Rekordstor opbakning til Københavns Kommunes miljømærkeindsats
Københavns Kommune vil have flere miljømærkede produkter på markedet – og gennemfører derfor hvert år to årlige markedsinvolveringer. I år er der bl.a. fokus på, hvordan vi får flere miljømærkede institutionsmøbler til børn på kommende offentlige indkøbsaftaler. Indsatsen møder rekordstor opbakning fra 51 af landets kommuner.

Københavns Kommune har siden 2017 samarbejdet med Miljømærkning Danmark om at øge udbuddet af miljømærkede produkter i to markedskategorier årligt. Indsatsen foregår gennem en tidlig og fokuseret markedsinvolvering, herunder to årlige stormøder. På møderne samles leverandører, producenter, kommuner, Miljømærkning Danmark, Staten og Kommunernes Indkøbsservice (SKI) samt andre interesserede for at drøfte, hvordan kommende udbud bedst fremmer markedet for miljømærkede produkter.
I 2020 handler det bl.a. om at få flere miljømærkede indendørs institutionsmøbler på markedet. Derfor inviterede Københavns Kommune – sammen med Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb (POGI), Træ- og Møbelindustrien (TMI), SKI og Miljømærkning Danmark til stormøde mandag den 17. august. Her deltog mere end 40 leverandører, producenter og indkøbere.
Enorm opbakning fra andre kommuner
Når offentlige indkøbere viser interesse for at købe miljømærkede produkter, giver det større tryghed i virksomhederne. For så ved de, at der er et marked og tør i højere grad investere i at blive certificeret med mærker som Svanemærket eller EU-Blomsten.
Derfor har Københavns Kommune i samarbejde med POGI de seneste 3 år udsendt breve til alle landets kommuner for at indsamle interessetilkendegivelser til årets indsats. I år møder indsatsen rekordstor opbakning:
”Med en interessetilkendegivelse fra over halvdelen af landets kommuner er det nu mere almindeligt at sige, at man gerne vil købe miljømærket, end at sige at man ikke vil”, lyder det fra David Salomonsen, chef for CSR og Indkøbsjura i Københavns Kommune.
Miljømærkerne skaber tryghed og gennemsigtighed
Miljømærkerne gør det også lettere for virksomhederne at gennemskue, hvilke krav de skal leve op til, når der handles bæredygtigt, fremhæver økonomidirektør i Gladsaxe Kommune, Nanna Krog-Meyer, som er formand for POGI:
”Det skal være let for leverandørerne. Der skal være tryghed og gennemsigtighed. Når vi siger, at det skal være grønt – hvad mener vi så? Her er et af redskaberne at sige, at det skal være miljømærket.”
Sidste år bakkede 40 kommuner op om mere miljømærket arbejdsbeklædning og flere miljømærkede kontorartikler. I år bakker hele 51 danske kommuner op om indsatsen for flere miljømærkede institutionsmøbler, babyudstyr og børnetekstiler. På den måde er Københavns Kommunes miljømærkepolitik og stormøderne med til at skubbe markedet i en grønnere retning:
”Københavns Kommune er gået et skridt videre i markedsdialogen end mange andre kommuner – og viser vejen for POGI og andre kommuner ved at lave de her markedsdialoger,” siger Nanna Krog-Meyer.
Også Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark roser indsatsen:
”Det er fantastisk, at Københavns Kommune så aktivt og ambitiøst arbejder for at fremme markedet for miljømærkede produkter, og at mere end halvdelen af kommunerne har valgt at bakke op. Det sender et klart signal til markedet om, at kommunerne ønsker et større udbud af fx miljømærkede institutionsmøbler. Og kan betyde, at producenter, som har overvejet at blive miljømærket, nu tør tage springet, fordi de ved, at efterspørgslen i meget høj grad er der”.
Fokus på de mindste borgere
Årets indsats handler om de mindste borgere. Ud over indsatsen for flere miljømærkede institutionsmøbler er der nemlig også fokus på babyudstyr og børnetekstiler, eksempelvis barnevogne, soveposer og madrasser. Det betyder, at der i fremtiden kan komme nye krav til miljømærker på SKI-aftalen på institutionsmøbler – og nye krav på indkøbsaftalerne på babyudstyr og børnetekstiler.
Det næste stormøde, som handler om babyudstyr og børnetekstiler, finder sted den 14. september. Læs mere om stormødet og tilmeld dig her.