Emballage til flydende fødevarer

Nordisk Miljømærkning har netop lanceret krav, der gør det muligt at svanemærke emballage til drikkevarer og flydende fødevarer.

Emballage-stort

Produktgruppen omfatter primæremballage af pap, plast, aluminium og glas, som bruges til færdigproducerede mad- og drikkevarer som for eksempel mælk, supper og yoghurt. Emballagens indhold, altså mad-/drikkevaren, kan ikke svanemærkes.

Der er skrappe krav til de råvarer og kemikalier, som bliver brugt til at fremstille svanemærkede emballager til flydende fødevarer - og der er fokus på både miljø- og sundhedsaspekter. Kravene er med til at fremme øget genanvendelse, reducere produkternes klimabelastning, bidrage til større uafhængighed af fossile råvarer og undgå tab af biodiversitet.

Kravene omfatter bl.a.:

  • Emballagen skal bestå af mindst 90 % fornybare materialer eller mindst 80 % genanvendt materiale for at spare på jordens ressourcer og reducere drivhusgasemissioner.
  • Skrappe krav til kemikalier, hvilket gavner både sundhed og muligheden for genanvendelse. Dette omfatter bl.a. forbud mod fluorstoffer, ftalater, bisphenol A, S og F samt PVC.
  • Træråvarer skal kunne spores og være certificerede.
  • Design af emballagen for at øge muligheden for genanvendelse og for at sikre, at miljøfordelene ikke opnås på bekostning af emballagens primære funktion, der er at beskytte og bevare fødevaren.
  • Mærkning med sorteringssymbol/-tekst.

Læs kriterierne