Danske virksomheder mærker øget interesse for miljømærkede produkter

Bæredygtige indkøb var omdrejningspunktet for IKA’s årskonference 2021, og det mærkede man i høj grad hos Miljømærkning Danmark. Mere end 55 deltagere var med på guidede miljømærketure – og tilsvarende kunne flere leverandører fortælle om øget interesse for deres certificerede produkter og serviceydelser.

Danske virksomheder mærker øget interesse for miljømærkede produkter

Den offentlige sektor skal indkøbe 100 % miljømærkede produkter i 2030. Staten starter allerede nu med at indkøbe papirhåndklæder, toiletpapir og lignende, rengøringsmidler, papir og tryksager samt sæbe- og hygiejneprodukter, som er certificeret med Svanemærket eller EU-Blomsten. Og flere produkter vil løbende komme til. Sådan lød det fra Thomas Gloy, kontorchef i Økonomistyrelsen, da han åbnede IKA’s årskonference 2021, som blev afviklet den 2.-3. september i TIVOLI Hotel & Congress Center.

Hos Miljømærkning Danmark, som deltog på messen med både en stand og tilbud om en guidet miljømærketur, mærkede man det øgede fokus på miljømærkede indkøb:

”Vi har talt med utrolig mange indkøbere på vores stand – både om hvordan man kan stille krav om miljømærkerne i udbud, og hvordan man kan bruge miljømærkerne som et enkelt redskab til at understøtte de enkelte kommuners grønne ambitioner. Og få har vi også hørt flere kommuner efterlyse et større sortiment af miljømærkede produkter, fx inden for hobbyprodukter,” siger Rikke Dreyer, chefkonsulent i Miljømærkning Danmark.

Læs også: I 2030 skal alle offentlige indkøb være miljømærkede

Populære miljømærketure

Miljømærkning Danmark tilbød i samarbejde med IKA en guidet miljømærketur. Her fik deltagerne mulighed for at besøge standpladser, hvor leverandørerne tilbyder produkter eller serviceydelser, som er certificeret med Svanemærket eller EU-Blomsten. Formålet med turen var bl.a. at give deltagerne konkrete eksempler på, hvordan de nemt kan omsætte grønne visioner til praksis:

”Det var rigtig lærerigt at være med på den guidede miljømærketur. Det er nyt for mig med de miljømærkede vaskehaller. Det vil jeg tage med mig både i mit arbejde og privat. Jeg kommer fra Solrød Kommune, hvor vi har stigende fokus på grønne indkøb og bæredygtighed. Her er miljømærker et oplagt værktøj”, siger Victoria Kiel, der arbejder med indkøb i Solrød Kommune, og som var med på en af de guidede ture.

Læs også: Værktøjskasse til grønne indkøb

Bedre for miljøet og bedre totalpriser

Mange af udstillerne på konferencen var leverandører, der tilbyder produkter eller serviceydelser, der er certificeret med Svanemærket eller EU-Blomsten. Og her mærker man, at det offentlige har øget deres fokus på miljømærkede indkøb:

”For halvandet år siden kunne vi præsentere et katalog på 16 sider med miljømærkede produkter - i dag har vi et katalog på 86 sider. Det øgede udvalg af miljømærkede produkter skyldes både en øget efterspørgsel fra især offentlige indkøbere og en klar fornemmelse af, at vi er nødt til at kunne tilbyde bæredygtige møbler, hvis vi fremover skal bevare vores position på markedet. For mange af vores kunder har efterhånden opdaget, at det betaler sig at købe kvalitet – og at de certificerede produkter på sigt er den billigste løsning for dem,” siger Jan Bertelsen, der er salgsdirektør & partner i ScanOffice.

Scan Office på Ika Messen

Hos tekstilvirksomheden ID Identity oplever man samme tendens:

”Vi oplever øget interesse og efterspørgsel efter vores miljømærkede kollektion. Faktisk er efterspørgslen løbende vokset på de tre år, vi har haft certificeringen. Vi har skullet bruge noget krudt på at fortælle om vores miljøarbejde, men nu vinder det indpas i udbuddene. I vores tilfælde, hvor det handler om tøj, har miljømærket også stor værdi hos slutbrugeren, da det signalerer, at der er taget ansvar for det tøj, som de går i – og den slags giver medarbejdertilfredshed. Derfor er det også helt bevidst fra vores side, at logoet med EU-Blomsten er synligt på tøjet”, siger Dorte Nørskov, salgschef i ID Identity.

Læs også: Derfor miljømærker vi

Gør det nemt for indkøberne

Hos Abena, der bl.a. leverer svanemærkede forbrugsartikler, oplever man også en øget interesse for miljømærkerne.

”Det er meget positivt, at det offentlige har øget deres fokus på miljømærkerne. For vælger man fx en svanemærket moppe, så får man også et produkt med høj kvalitet, som holder længere, og det er jo den nemmeste måde at spare på ressourcerne – både jordens ressourcer og kommunens økonomiske ressourcer, siger konsulent Laila Sejdenfaden fra Abena og fortsætter:

”Svanemærket gør det nemt at være grøn indkøber, fordi man undgår selv at skulle udvikle krav eller følge op på dokumentation. Derfor bør man også bruge indkøbssystemerne til at hjælpe indkøberne til at vælge de miljømærkede produkter. På de offentlige indkøbsaftaler er der både de miljømærkede og ikke-miljømærkede produkter – her så vi gerne, at man gjorde det nemt og enkelt for indkøberne ved fx at vise de miljømærkede produkter først eller give mulighed for kun at få vist de miljømærkede produkter”.