Svanemærket kan bidrage til en mere bæredygtig byggebranche

Svanemærket kan være med til at øge beboertilfredsheden og efterspørgslen på lejeboliger – og være det afgørende parameter, når danskerne vælger ejerbolig. Samtidig støtter Svanemærket det offentlige i at tænke hele vejen rundt, også i forhold til økonomien. Sådan lød nogle af konklusionerne, da branchen satte fokus på, hvordan Svanemærket kan bidrage til en mere bæredygtig byggebranche.

Glimt fra Building Green 2019

På billedet ses Hans Jørn Abrahamsen fra Bonava Danmark, Thomas Raunsbæk fra ScandiByg, Niels Christian Nielsen fra Arkitektfirmaet Hune & Elkjær, Nanna Krog-Meyer fra Gladsaxe Kommune, Henrik Hougaard fra Miljømærkning Danmark og Peter Gravesen fra PKA Pension.

På årets Building Green i Forum fortalte en række førerende parter i byggeriet – med forskellige roller i byggeprocessen – om deres arbejde og erfaringer med Svanemærket. Fokus var at stille skarpt på, hvordan Svanemærket kan bidrage til en mere bæredygtig byggebranche. 

Bonava Danmark var de første til at opføre svanemærkede boliger i Danmark. Og de har i løbet af de seneste år oplevet et markant øget fokus på bæredygtighed: 

- Bæredygtigt byggeri ligger i dag blandt de væsentligste faktorer, når kunder ser efter ny bolig. Det viser en ny undersøgelse af, hvad der betyder mest for vores kunder. Der er klart sket en bevægelse. De første svanemærkede boliger var mere nice to have end need to have. Nu er der nogen, der køber hos os – alene fordi vi bygger svanemærket, fortalte Hans Jørn Abrahamsen, salgschef i Bonava Danmark.  

I Scandi Byg, som producerer og opfører modulbyggeri, lægger man også vægt på de fordele, som Svanemærket medfører for håndværkerne:

- Ud over at folk skal bo i boligerne, så skal håndværkerne arbejde i det dagligt. Det er vigtigt for os, at det er i orden. Vi skal benytte en ordning som Svanemærket til at løfte barren, lød det fra Thomas Raunsbæk, adm. direktør i Scandi Byg, som i 2017 traf en strategisk beslutning om fremadrettet kun at bygge svanemærket.

Svanemærket bidrager til god økonomi

Et af de emner, der blev diskuteret, var, om det er dyrere at bygge svanemærket. Her var erfaringerne, at Svanemærket i sidste ende bidrager til en god økonomi: 

- Slutbrugerne, som er boliglejere, kender oftest ikke de forskellige certificeringer, der findes inden for byggeri, men Svanemærket kender de. Derfor valgte vi at gå efter det, da vi skulle bygge i Hillerød – og undersøge, hvad certificeringen gjorde i forhold til både økonomi og efterspørgsel. Byggeriet blev dyrere, fordi det var første gang vi arbejdede med Svanemærket, og fordi det kom ind under projekteringen. Til gengæld var det med til at sikre, at vi fik en effektiv og proaktiv byggeproces. Vi har opnået et attraktivt afkast, beboertilfredsheden er meget høj, og efterspørgslen har været stor. Vores vurdering er, at vi med Svanemærket får en mere robust ejendomsinvestering i markedet for boligudlejning - og at selve byggeriet ikke bliver dyrere, når blot vi skaber gennemsigtighed og gør det lettere for entreprenøren, sagde Peter Gravesen, porteføljemanager i PKA A/S.

PKA Pension gør meget ud af indflytninger; bl.a. med information om Svanemærket og i forhold til at klæde viceværten på. Og det lønner sig: 

- Det gør, at lejerne tager ejerskab i forhold til rengøring, maling og så videre. Det dyre ved lejeboliger er fraflytninger og istandsættelse. Derfor er det vigtigt for os, at der bliver passet godt på boligen. Og vi kan se, at folk passer bedre på lejligheden, når den er svanemærket. 

Også Nanna Krog-Meyer, som er økonomidirektør i Gladsaxe Kommune og en del af formandskabet i POGI, mente, at Svanemærket bidrager til en god økonomi: 

- Det er ikke tilfældigt, at det er en økonomidirektør og ikke miljødirektør, der står her i dag. Det giver god mening at bruge certificeringer, for så tænker man hele vejen rundt. Det gælder også i forhold til økonomien. Svanemærkede børnehuse bidrager till et godt arbejdsmiljø og god trivsel hos medarbejdere og børn. Det betyder mindre sygefravær. Det er godt for medarbejdere, for forældre og for børnene. Og det er godt for kommunens økonomi, for mindre sygefravær betyder færre udgifter til vikardækning. Vi har nu bygget to svanemærkede børnehuse og har fem andre på bedding. Er der nogen, der kan bruge Svanemærket, så er det det offentlige.

Innovation opstår når man står på skuldrene af hinanden

Til sidst fik hver enkelt paneldeltager mulighed for at give gode råd til andre, der overvejer at arbejde med certificeringer. Og ét råd var alle deltagerne enige om: ”Del erfaringer og vær transparente”. Flere understregede, at resten af branchen er meget velkomne til at ringe, hvis de ønsker råd og erfaringer. 

For som Niels Christian Nielsen, kreativ direktør og partner i Arkitektfirmaet Hune & Elkjær, fastslog, så er det fælles mål for hele branchen, uanset certificeringsordning, at skabe en mere bæredygtig branche, og det kræver samarbejde. 

Nanna Krog-Meyer, der både repræsenterede Gladsaxe Kommune og POGI, supplerede med, at dette også vil være i fin tråd med FN’s 17. verdensmål om partnerskab. Hun understregede flere gange, at det offentlige kan gøre en stor forskel: 

- Vi er en kæmpestor bygherre, og hvis vi hjælper hinanden frem for at gøre tingene på 98 forskellige måder, kan vi virkelig gøre en forskel. 
Deltagernes invitation til resten af branchen gjorde indtryk på dagens ordstyrer: 

- Det er et stærkt budskab fra panelet, som vi slutter af med. Parter fra forskellige dele af branchen står klar til at hjælpe og dele deres erfaringer med dem, der kunne tænke sig at arbejde med svanemærket byggeri. Og innovation opstår netop, når man står på skuldrene af hinanden, lød opsamlingen fra dagens ordstyrer, Per Thomas Dahl, adm. direktør i CLT Denmark A/S.