Rejsegilde på de første svanemærkede almenboliger i Danmark

66 nye familieboliger i Urbanplanen på Amager bliver de første almene boliger i Danmark, der er certificeret med Svanemærket. Boligerne får navnet Store Solvænget og forventes at være klar til indflytning medio november 2020.

Rejsegilde Store Solvænget_745x320

Iris Gausbo, næstformand for boligforeningen 3B og Frank Jensen, overborgmester i Københavns Kommune, ved rejsegilde på Store Solvænget, som bliver de første almene boliger i Danmark, der er certificeret med Svanemærket.

Mandag den 9. marts var der rejsegilde på Store Solvænget – 66 almene familieboliger i Urbanplanen på Amager. Boligforeningen 3B, der er bygherre på Store Solvænget, har sammen med Københavns Kommune afsat over to milliarder kr. til at gøre området til en integreret del af byen med et trygt og attraktivt bymiljø for beboere. Visionen for Urbanplanen er at åbne området op, skabe sammenhæng til resten af byen og bygge forskellige typer boliger, som bidrager til en mangfoldig beboersammensætning. 

Store Solvænget bliver de første almene boliger i Danmark, som bliver certificeret med Svanemærket. Og det var en glad og stolt overborgmester fra Københavns Kommune, der i dag var med til at fejre rejsegildet: 

”Et kæmpe tillykke til 3B med rejsegildet. Tak for at I er gået i front, så vi med Store Solvænget får det første svanemærkede almene byggeri i Danmark. Det er helt fantastisk, når et byggeri som dette både er socialt og grønt bæredygtigt. Nu får vi almene boliger, der er til at betale og så er de samtidig svanemærkede. Det er til gavn for både beboere, håndværkere og miljøet”, lød det fra Frank Jensen, overborgmester i Københavns Kommune.

Det handler om at tage samfundsansvar

Store Solvænget er tegnet af Arkitektfirmaet ONV Arkitekter, mens Scandi Byg A/S er totalentreprenør på projektet og står for at levere de mange boliger. Også herfra blev der udtrykt stor glæde over at være med til at opføre de første svanemærkede almenboliger i landet:

”Jeg kan ikke udtrykke med ord, hvor pavestolt jeg er over, at vi i dag kan fejre Danmarks første svanemærkede almennyttige boliger. Bæredygtigt byggeri ligger i Scandi Bygs DNA og for 3 år siden traf vi en vigtig beslutning om at Svanemærke alle vores boligbyggerier som standard, hvad enten kunden efterspørger det eller ej og helt uden meromkostning. For os handler det om at tage et vigtigt samfundsansvar,” sagde Thomas Raunsbæk, adm. Direktør i Scandi Byg.

Fremmer FN’s verdensmål og den cirkulære økonomi

Svanemærket byggeri er kendetegnet ved lavt energiforbrug, skrappe krav til miljø- og sundhedsskadelige stoffer, materialekontrol og materiale-logbog samt god kvalitet. Alt sammen noget, der er med til at fremme både FN´s verdensmål og den cirkulære økonomi.

I Danmark har der i løbet af de seneste år været stigende interesse for svanemærket byggeri fra både bygherrer, entreprenører og arkitekter. Og hos Miljømærkning Danmark, der har ansvaret for Svanemærket i Danmark, glæder man sig over, at de første svanemærkede almenboliger er ved at tage form:

”Rejsegildet på Store Solvænget er en vigtig markering af, at vi nu for første gang får almenboliger i Danmark, som er certificeret med Svanemærket. Svanemærket et mærke, som de fleste kender og har stor tillid til. Og jeg både håber og tror, at flere boligselskaber vil følge trop – for svanemærket byggeri er meget aktuelt i en tid hvor cirkulær økonomi og FN´s verdensmål fylder stadigt mere hos de fleste,” forklarer Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark.

Store Solvænget forventes at stå klar til indflytning i midten af november 2020.

Læs også: Pressemeddelelse fra Københavns Kommune

Fakta om Store Solvænget

* Bygherre: 3B

* Totalentreprenør: Scandi Byg A/S 

* Arkitekt: Arkitektfirmaet ONV Arkitekter A/S

* 66 familieboliger i Urbanplanen på Amager 

* Den forventede husleje uden forbrug for de mindre boliger på 56 kvm. er ca. 5.750 kr./md. Boligerne i størrelsen 78-114 kvm. er ca. 8.000-11.700 kr./md.

* Facaden udføres i lyse klinker med enkelte partier træ. Højden varierer fra to til fire etager. 

* Forventes klar til indflytning i midten af november 2020.


Fakta om svanemærket byggeri

* Lavt energiforbrug inkl. præmiering for brug af vedvarende energi.

* Godt indeklima vha. krav til bl.a. dagslys, ventilation og fugtsikring.

* Lever op til skrappe krav til miljø- og sundhedsskadelige stoffer i både byggematerialer og kemiske produkter.

* Lever op til strenge krav til bæredygtigt certificeret træ.

* Gennemgang af en uvildig tredjepart af både byggeproces og det færdige byggeri.