Metro Service først med svanemærket togvaskeanlæg

Med knap 79 millioner passagerer i 2019, flotte nye stationer og 98 % rettidige afgange kan man roligt sige, at det kører for den københavnske Metro. Med til drift og vedligeholdelse hører dog også opgaver, som mange nok ikke tænker over – fx vask af togene. Her besluttede Metro Service at minimere miljøbelastningen fra deres togvaskeanlæg med en Svanemærke certificering.

Metro Service modtager deres licens på svanemærket vaskehal til tog

”Metroen i København er i sig selv en miljøvenlig transportform. Det betyder dog ikke, at vi stopper der. Vi arbejder konstant - også bag linjerne - på at mindske den miljømæssige belastning af drift og vedligehold af tog”, forklarer Max Brandt, ledende tekniker i Metro Service, i en artikel i Transportmagasinet, og fortsætter:

”Vi har valgt at få vores togvaskeanlæg svanemærket, fordi vi ønsker at bidrage til at mindske den samlede miljøbelastning. Vi skal for eksempel leve op til skrappe krav med hensyn til rensning og genbrug af spildevandet. Vi har et markant mindre udslip af olie og tungmetaller end traditionelle vaskehaller”.

Rensning og genbrug af spildevand begrænser ikke kun udslippet af miljøskadelige stoffer til kloakkerne, det begrænser også forbruget af frisk vand. Her stiller Svanemærket krav om, at der maksimalt må bruges 130 liter frisk vand pr. 12 m tog.

Den rigtige samarbejdspartner

Firmaet WashTec har leveret Metroens togvaskeanlæg, og de har allerede erfaring fra installation af flere end 100 svanemærkede bilvaskehaller i Danmark og en svanemærket lastbils- og busvaskehal. De var derfor en oplagt samarbejdspartner for Metro Service – og med nye erfaringer i bagagen er WashTec klar til flere opgaver.

”Vi har nu en grundlicens til svanemærkning af togvaskeanlæg, som vi selvfølgelig håber at kunne bruge på de andre togvaskeanlæg, som drives af de store udbydere af togtransport i Danmark”, fortæller Finn Normann fra WashTec.

Hos Miljømærkning Danmark er direktør Martin Fabiansen glad for nyheden om, at den københavnske metro har fået et svanemærket vaskeanlæg.

”Det er glædeligt, at Danmark er det første nordiske land, hvor hele togsæt nu kan vaskes i en svanemærket vaskehal. Det viser, at det godt kan lade sig gøre at kombinere rene køretøjer med et renere miljø – også når det handler om togvask. Svanemærkede vaskehaller lever bl.a. op til skrappe krav til rensning af spildevandet, og det betyder, at vi sparer miljøet for udslip af uønskede metaller som for eksempel bly og kobber”, siger Martin Fabiansen.

Læs også: OK – det betaler sig

Et svanemærket togvaskeanlæg ...

… begrænser forbruget af rent vand ved at genbruge det rensede spildevand. 
… udleder mindre olie og færre uønskede metaller, fx zink kobber, bly og krom. 
… bruger vaske-og plejemidler, der lever op til skrappe kemikaliekrav.