Interview med Ole Kiel, direktør i FDB Møbler

FDB Møbler har et mål om at være Danmarks mest ansvarlige møbelvirksomhed. For at nå det mål har FDB Møbler besluttet, at alle deres produkter i 2025 skal være certificeret med Svanemærket.

Direktør for FDB Møbler Ole Kiel

FDB Møbler har en lang og hæderkronet historie, som begyndte i 1942. Idéen var, at godt møbeldesign og høj kvalitet ikke kun skulle være forbeholdt de mest velstillede i samfundet. Og siden da er en række af de gamle klassikere blevet relanceret.

I september 2019 fik FDB Møbler certificeret deres ikoniske Poul Volther-stol, J46 i egetræ, med Svanemærket. Stolen er den første blandt mange FDB Møbler, som skal bære Svanemærket. De næste i rækken er en hel serie fra Børge Mogensen. Og derefter er planen, at samtlige af FDB Møblers produkter skal være svanemærkede i 2025.

Vi har spurgt direktør for FDB Møbler, Ole Kiel, om, hvad bæredygtighed betyder for den velkendte møbelvirksomhed:

Hvad betyder bæredygtighed for FDB Møbler?

”Bæredygtighed for FDB Møbler betyder, at vi i forhold til vores produktion og alt, vi gør, forsøger at påvirke miljøet mindst muligt. Derfor har vi pt. kun møbler, der er FSC-certificerede, og alle tekstiler og skumprodukter er OEKO-TEX-certificerede. Vi forventer, at vores kunder regner med, at vi gør os umage for at være et bæredygtigt brand. Ansvarlighed er ikke noget, vi snakker om. Det er noget, vi konkret praktiserer. Det er en del af vores DNA. Og nu tager vi et skridt videre med Svanemærket som den officielle certificering på vores møbler”. 

Hvilken rolle spiller design og kvalitet i forhold til bæredygtighed? 

”I FDB Møbler vil vi gerne skille os ud på markedet på tre områder: For det første med vores ikoniske design-klassikere fra bl.a. Børge Mogensen, Jørgen Bækmark og Mogens Koch. For det andet med vores nye varer inden for både møbler og boligtilhør, som er skabt af nogle af nutidens bedste danske designere og arkitekter. Og for det tredje med vores krav til bæredygtig produktion, som er dokumenteret af officielle certificeringsordninger, primært FSC og Svanemærket. 

På den måde hænger bæredygtighed og godt design tæt sammen for os – og vi ser det på mange måde også som to sider af samme sag. For hvis møbler er lavet i et godt design og en god kvalitet, så holder de også længere, hvilket er noget af det allervigtigste i forhold til bæredygtighed. For det betyder, at møblerne kan få et langt liv – og hvis du af en eller anden grund vil skille dig af med møblet, så er kvaliteten så god, at møblet kan sælges videre og dermed leve videre et nyt sted. At FDB Møbler ser kvalitet og holdbarhed som en vigtig del af bæredygtighed, kommer også til udtryk ved, at vi giver 5 års garanti på alle vores indendørsmøbler”. 

Hvorfor har FDB Møbler valgt at satse på Svanemærket? 

”Vi ønsker, at alle vores møbler skal have Svanemærket i 2025, fordi vi på den måde kan sikre, at vi skåner miljøet mest muligt. Og fordi vi tænker, at det på sigt bliver et krav fra forbrugeren. 

Vi har valgt at fokusere på Svanemærket, fordi det er den mest kendte og gennemtestede mærkningsordning i Norden”. 

Hvilke tendenser oplever I på markedet i forhold til bæredygtighed?

”Vi oplever, at mange virksomheder arbejder med bæredygtighed, især i de skandinaviske lande. Samtidig oplever vi også, at forbrugerne i stigende grad er begyndt at efterspørge bæredygtighed, når de vælger møbler”.


Ole Kiels 3 gode råd til grøn indretning

  1. Vælg træmøbler, da træ er en fornybar råvare. Og gå gerne efter træ, der er certificeret.
  2. Køb møbler, der holder længe, og som du også tænker, at du gerne vil have i lang tid.
  3. Køb brugte møbler – og giv selv dine møbler videre til genbrug, eller sælg dem, når du ikke skal bruge dem mere.