Inspiration til offentlige grønne indkøb

Både stat, regioner og kommuner har i stigende grad fokus på grønne og bæredygtige indkøb. Men selv om man har en strategi, kan det være udfordrende at omsætte den til konkrete krav i udbud. På et netop afholdt seminar blev der sat fokus på nogle af de redskaber, som indkøberne kan tage i brug for at omsætte strategi til praksis.

Inspiration til offentlige grønne indkøb

Tirsdag den 2. november havde Dansk Standard inviteret til seminar om offentlige grønne indkøb. Her kunne deltagerne høre om, hvordan standarder og miljømærker kan bruges i arbejdet med grønne indkøb.

Læs også: Ny strategi: I 2030 skal alle offentlige indkøb være miljømærkede

Første indlæg var en introduktion til en ny vejledning om brug af standarder i udbud. Vejledningen er tænkt som en gratis inspirationsguide med eksempler på, hvordan man som offentlig indkøber kan bruge standarder i arbejdet med grønne indkøb.

- Der findes allerede i dag en lang række standarder, der kan bidrage til en mere bæredygtig fremtid. Også når det kommer til indkøb. For at hjælpe indkøberne har Dansk Standard – efter aftale med Erhvervsstyrelsen – lavet en kortlægning af standarder, der belyser potentialet, siger Lasse Kaltoft, konsulent i Dansk Standard.

Herefter fortalte Anette Juhl Winther fra Aarhus Kommune om, hvordan kommunen arbejder med at indtænke miljø og klima i deres udbud. Bl.a. ved hjælp af bæredygtighedskrav og en tredobbelt bundlinje.

Læs også: Interview med Aarhus Kommune – Sikkerhed for borgerne er i centrum

Miljømærker kan understøtte flere grønne udbud

På webinaret kunne deltagerne også høre, hvordan Svanemærket og EU-Blomsten kan være med til at understøtte flere offentlige grønne udbud.

”Svanemærket og EU-Blomsten ser på hele produktets livscyklus og på alle relevante miljøbelastninger, når kravene til en produkttype bliver fastsat. Kravene er både produktspecifikke og absolutte, og de miljømærkede produkter og serviceydelser er certificeret af en uafhængig tredjepart. Derfor gør miljømærkerne opgaven med grønne indkøb mere enkel og mindre ressourcekrævende for den enkelte indkøber, som blot skal kigge efter miljømærkerne fremfor at skulle udvikle og kontrollere krav om miljø og klima,” siger Rikke Dreyer, konsulent for offentlige indkøb i Miljømærkning Danmark.

Læs også: Værktøjskasse til offentlige indkøbere

Afslutningsvis præsenterede Dorte Mindegaard Petersen fra Miljøstyrelsen arbejdet med portalen Den Ansvarlige Indkøber, som forventes at gå i luften i første kvartal 2022.
Se eller gense webinaret

Du kan se eller gense webinaret om, hvordan standarder og miljømærker kan anvendes til at købe mere bæredygtigt ind her.