Endnu et svanemærket børnehus i Gladsaxe Kommune

Gladsaxe Kommune har netop holdt officiel indvielse af deres andet svanemærkede børnehus: Børnehuset Regnskoven. Børnehuset Regnskoven er et godt eksempel på, hvordan Gladsaxe Kommunes arbejde med FN’s globale verdensmål kan materialisere sig lokalt.

Svanemærket børnehus Regnskoven i Gladsaxe

Gladsaxe Kommune oplever i disse år en befolkningstilvækst, som de ikke har oplevet tidligere. Børnefamilierne flytter nemlig ikke længere ud i provinsen, men bliver i kommunen. Det betyder, at børnetallet stiger støt.

Derfor er Gladsaxe Kommune nødt til at bygge nye daginstitutioner for at leve op til sin pasningsgaranti.  Og her har kommunen – som den første i landet – truffet en beslutning om, at alle nyopførte børneinstitutioner skal svanemærkes.

I maj 2018 stod den første svanemærkede daginstitution, Børnehuset Elverdammen, færdigt – og der har været stor interesse fra kommunens forældre til at få en plads til deres barn i institutionen. Det var derfor glædeligt, at kommunen allerede den 12. september 2019 kunne indvie sit andet svanemærkede børnehus: Børnehuset Regnskoven, som entreprenøren Elindco har stået for opførelsen af.

Et svanemærket byggeri er både et godt valg for miljøet og for de mennesker, der skal bo eller opholde sig i bygningen. Mærket stiller nemlig skrappe krav i hele livscyklus, dvs. krav til både materialer, byggeprocessen, brugsfasen samt affalds- og recirkuleringsfasen. 

Læs også: Case: Svanemærket børnehus – et ubetinget succes


Regnskoven – et hus for fremtiden

Beslutningen om at opføre svanemærkede daginstitutioner er et eksempel på, hvordan Gladsaxe Kommune med Gladsaxestrategien aktivt har valgt at gøre FN's verdensmål for bæredygtig udvikling til en del af kommunens egen udvikling. 

- I Gladsaxe har vi besluttet, at alle de nye børnehuse, vi bygger, skal være svanemærkede. Det gør vi, fordi vi vil det bedste for vores børn, og fordi det er i tråd med vores ønske om at arbejde med udgangspunkt i FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling. Ved at bygge svanemærket tænker vi i høj grad globalt ved at handle lokalt. Derfor er jeg også ekstra stolt over, at vi nu har to svanemærkede børnehuse i Gladsaxe. Først kom Elverdammen, og i dag kan vi så indvie Regnskoven, sagde Trine Græse, borgmester i Gladsaxe Kommune, ved indvielsen.

Regnskoven er bygget i træ, der lever op til strenge krav til certificeret træ. Og både byggematerialer og kemiske produkter lever op til skrappe krav til miljø- og sundhedsskadelige stoffer. Samtidig er det et såkaldt intelligent hus med et lavt energiforbrug fra vedvarende energi. Taget er grønt med solceller, lyset i grupperummene justeres i forhold til lyset udenfor, og vinduerne åbner, når det bliver for varmt, og lukker når det regner. Så det er på alle måder et hus for fremtiden, hvor børn, forældre og medarbejdere kan boltre sig i grønne rammer.

Læs også: Firedobling i svanemærket byggeri på 3 år


Lokal handling – global forskel

Det er ikke kun, når det handler om daginstitutioner, at Gladsaxe Kommune bruger Svanemærket som et redskab til at fremme grønne indkøb:

- I har ambitiøse miljømål. Ud over, at I nu har to svanemærkede børnehuse, er jeres rengøringsservice også svanemærket. Det samme gælder jeres kursus- og mødefaciliter – og kantinen på rådhuset, som er Danmarks første svanemærkede kommunale kantine, sagde Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark i forbindelse med indvielsen af Regnskoven og fortsatte:

- Samtidig vælger I også i stort omfang miljømærket, fx når I køber ind til institutioner i kommunen. I tror på, at I kan gøre en forskel globalt ved at handle lokalt. Jeres indsats er væsentlig, og til glæde for både miljø og mennesker.

Læs også: Miljømærkerne og FN’s verdensmål


KORT OM SVANEMÆRKET BYGGERI
  • Lavt energiforbrug inkl. præmiering for brug af vedvarende energi.
  • Godt indeklima vha. krav til bl.a. dagslys, ventilation og fugtsikring.
  • Lever op til skrappe krav til miljø- og sundhedsskadelige stoffer i både byggematerialer og kemiske produkter.
  • Lever op til strenge krav til certificeret træ.
  • Gennemgang af en uvildig tredjepart af både byggeproces og det færdige byggeri.

Læs mere om svanemærkede byggerier her