Svanemærket og krigen i Ukraine

Mange lande, virksomheder og organisationer har reageret på Ruslands invasion af Ukraine. Det gælder også Nordisk Miljømærkning, som står bag Nordens officielle miljømærke, Svanemærket. Her kan du læse, hvilke sanktioner Nordisk Miljømærkning har indført.

Svanemærket og krigen i Ukraine - Svanemærket indfører restriktioner

I Nordisk Miljømærkning vil vi gerne vise solidaritet med Ukraine – og vores tanker og sympati går til det ukrainske folk og alle ofrene for den russiske invasion.

”Vores bidrag er lille i denne sammenhæng, men sammen med alle andre kan vi skabe et pres, der kan have en positiv effekt. Vores sanktioner medfører naturligvis gener for os selv og vores licenshavere, men hvis de skal være effektive, skal vi også være parate til at tage konsekvenser for os selv. Denne krig må snart slutte,” lyder det fra Ragnar Unge, der er formand for Foreningsstyrelsen bag Nordisk Miljømærkning.

Hvilke sanktioner har Nordisk Miljømærkning indført?

Nordisk Miljømærkning støtter sanktioner mod Rusland og Belarus i denne situation. For virksomheder, der har eller ønsker en certificering med Svanemærket, betyder sanktionerne:

  • Der vil ikke blive udstedt licenser til virksomheder i Rusland eller Belarus, og tildelte licenser vil blive trukket tilbage.
  • Licenser, der er afhængige af kendte råvarer fra Rusland eller Belarus, vil ikke blive udstedt.
  • Grundet de tiltag, som certificeringssystemerne for ansvarlig skovforvaltning, PEFC og FSC, allerede har foretaget, vil træ og træbaserede råvarer fra Rusland og Belarus ikke være tilladt i svanemærkede produkter.
  • Kriterierne for investeringsfonde vil blive opdateret for at imødekomme den aktuelle situation.

Hvordan hjælper Nordisk Miljømærkning?

Nordisk Miljømærkning ønsker, at sanktionerne får så få gener som muligt for virksomheder med licens til Svanemærket. Vi er derfor forberedte på at hjælpe i processen med at skifte til nye råvaremarkeder, så det bliver muligt for alle licenshavere at overholde sanktionerne. Vi vil ligeledes sikre hurtig behandling af ansøgninger om udskiftning af råmaterialer.