Halvdelen af landets kommuner ønsker miljømærkede barnevogne mv.

Børnene er i fokus, når Københavns Kommune i år efterspørger flere miljømærkede produkter. Kommunen har nemlig valgt at gøre en særlig indsats for at få et større miljømærket udvalg på markedet inden for babyudstyr og børnetekstiler samt institutionsmøbler til børn. Halvdelen af landets kommuner og flere nordiske kommuner har allerede tilkendegivet, at de bakker op om indsatsen - og flere kan nå at komme til. Fristen for indsendelse af interessetilkendegivelser udløber den 30. april.

Vuggestuebørn i klapvogne på tur i København

Københavns Kommune vil have flere miljømærkede produkter på markedet. Derfor har kommunen sammen med POGI (Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb) sendt en opfordring til alle kommunale indkøbere og bedt dem om at afgive en uforpligtende interessetilkendegivelse om mere miljømærket babyudstyr (fx barnevogne) og flere miljømærkede børnetekstiler (fx soveposer) og institutionsmøbler til børn. Indtil videre har næsten 50 kommuner valgt at bakke op om indsatsen.

Glæde over den store opbakning

Baggrunden for interessetilkendegivelserne er Københavns Kommunes miljømærkepolitik, der blev vedtaget i 2017. Som en del af den politik udvælger Københavns Kommune hvert år to produktområder, hvor de går i dialog med markedet for at fremme udviklingen af miljømærkede produkter. For at give leverandører og producenter ekstra motivation har Københavns Kommune og POGI været rundt i Danmark og hos vores nordiske naboer med invitationer for at få de andre offentlige myndigheder med på vognen.

”Sidste år lykkedes det os at få mange interessetilkendegivelser i forhold til arbejdsbeklædning og kontorartikler. I år drejer indsatsen sig om produkter som fx barnevogne, der er meget tæt på vores mindste borgere, nemlig børnene. Derfor er jeg utrolig glad for, at så mange har valgt at være med i år. Et større udvalg af miljømærkede produkter kommer til at gavne alle forbrugere”, siger centerchef for indkøb & forsikring i Københavns Kommune, Allan Åge Christensen.

Direktør i Miljømærkning Danmark, Martin Fabiansen, glæder sig også over den store opbakning: 

”Det er fantastisk, at Københavns Kommune så aktivt og ambitiøst arbejder for at fremme markedet for miljømærkede produkter, og at så mange kommuner har valgt at bakke op. Det sender et tydeligt signal til markedet om, at kommunerne ønsker et større udbud af fx miljømærkede barnevogne. Og kan betyde, at producenter, som har overvejet at blive miljømærket, nu tør tage springet, fordi de ved, at efterspørgslen i meget høj grad er der”.

Både i år og sidste år har Københavns Kommune desuden valgt at spørge hovedstæderne og andre store byer i de øvrige nordiske lande, om de ønsker flere miljømærkede produkter. Foreløbig har Helsinki og Göteborg svaret ja til opfordringen, og også her kan flere nå at melde sig på banen.

Se her, hvilke kommuner der indtil nu har valgt at bakke op om indsatsen. 

HUSK, at din kommune stadig kan nå at bakke op om indsatsen ved at indsende en interessetilkendegivelse til Københavns Kommune senest den 30. april 2020. Kontakt CSR-konsulent Alexandra T de Leeneer, Center for Indkøb, Københavns Kommune, på jb7m@kk.dk for yderligere information.

Fælles grønt signal

Interessetilkendegivelserne fra de danske og nordiske kommuner sender et signal til markedet om, at Københavns Kommune og andre offentlige indkøbere ønsker et større udbud af miljømærkede produkter. Samtidig får markedet tid til at omstille produktionen eller udvide sortimentet inden for de aktuelle produktgrupper. 

Udover breve til alle offentlige indkøbere foregår Københavns Kommunes tidlige markedsinvolvering gennem to stormøder, der begge finder sted i løbet af 2020. 

Møderne er gratis og henvender sig til leverandører og producenter af babyudstyr og børnetekstiler samt institutionsmøbler til det offentlige. Mødet kan være relevant for både CEO’s, CSR-ansvarlige, produktions-, kvalitets- og miljøansvarlige samt bit-managers og salgsansvarlige. Læs mere om møderne nedenfor.

Fakta om stormøderne

Babyudstyr og børneartikler

Tilmeld dig arrangementet og få direkte besked på mail, så snart der er fastsat en ny mødedato. Se program og tilmeld dig her.

Institutionsmøbler til børn

Mødet afholdes i løbet af efteråret 2020. Hold dig opdateret om tid og sted her.

Yderligere information

Kontakt CSR-konsulent Alexandra T de Leeneer, Center for Indkøb, Københavns Kommune på jb7m@kk.dk / telefon 6162 2214 - eller CSR-chef David Salomonsen i Center for Indkøb, Københavns Kommune på HM9U@kk.dk / telefon 2496 4530.