Spring til indhold
Svanemærket logo

Nyhed

05.10.2020

FOOD by Coor-kantine er blevet certificeret med Svanemærket

For FOOD by Coor, der hver dag leverer mere end 15.000 måltider mad, er målet at blive endnu mere bæredygtige i virksomhedens kantiner. Det er derfor også med stolthed, at FOOD by Coor nu fejrer at have nået en milepæl: Virksomheden har nemlig fået certificeret den første kantine med Svanemærket. En certificering, som kun i alt 5 kantiner i Danmark har.

Food by Coor får overrækt licensbevis for svanemærket kantine

Når man har ansvaret for en lang række kantiner på landsplan og hver dag leverer mere end 15.000 måltider mad, har man ifølge FOOD by Coor et ansvar for at gøre sig umage, når det handler om bæredygtighed. Og en vigtig milepæl er netop nået, da FOOD by Coor fik certificeret deres kantine i Herlev:

”Bæredygtighed er alfa og omega for os. Så selvom det har været en stor indsats at få Svanemærket, er det den rigtige vej at gå for os på vegne af kunder, gæster og ikke mindst naturen. Svanemærket understøtter også vores arbejde med verdensmålene, især mål nr. 12, som handler om at sikre bæredygtige forbrugs- og produktionsformer,” fortæller Søren Kanne, divisionsdirektør, FOOD by Coor.

Helhedstankegangen er unik

I en svanemærket kantine skal man fx beregne affald ud fra grænseværdier per gæst, anvende en høj andel miljømærkede vaske- og rengøringsmidler og have styr på energiforbrug til fx belysning. Hvad angår fødevarerne, skal der være en vis andel økologiske råvarer, der skal være mindst én vegetarisk ret på menuen hver dag, og der må ikke serveres fisk og skaldyr, der er truet af udryddelse. Og det er netop denne helhedstankegang, der tiltaler FOOD by Coor:

”Svanemærket er unikt og helt i en klasse for sig, fordi det ser på hele livscyklus for at mindske den samlede miljøbelastning. Det er ikke nok, at man som kantine bruger økologi eller reducerer madspild. Man skal også se på alt det, der er ”uden om” selve kantinedriften, og hvordan det påvirker miljøet. Det er helt i tråd med Coor´s syn på bæredygtighed”, siger Søren Kanne.

Driften vejer tungt i miljøregnskabet

Også Miljømærkning Danmark glæder sig over certificeringen af FOOD by Coor’s kantine:

”De fleste kantiner har indtil nu primært haft fokus på, at fødevarerne er økologiske. Det er naturligvis vigtigt, men selve kantinedriften tæller rigtig meget i miljøregnskabet. Svanemærket ser på hele processen og stiller krav de steder, hvor der er mulighed for at opnå størst miljøeffekt. På den måde er Svanemærket et effektivt redskab til at bidraget til FN’s 12. verdensmål om at sikre bæredygtige forbrugs- og produktionsformer, og det er glædeligt, at FOOD by Coor har valgt at få certificeret deres kantine”, siger Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark.

Hos Gladsaxe Kommune, der i 2016 fik svanemærket deres kantine på rådhuset, har der været mange fordele ved certificeringen. Ud over sundere mad så man også en faldende tendens i forbruget af el, vand og varme samt et øget produktionsniveau, som gjorde det muligt for kantinen at lave mad til flere.

Du kan læse mere om, hvordan Svanemærket er et effektivt redskab til at realisere netop det 12. verdensmål her.

Fakta om en svanemærket kantine

En svanemærket kantine har været igennem en omfattende certificeringsproces med dokumentation og kontrol af, at den lever op til Svanemærkets skrappe krav. Målet med Svanemærket er at nedbringe den samlede miljøbelastning - det handler blandet andet om at:

  • Begrænse energiforbrug og dermed CO2-udslip
  • Kildesortere affald og minimere mængden af affald og madspild
  • Servere et udvalg af økologisk mad og vegetariske retter
  • Anvende miljømærkede opvaske- og tekstilvaskemidler (mindst 90 %)
  • Anvende miljømærkede rengøringsmidler (mindst 80 %)
  • Uddanne hele personalet, så alle er engagerede i miljøarbejdet.

Læs også