Københavns Kommune vil have flere miljømærkede barnevogne, madrasser og institutionsmøbler på markedet

Børnene er i fokus, når Københavns Kommune i år efterspørger flere miljømærkede produkter. Kommunen har nemlig valgt babyudstyr og børnetekstiler, som barnevogne, madrasser og soveposer, samt institutionsmøbler som de områder, hvor kommunen i år vil gøre en særlig indsats for at få flere miljømærkede produkter på markedet. Alle kommunale indkøbere opfordres til at bakke op om indsatsen, så det bliver endnu mere attraktivt for virksomhederne at fremstille de grønne produkter.

Baby i barnevogn

Københavns Kommune vil have flere miljømærkede produkter på markedet. Sidste år bakkede 40 kommuner op om mere miljømærket arbejdsbeklædning og flere miljømærkede kontorartikler - og sendte dermed et fælles grønt ønske til virksomhederne om et større udbud af miljørigtige produkter. I år gælder det miljømærket babyudstyr samt miljømærkede børnetekstiler og institutionsmøbler. 

Derfor har Københavns Kommune sammen med Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb sendt en opfordring til alle kommunale indkøbere og bedt dem om at afgive en uforpligtende interessetilkendegivelse om mere miljømærket babyudstyr og flere miljømærkede børnetekstiler og institutionsmøbler. 

”Sidste år lykkedes det os at få mange interessetilkendegivelser i forhold til grønne indkøb af miljømærket arbejdsbeklædning og kontorartikler. Og vi håber, at endnu flere kommuner vil være med i år, hvor indsatsen drejer sig om produkter, som fx barnevogne, der er meget tæt på vores mindste borgere, nemlig børnene”, siger centerchef for indkøb i Københavns Kommune Allan Åge Christensen. 

Både i år og sidste år har Københavns Kommune desuden valgt at spørge hovedstæderne og andre store byer i de øvrige nordiske lande, om de ønsker flere miljømærkede produkter. Sidste år kunne både Bergen, Göteborg, Helsinki, Oslo og Stockholm svare klart ja til opfordringen.

Fælles grønt signal

Interessetilkendegivelserne fra de danske og nordiske kommuner sender et signal til markedet om, at Københavns Kommune og andre offentlige indkøbere ønsker et større udbud af miljømærkede produkter. Samtidig får markedet tid til at omstille produktionen eller udvide sortimentet inden for de aktuelle produktgrupper. 

Udover breve til alle offentlige indkøbere foregår Københavns Kommunes tidlige markedsinvolvering gennem to individuelle stormøder, der begge finder sted i løbet af 2020. Det første af møderne afholdes allerede den 31. marts: Stormøde om indkøbsaftaler: Babyudstyr, børnetekstiler og miljømærker.

Møderne er gratis og henvender sig til leverandører og producenter af babyudstyr og børnetekstiler samt institutionsmøbler til det offentlige. Mødet kan være relevant for både CEO’s, CSR-ansvarlige, produktions-, kvalitets- og miljøansvarlige samt bit-managers og salgsansvarlige. Læs mere om møderne nedenfor.

Københavns Kommunes grønne indkøbspolitik

Københavns Kommune er en af Danmarks største offentlige indkøbere og indkøber årligt varer og tjenesteydelser som fødevarer, bleer og rengøringsservice for 8,2 mia. kr. 
I 2017 besluttede politikerne i Københavns Kommune at indkøbe flere miljømærkede produkter og serviceydelser og således påvirke markedet i en mere social ansvarlig og miljøvenlig retning.

Miljømærkningen indbefatter det nordiske miljømærke Svanemærket og det europæiske miljømærke EU-Blomsten. Du kan læse mere om politikken for miljømærkede indkøb i Københavns Kommunes Indkøbspolitik 2019-2022 

FAKTA OM STORMØDERNE

Babyudstyr og børnetekstiler 
Mødet afholdes tirsdag den 31. marts kl. 9:45 – 14.00 i Kulturhuset, Islands Brygge 18 (lokale: lysthuset), 2300 København S. Se program og tilmeld dig her

Institutionsmøbler
Mødet afholdes i løbet af efteråret 2020. Hold dig opdateret om tid og sted i Miljømærkning Danmarks arrangementsoversigt

Mere information
Har du spørgsmål, så kontakt:
Specialkonsulent CSR, Ida Ginsborg, i Center for Indkøb, Københavns Kommune, på ia5c@kk.dk eller 2479 6328 eller
CSR-chef David Salomonsen i Center for Indkøb, Københavns Kommune på HM9U@kk.dk eller +45 24 96 45 30