Stort engagement i dialog om flere miljømærkede produkter
Københavns Kommune vil have flere miljømærkede produkter på markedet – og gennemfører derfor hvert år to markedsinvolveringer. I år er der fokus på, hvordan vi får flere miljømærkede legepladsredskaber og hobbyartikler. Hele 65 kommuner bakker op om indsatsen, og samlet mødte mere end 80 leverandører og indkøbere op til årets stormøder.

Københavns Kommune har siden 2017 samarbejdet med Miljømærkning Danmark om at øge udbuddet af miljømærkede produkter i to produktkategorier årligt. Indsatsen foregår gennem en tidlig og fokuseret markedsinvolvering, herunder to årlige stormøder. På møderne samles leverandører, producenter, kommuner og Miljømærkning Danmark samt andre interesserede for at drøfte, hvordan kommende udbud bedst fremmer markedet for miljømærkede produkter.
I 2022 handler det om at få flere miljømærkede legepladsredskaber, fx klatrestativer, gynger og legehuse, og hobbyartikler, fx fingermaling, glimmerlim og perler. Derfor inviterede Københavns Kommune – sammen med Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb (POGI) og Miljømærkning Danmark – til stormøder den 20. og 21. september.
Mere end 60 leverandører og indkøbere til stormøde om legepladsredskaber
Til stormødet om legepladsredskaber var mere end 60 leverandører og indkøbere samlet. Her fremhævede chefkonsulent og fagansvarlig, CSR og indkøbsjura Ida Meulengracht Ginsborg i Københavns Kommune bl.a. følgende i sin velkomsttale:
”Det er rekordmange deltagere, og det er vigtigt, at så mange leverandører er mødt op – for Københavns Kommune kan ikke realisere sin miljømærkepolitik uden jer” sagde hun og fortsatte:
”Københavns Kommune skriver hvert år til alle landets kommuner og spørger, om de også kunne tænke sig flere miljømærkede produkter inden for årets udvalgte kategorier. I år handler indsatsen om flere svanemærkede legepladsredskaber – og her har 2 ud af 3 kommuner valgt at bakke op. Der er altså mange kommuner, der har fået øjnene op for, at Svanemærket er et værktøj, der kan være med til at drive den grønne omstilling.
Se eller gense præsentationerne fra stormødet her
Appel til Københavns Rådhus
Hvordan får vi et større udvalg af miljømærkede hobbyartikler på de kommende offentlige indkøbsaftaler? Det spørgsmål var leverandører og producenter mødt op for at diskutere på årets andet stormøde, der handlede om hobbyartikler.
Her fastslog Tina Salbæk, formand for Fællesrådet for Formnings- & Hobbymaterialer, at hvis de enkelte indkøbere i fx børnehaver og skoler skal vælge de svanemærkede hobby- og formningsartikler, så kræver det, at produkterne kommer med på de kommunale aftaler for hobby- og formningsmaterialer. Dette skal sikres centralt på Rådhuset.
Gode erfaringer med at få hobbyartikler certificeret med Svanemærket
På mødet fortalte Jette Borum, produktansvarlig i Schjerning Farver A/S og Kristian Engsig, direktør i Penol om deres erfaringer med at få certificeret produkter med Svanemærket. Jette Borum sagde bl.a.:
“For os betyder det utrolig meget, at der er en tredjepartskontrol, og Svanemærkets skrappe krav betyder, at vi får udfaset den uønskede kemi, der ellers kan være i denne type af produkter. Lige nu oplever vi, at det især er de unge forbrugere, der efterspørger produkterne via detailhandlen. Derfor glæder vi os over Københavns Kommunes initiativ til markedsdialog og ser frem til deres udbud af formnings- og hobbyartikler i 2023. Hvor vi naturligvis forventer, at det bliver attraktivt at byde ind med de svanemærkede produkter.”
Se eller gense præsentationerne fra stormødet her