Odense Kommune kåret som Verdens Bedste Indkøber 2019
Det blev Odense Kommune, som løb af med prisen som Verdens Bedste Indkøber 2019. Det blev afsløret på Forum for Bæredygtige Indkøbs og POGI’s årskonference på Aarhus Rådhus, som blev afholdt den 5. november.

På billedet ses Cecilie Førby (th.) sammen med Linett Hindberg, der er konsulent i Odense Kommune.
Forum for Bæredygtige Indkøb, Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb (POGI), IKA, Dansk Initiativ for Etisk Handel (DIEH) og Miljøstyrelsen står bag den nye hæderspris ”Verdens Bedste Indkøber”. Prisen gives til en aktør, som har gjort et ekstra stort stykke arbejde med at bidrage til ét eller flere af verdensmålene gennem deres indkøb.
Sekretariatschef i IKA, Charlotte Sander Vejlgaard, stod for prisoverrækkelsen på Forums og POGI’s årskonference den 5. november. Og overrækkelsen foregik i bedste Oscar-stil: De tre nominerede til prisen - SKI, Odense Kommune og Let’s Sushi - blev nævnt, og spændingen blev trukket ud ved at læse dommernes bedømmelse højt. Luften i rådhussalen stod næsten stille, da de 150 deltagere lavede trommehvirvel på bordene, sekunderne inden Charlotte Sander fortsatte: Og vinderen er ….. Odense Kommune.
- Vi er meget stolte. Prisen er en flot anerkendelse af vores indsats i Odense Kommune, og det giver naturligvis blod på tanden til at gøre endnu mere fremover, sagde udbudschef Cecilie Førby, der sammen med konsulent Linett Hindberg modtog prisen på årskonferencen.
Odense Kommune har i mange år efterspurgt bæredygtige produkter og løsninger - og byggede allerede tilbage i 2011 landets første svanemærkede børnehave. Odense Kommune bruger i det hele taget Svanemærket og EU-Blomsten aktivt i deres arbejde med verdensmålene.
Læs mere om Svanemærket, EU-Blomsten og FN’s verdensmål.
I juryens begrundelse lød det bl.a., at "Odense Kommune stiller krav om miljømærkede produkter og har udviklet en metodisk tilgang, der øger bevidstheden hos leverandører og muliggør at andre offentlige virksomheder kan følge trop.”
Direktør i Miljømærkning Danmark Martin Fabiansen ønsker Odense Kommune tillykke: ”Stort tillykke til Odense Kommune - og til alle os andre, som på denne måde har fået et godt eksempel, vi kan lade os inspirere af og tage ved lære af. Vi skal nå verdensmålene inden 2030. Det er lige om lidt, så der skal fart på indsatsen. Derfor glæder jeg mig over alle de gode tiltag, men også over, at dem, der går forrest, og som tør at gå nye veje, bliver hædret og anerkendt for deres indsats. Og så glæder jeg mig naturligvis over, at Verdens Bedste Indkøber bruger miljømærkerne i indsatsen for verdensmålene”.
Miljømærkerne gør indsatsen for verdensmålene lettere
Indkøb har potentiale til at spille en helt central rolle for indfrielse af verdensmålene. I størstedelen af danske virksomheder, organisationer eller institutioner er det nemlig i indkøb - og leverandørkæderne, at man finder de største udfordringer og muligheder relateret til bæredygtighed. For eksempel viste Region Midtjyllands grønne regnskab i 2017, at hele 70 procent af regionens klimaaftryk stammer fra indkøb af varer og tjenesteydelser.
Men hvordan gør man i praksis? Her tilbyder Svanemærket og EU-Blomsten et redskab til at tage øjeblikkelige skridt mod verdensmålene og gør det mere enkelt at opstille politikker og målbare mål for bæredygtige indkøb. Desuden bliver det lettere og mindre ressourcekrævende for den enkelte indkøber, som blot skal kigge efter miljømærkerne fremfor at skulle udvikle og kontrollere krav om miljø og bæredygtighed.
Du kan finde mere information og inspiration i denne værktøjskasse til offentlige indkøbere.
Læs også: Case Odense Kommune: ”Billigere, bedre og bæredygtigt”
- Miljømærkerne arbejder for at mindske den samlede miljøbelastning fra produktion og forbrug. Bl.a. ved at sikre effektiv udnyttelse af naturressourcer, stille skrappe kemikaliekrav og fremme recirkulering.
- Hele produktets livscyklus – fra råvarer til produktion, brug, bortskaffelse og recirkulering er med i vurderingen, når kravene til de miljømærkede produkter fastsættes.
- Miljømærkerne sikrer bæredygtig produktion og kontrol i leverandørkæden – og bæredygtige produkter til slutbrugeren. Derudover bidrager Svanemærket og EU-Blomsten til yderligere hhv. 10 og 9 af de øvrige verdensmål. Hvilke mål, der er tale om, afhænger af produktgruppen.