Morgenmøde for medarbejdere om miljømærkerne

I Hillerød Kommune vil man gerne klæde medarbejderne på til at træffe flere grønne valg – både professionelt og privat. Derfor satte kommunens økonomi-, ejendoms- og by- og miljøafdelinger for nylig Svanemærket og EU-Blomsten på dagsordenen til et morgenmøde for samtlige medarbejdere i de tre afdelinger.

Morgenmøde for medarbejdere om miljømærkerne

Den 23. september deltog 94 medarbejdere fra Hillerød Kommunes økonomi-, ejendoms- og by- og miljøafdelinger i et morgenmøde om miljømærker. Blandt deltagerne var både kontorelever, økonomimedarbejdere, indkøbskonsulenter, anlægs- og driftsfolk og byggesagsbehandlere.

Direktør for Økonomi og Teknik i Hillerød Kommune, Lars Mørk, bød velkommen til mødet. Det gjorde han med en badebold med jordkloden i hænderne:

”Det er denne skønne klode, det drejer sig om, og som vi skal passe på. Som I kan se, er den ganske skrøbelig, og det er også vores ansvar, at den også er beboelig for de fremtidige generationer. Heldigvis bakker både politikere og borgere op om, at vi skal gøre en forskel for klima og miljø. Og det er en forpligtelse, som vi skal tage på os. Det kan vi gøre som kommune, men vi kan også gøre en forskel, når vi ikke er på arbejde.”, sagde Lars Mørk, som har ansvaret for indkøb, byudvikling, byggeri og miljø i Hillerød Kommune.

Vi er alle indkøbere i et eller andet omfang

På mødet gav chefkonsulent i Miljømærkning Danmark Rikke Dreyer, en introduktion til Svanemærket og EU-Blomsten – og forklarede bl.a., hvordan medarbejderne kan bruge de to officielle miljømærker som pejlemærker til at købe grønt. Både når de køber ind til kommunen og til familien derhjemme. Der var samtidig eksempler på, hvordan kravene bag mærkerne bidrager til at nedbringe miljø- og klimabelastningen og er med til at understøtte den cirkulære økonomi.

”Det var en spændende udfordring at skulle ramme så bred en målgruppe, hvor nogle vidste meget om indkøb, men mindre om miljø, mens det for andre forholdt sig omvendt. Men vurderet på spørgelyst og engagement, tror jeg, det lykkedes rigtig godt”, siger Rikke Dreyer og fortsætter:

”Den væsentligste miljøbelastning i Danmark kommer fra vores indkøb af varer og serviceydelser. Og her kan vi alle gøre en forskel – uanset om vi køber ind, når vi er på arbejde eller derhjemme. Derfor synes jeg, det var godt set af Hillerød Kommune at invitere alle medarbejdere med til mødet. Vi er jo alle indkøbere i et eller andet omfang”.

Samlet køber den offentlige sektor varer og serviceydelser for 380 mia. kr. om året. Og fordi så stor en del af vores miljø- og klimabelastning kommer fra indkøb, er vi nødt til at bringe de mange offentlige indkøbskroner i spil i den grønne omstilling, hvis vi for alvor skal nedbringe vores klima- og miljøaftryk.

Læs også: Kommunerne er vilde med miljømærker

Kommunens krav rykker markedet og gavner borgerne

Hillerød Kommune har netop indgået en ny attraktiv rammeaftale på legetøj i samarbejde med 11 andre kommuner i Indkøbsfælleskab Nordsjælland. I udbuddet havde man valgt at give præference til de leverandører, som havde det største udvalg af miljømærkede produkter, og som samtidig gav den største rabat på hele sortimentet.

”Kommunernes krav om svanemærket legetøj har været med til at rykke markedet, så der er kommet et større sortiment af miljømærket legetøj. Det betyder, at også forældre, bedsteforældre og andre, der køber legetøj, har fået flere svanemærkede produkter at vælge imellem. Jeg synes, at dette er et rigtig fint eksempel på samspillet mellem kommunens og borgernes samlede indsat for den grønne omstilling”, fortalte Rikke Dreyer.

Læs også: Foregangskommuner med vilje viser vej

En opfordring fra Hillerød til andre kommuner

På morgenmødet blev der også sat fokus på certificeret byggeri. Dels fortalte Lau Raffnsøe fra Green Building Council Denmark om DGNB-certificeret byggeri – og om hvordan svanemærkede byggematerialer kan indgå heri. Dels fortalte Rikke Dreyer, at det også er muligt at opføre svanemærkede børnehaver, skoler og boliger – og om hvordan en svanemærket bolig kan inspirere beboerne til at træffe endnu flere grønne valg.

”Det var meget inspirerende, og vi fik meget ny viden både om offentlige grønne indkøb og om Svanemærket og EU-Blomsten. Det er noget, vi vil tage med i vores videre arbejde med grønne indkøb i kommunen, og jeg er sikker på, at mange af dem, der deltog i mødet, også vil kigge en ekstra gang efter Svanmærket og EU-Blomsten næste gang de køber ind”, siger Lars Mørk, som samtidig opfordrer andre kommuner til at invitere Miljømærkning Danmark til at holde et inspirationsoplæg om Svanemærket og EU-Blomsten.

Læs også: Svanemærkede skoler vinder nu for alvor frem

Book et morgenmøde for jeres medarbejdere

Ønsker I også at inspirere jeres medarbejdere til at træffe flere grønne valg – både når de køber ind til kommunen og privat? Og kunne I godt tænke jer at høre mere om Danmarks to officielle miljømærker, Svanemærket og EU-Blomsten? Så er I velkomne til at kontakte Rikke Dreyer på rd@ecolabel.dk.