Helsinki Kommune henter inspiration hos København

Helsinki Kommune indkøber for ca. fire mia. euro om året og er dermed Finlands største offentlige indkøber. Inspireret af Københavns Kommune intensiverer Helsinki nu indsatsen for flere miljømærkede indkøb.

Helsinki Kommune henter inspiration hos København

Helsinki Kommune er Finlands største indkøber. Nu er de blevet inspireret af Københavns Kommunes miljømærkeindsats og vil stille krav i indkøb. Indkøbsbudgettet er på fire mia. euro om året. Foto: GettyImages.

Sidste år offentliggjorde Helsinki Kommune sin nye indkøbsstrategi. Strategien har tre hovedmål, hvoraf det ene er at foretage effektive, ansvarlige og klimarelaterede indkøb.
Strategien blev implementeret i foråret 2021. Samtidig indledte kommunen et samarbejde med Miljømærkning Finland og var sammen med dem på virtuelt besøg hos Københavns Kommune for at hente inspiration til at bruge miljømærker i indkøb og udbud.

Miljøplanlægger i Helsinki Kommune Satu Turula fortæller, at noget af det, der kan være svært ved grønne indkøb, er at vide, hvor højt den grønne barre kan sættes, hvis der stadig skal kunne opnås konkurrence i udbuddet. Verifikation og overvågning af, om tilbudte produkter og ydelser opfylder de grønne krav, kan også være vanskelige.

Formålet med samarbejdet er at finde løsninger, der øger effektiviteten og letter arbejdet med grønne indkøb. Her er en af løsningerne at bruge officielle type 1 miljømærker som Svanemærket og EU-Blomsten som indkøbskriterier.

Læs også: Fordele ved miljømærkerne

Kompetence og dialog er hjørnestenene

Samarbejdet skal også være med til at påvirke markedsudviklingen, så der kommer flere produkter og serviceydelser med Svanemærket og EU-Blomsten på det finske marked. Det gøres gennem en tidlig og fokuseret markedsdialog, som bl.a. betyder, at mulige tilbudsgivere får god tid til at omstille sig til at producere miljømærkede produkter.

”Det vigtigste for os i samarbejdet er dialogen med markedet og ekspertisen i forhold til de kriterier, vi modtager fra Miljømærkning Finland. Vores egne eksperter deler til gengæld deres praktiske indkøbsviden, som er lige så værdifuld”, siger Satu Turula.

Læs også: Cases om grønne indkøb

Pilotsamarbejde er inspireret af København

En indkøbsstrategi med fokus på miljømærker og markedsdialog har længe været på plads i Københavns Kommune, og i Helsinki afprøves brugen af miljømærker i øjeblikket for byggevarer og arbejdstøj. En af de byggevarer, hvor der allerede findes et stort udbud af miljømærkede alternativer, er maling. Derfor vil miljømærker her indgå som et krav i udbud. Til gengæld er udbuddet af miljømærket arbejdstøj på det finske marked begrænset, så her vil Helsinki gå i dialog med markedet.

”Vi håber, at virksomheder bliver motiverede til at tilbyde mere bæredygtige alternativer til markedet og ansøge om et miljømærke for deres produkter. De produktgrupper, der er udvalgt til pilotsamarbejdet, er et godt eksempel på, hvad københavner-modellen handler om”, siger administrerende direktør i Miljømærkning Finland Riikka Holopainen.

Læs også: Københavns Kommune fortsat i den miljømærkede førertrøje

Offentlige indkøb rummer stort potentiale

Helsinki Kommune indkøber for ca. fire mia. euro om året og er Finlands største offentlige indkøber. Kommunen har også sat sig et mål om at være CO2-neutral i 2030. Så der er meget på spil, hvilket betyder, at der er behov for klimakrav i hvert køb.

Helsinki anerkender sit ansvar som en stor indkøber på markedet. Kommunen går efter at blive førende i sin indsats for ansvarlige indkøb.

”Ja, man kan sige, at der udvikles et helt nyt dialogsamarbejde her, Helsinki-modellen. Vi har forpligtet os til et langsigtet samarbejde og ønsker at være en pioner. Der er et stort indflydelsespotentiale i offentlige indkøb, som ikke altid anerkendes”, slutter Satu Turula.

Læs også: Kommunerne er vilde med miljømærker