Danskerne vil gerne bo og leve mere bæredygtigt

Vi danskere vil gerne bo og leve mere bæredygtigt, men mange af os mangler viden om, hvad vi kan gøre. Det viser en undersøgelse, som Videncentret Bolius har fået foretaget. I artiklen her får du inspiration til, hvordan du kan få mere bæredygtighed i boligen – bl.a. ved hjælp af Svanemærket og EU-Blomsten.

Danskerne vil gerne bo og leve mere bæredygtigt

Mange danskere er interesserede i at bo mere bæredygtigt. Det viste en undersøgelse, som TNS Gallup foretog for Videncentret Bolius og Realdania i november 2019. Her svarede hele 44 %, at de i høj grad eller meget høj grad er interesserede i at bo mere bæredygtigt, mens kun 4 % af de 2.040 adspurgte svarede, at de ingen interesse har i at bo mere bæredygtigt.

I samme undersøgelse svarede 23 % af de adspurgte, at en af de største barrierer for at bo mere bæredygtigt er, at de mangler viden. Derfor lancerede Videncentret Bolius og Realdania tidligere i år en ny indsats under navnet Bo Bæredygtigt, som skal gøre det lettere for danskerne at træffe bæredygtige valg.

”Undersøgelsen fra 2019 viste, at interessen for at bo bæredygtigt er stor, men at mange efterlyser mere viden – især inden for materialer, vedligehold og reparation. Det vidner om et stort potentiale for at få danskerne til at fokusere mere på bæredygtighed i deres bolig – og med ”Bo Bæredygtigt” vil vi gerne være med til at inspirere og give viden”, fortæller Ulrik Heilmann, adm. direktør i Videncentret Bolius.

Indsatsen samler viden, råd og ny inspiration til mere bæredygtige valg, når du vedligeholder, bygger ud, om eller til – og i din generelle adfærd.

Flere har foretaget bæredygtige ændringer i boligen det seneste år

Nu viser en ny undersøgelse, som Kantar Gallup har udført for Videncentret Bolius og Realdania i januar 2021, at der allerede bliver tænkt mere over bæredygtighed end for et år siden.

Hele 58 % har nemlig svaret, at de har foretaget bæredygtige ændringer i deres bolig det seneste år, og 79 % har svaret, at de handler eller har en intention om at handle mere bæredygtigt. De positive tal overrasker ikke Kristine Virén, der er formidlingschef i Videncentret Bolius:

”Vi kan hos Videncentret Bolius mærke, at der i befolkningen er større fokus på at træffe det rigtige valg set ud fra et bæredygtigt synspunkt. Det handler både om, når vi står i supermarkedet, men især også om, hvordan vi lever vores liv hjemme i boligen og haven, hvor genbrug, miljøvenlige produkter og materialer samt vilde haver er kommet i fokus”.

Se efter miljømærkerne

Hvis du gerne vil bo mere bæredygtigt, kan du se efter Svanemærket og EU-Blomsten. Det gælder både i forhold til dine dagligvarer som rengøringsmidler og toiletpapir, og hvis du fx skal male derhjemme, bruge byggematerialer eller have nyt køkken eller nye møbler:

”De fleste kender Svanemærket og EU-Blomsten fra supermarkedet, men de findes efterhånden også på en lang række produkter i byggemarkedet og på møbler. Mærkerne stiller skrappe krav til blandt andet miljø, klima og kemikalier og sikrer, at man ikke udsættes for unødig kemi, og at produkterne er af god kvalitet. På den måde er de gode pejlemærker for de mange danskere, der gerne vil have hjælp til, hvor de kan træffe mere bæredygtige valg til boligen”, siger Lisbeth Engel Hansen, kriterieudviklingschef hos Miljømærkning Danmark.

8 tips til at bo og leve mere bæredygtigt

Vil du hoppe med på den grønne bølge og bo og leve mere bæredygtigt? Så får du her 8 tips til, hvor du nemt kan sætte ind i hjemmet og hverdagen.

Danskerne om at bo bæredygtigt
  • 44 % er i høj eller meget høj grad interesseret i at bo mere bæredygtigt, og kun 4% er ikke interesseret.
  • 23 % peger på manglende viden som en af de største barrierer for at bo bæredygtigt.
  • 26 % peger på prisen på de bæredygtige tiltag.
  • Med 76 % og 59 % er affaldssortering og vandforbrug det, flest er villige til at ændre.
  • 46 % og 30 % peger at bo på mindre plads og at skrue ned for varmen som det, de vil have sværest ved at ændre.

Kilde: Danskernes viden om og interesse for at bo bæredygtigt i boligen, foretaget af TNS Gallup for Videncentret Bolius og Realdania, november 2019.