Ny skole: Guldborgsund Kommune sætter bæredygtigheds-barren højt
Danske skoleelever tilbringer omkring 11.000 timer af deres liv i skolen. Det betyder, at de fysiske rammer på skolen har stor betydning for elevernes og de ansattes trivsel. Derfor har man i Guldborgsund Kommune truffet et bevidst politisk valg om at investere i et mere bæredygtigt byggeri, når der skal opføres en ny skole i Sundby. De politiske ambitioner kan blive løftet ved hjælp af Svanemærket.

Visualisering 1 af den nye skole i Sundby i Guldborgsund Kommune - SORA Images
Selv om man er landets sydligste kommune, kan man godt have landets højeste ambitioner for opførelse af nye skoler. Det har Guldborgsund Kommune netop bevist. I udbudsmaterialet til en ny skole i Sundby var der nemlig lagt fokus på bæredygtige løsninger i skolebyggeriet, bl.a. gennem materialevalg, og der var ligeledes krav om, at den nye skole skal være en verdensmålsskole, der gennem indretning og fokus på læring, materialer og energiforbrug imødekommer flere af FN’s bæredygtige verdensmål.
Guldborgsund Kommune har netop løftet sløret for det projekt, som har vundet udbuddet – og som kun bekræfter kommunen i værdien af at stille høje krav i udbud:
”Vi får en skole i absolut topklasse, og vi skriver danmarkshistorie inden for skolebyggeri. Jeg er glad for, at vi har turde sætte barren så højt og udmærke os på landsplan. Vi har truffet et bevidst, politisk valg om at investere i mere bæredygtigt byggeri, og den nye skole får et af de fineste kvalitetsstempler med Svanemærket,” siger Simon Hansen, der er formand for Børn, Familie og Uddannelsesudvalget i Guldborgsund Kommune og formand for det udvalg, som har vurderet de forslag, der er kommet i forbindelse med udbuddet, i en pressemeddelelse.
Motiveret af høje ambitioner i udbuddet
Bag vinderprojektet står et hold bestående af internationalt anerkendte entreprenører og arkitekter. Og det var blandt andet Guldborgsund Kommunes ambitionsniveau, der fik SKALA Arkitekter og Henning Larsen Arkitekter til at gå med på holdet.
”Det er med stolthed, at vi præsenterer vores vinderprojekt, der bygger på social og lokal forankring, på stærke læringsmål og fællesskab, høje ambitioner for bæredygtighed – herunder at skabe Danmarks første svanemærkede skole – og ikke mindst som stærk identitet og vartegn for Sundby og Lolland-Falster. Det har været et enormt interessant projekt at arbejde på. Der sker meget i regionen, og vi glæder os til at se skolen skabe glæde og værdi for de kommende elever, lærere, pædagoger, foreninger, lokalmiljøet og besøgende,” siger Kurt Ankjær, der er direktør i SKALA Arkitekter, i en pressemeddelelse fra Guldborgsund Kommune.
Guldborgsund Kommune forventer, at den nye skole i Sundby kan åbne dørene for eleverne i sensommeren 2022. I de kommende tre til fire måneder skal projektet rettes til, og de endelige tegninger skal udfærdiges, inden byggeriet kan gå i gang.
Svanemærket fremmer verdensmål
Også hos Miljømærkning Danmark glæder man sig over, at Guldborgsund Kommune har valgt at sætte barren højt og går efter at få svanemærket den kommende skole i Sundby:
”Svanemærket er et stærkt redskab til at arbejde med FN’s verdensmål – især til at realisere det 12. verdensmål om at sikre mere bæredygtige forbrugs- og produktionsformer. Og på den måde passer Svanemærket godt sammen med ambitionen om at opføre en verdensmålsskole. En svanemærket skole er samtidig både et godt valg for miljøet og for de lærere og elever, der skal opholde sig i bygningen. Fx er en svanemærket bygning kendetegnet ved et godt indeklima, idet der bl.a. er krav til ventilation, fugtsikring og afgasning af skadelig kemi, fortæller Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark, og tilføjer:
”Fx viser erfaringer fra Gladsaxe Kommune, som har besluttet at svanemærke alle nybyggede daginstitutioner, at svanemærkede børnehuse bidrager til et godt arbejdsmiljø og god trivsel hos medarbejdere og børn. Kommunen har bl.a. oplevet mindre sygefravær, hvilket gavner både medarbejdere, forældre og børn samt økonomien”.
Læs mere om den kommende skole i Sundby i pressemeddelelsen fra Guldsund Kommune.
Læs mere om svanemærket byggeri