode & Textil, Thomas Klausen i pressemeddelelsen fra Københavns Kommune.

Også direktør i Miljømærkning Danmark, Martin Fabiansen, glæder sig over initiativet: 

- Det er helt unikt, at Københavns Kommune så aktivt og ambitiøst arbejder for at fremme markedet for miljømærkede produkter. Vi er utrolig glade for, at så mange indkøbere i Danmark og Norden har valgt at bakke op. Et større udvalg af miljømærkede produkter kommer til at gavne alle danskere. Samtidig kan dialogen med de to brancher betyde, at producenter, som har overvejet at blive miljømærket, nu tør tage springet, fordi de ved, at efterspørgslen i høj grad er der.

Opbakningen til initiativet stiger fortsat. Følg med her for at se hvem der bakker op.

Indsatsen suppleres af fokuseret markedsinvolvering

Baggrunden for at sende interessetilkendegivelserne er Københavns Kommunes politik om miljømærket indkøb, der blev vedtaget i november 2017, og hvor et af flere indsatsområder er at fremme markedet for miljømærkede produkter, når kommunen indkøber alt fra legetøj, til rengøringsservice og arbejdsbeklædning.

Indsatsen foregår gennem en tidlig og fokuseret markedsinvolvering, som allerede er i fuld gang. Den 12. november afholdt Københavns Kommune det første af to stormøder om miljømærket let arbejdsbeklædning i samarbejde med Dansk Mode & Textil, POGI (Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb) og Miljømærkning Danmark.

  • Læs om stormødet for let arbejdsbeklædning her

  • Slides fra stormødet om arbejdsbeklædning kan hentes her