Lekolar får Svanemærket på en serie med trælegetøj til institutioner

Køber du ind til skoler og institutioner? Og har du fokus på grønne indkøb? Så kan du nu også gå efter Svanemærket, når du vælger trælegetøj. Virksomheden Lekolar har nemlig fået svanemærket en trælegeserie, der består af bondegårde, parkeringshuse og dukkehuse.

Lekolar svanemærkede legehuse

Der er i disse år en øget interesse for miljømærkede indkøb blandt offentlige indkøbere. Også når det handler om legetøj. Det så man bl.a., da Københavns Kommune – som arbejder for at øge udbuddet af miljømærkede produkter gennem tidlig og fokuseret markedsdialog – i 2018 satte fokus på, hvordan man får mere miljømærket legetøj i de kommende, offentlige indkøbsaftaler. I den forbindelse modtog kommunen 36 såkaldte interessetilkendegivelser fra andre kommuner, som også ønskede mere miljømærket legetøj. 

Og nu er der godt nyt: Virksomheden Lekolar har nemlig fået svanemærket en serie af trælegetøj i form af bondegårde, parkeringshuse og dukkehuse.

”Det er glædeligt at se, at når efterspørgslen er der, så er markedet faktisk også i stand til at rykke hurtigt. Og når udbuddet til det offentlige vokser, ser vi ofte også udbuddet til forbrugerne vokse, så ved at bruge de offentlige indkøbsmuskler strategisk, får vi alle flere grønne varer at vælge imellem”, siger Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark.

Svanemærket styrker konkurrencesituation

Lekolar leverer bl.a. legetøj, indretning og hobbymaterialer til skoler og institutioner. Virksomheden arbejder aktivt med FN’s verdensmål – og til at dokumentere bæredygtighedsindsatsen har Lekolar allieret sig med Svanemærket:

”Lekolar er leverandør til hverdagens lege- og læringsmiljøer i børneinstitutionerne. Vi har et medansvar for at sikre, at bæredygtige produkter er tilgængelige for vores kunder. Vi arbejder med implementering af FN’s Verdensmål i vores forretningsplan, og det er vigtigt for os, at vores indsatser kan dokumenteres. Dette arbejde understøttes af et øget fokus på miljømærkning, herunder især Svanemærket”, siger Tina Salbæk, markedschef i Lekolar.

Lekolar fik sidste år svanemærket deres opbevaringsmøbler i serien Kubus samt verdens første svanemærkede cykelserie. Og nu følger så serien af svanemærket trælegetøj

”Vi er glade for, at vi har fået Svanemærket på vores trælegeserie bestående af dukkehuse, bondegårde og parkeringshuse. Disse tre elementer er en vigtig del af legen i børnehaverne for både de yngste og de ældste børn. Det er produkter, som sælger godt. At serien nu er svanemærket styrker klart vores konkurrencesituation i alle de nordiske lande”, siger Tina Salbæk.

Kort om svanemærket legetøj

  • Legetøjet må ikke indeholde ftalater, PVC, parfume og tungmetaller. 
  • Legetøjet er fri for stoffer på EU’s liste over stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, samt fri for kræftfremkaldende, mutagene og reproduktionsskadelige stoffer i overfladebehandlinger og lim. 
  • Legetøjet er testet til at være holdbart, sikkert og af god kvalitet for at sikre en lang levetid. 
  • Trælegetøj skal være fremstillet af lovligt og sporbart træ, hvoraf en andel kommer fra certificeret bæredygtigt skovbrug. 
  • Legetøjet er produceret under ansvarlige arbejdsforhold, idet produktionsstedet skal overholde ILO konventionen vedr. forbud imod børnearbejde, ret til organisationsfrihed, forbud mod diskrimination og forbud mod tvangsarbejde.