Guide: Beskyt dit barn mod solen

Vi ville ikke kunne eksistere uden solen. Men det gør ikke solen ufarlig. Jo oftere man bliver udsat for sol og solskoldninger i barndommen, desto større er risikoen for at udvikle kræft i huden senere i livet. Det er derfor vigtigt, at du beskytter dit barn mod solen. Især mod den direkte sol i sommerhalvåret mellem kl. 12 og 15, hvor strålingen er stærkest. Men hvordan beskytter man bedst sit barn mod solen? Det kan du læse mere om i denne sol-guide. Kombiner gerne flere af rådene.

solcreme_svanemaerket
Søg skygge midt på dagen

Det kan næsten lyde paradoksalt at skulle søge skygge, når du nu endelig har tid til at komme ud i solen – eller solen bare endelig er kommet til Danmark. Ikke desto mindre er det en god idé at søge skygge midt på dagen. Solens UV-stråling er nemlig stærkest mellem kl. 12 og 15. Faktisk bliver du udsat for næsten halvdelen af en dags UV-stråling i dette tidsrum.  

Medbring din egen skygge

På mange strande og i åbne parker kan det være svært at finde skygge om sommeren. Når du har børn, kan det derfor være en god idé at gøre en parasol, et skyggetelt eller en tipi til en del af tur-tasken. Skulle I være kommet af sted uden, kan du bruge en god solhat og løstsiddende tøj til at give dit barn skygge.  

Skab skygge-hygge for de mindste

Hvis dit barn er så lille, at det endnu ikke kan kravle eller gå, bør det slet ikke opholde sig i direkte sol. Det kan derfor være en god idé at sørge for en god parasol, som I kan være under og hygge. Hvis du hjælper med at bygge et sandslot under parasollen, læser højt af en god bog eller serverer en spændende madpakke, kan skyggen sandsynligvis godt konkurrere med solen. Du kan også vælge at tage dit barn indenfor midt på dagen og dermed give det en pause fra både solen og de mange indtryk, der ofte er udenfor. 

Bliv i tøjet

Det kan være en god idé at være lidt blufærdig over for solen. Tøj er nemlig rigtig godt at bruge som beskyttelse i solen. Løstsiddende og tætvævet tøj af bomuld beskytter bedst. Og skulle en dag komme til stranden uden at have fået pakket den helt store strandtaske, så lad dit barn beholde sin t-shirt på. På den måde kan barnet nemlig være meget længere ved strandkanten uden risiko for solskoldninger.

Brug solhat

Ligesom paraplyer hører regnvejret til, hører solhatte solen til. Vælg en solhat med bred skygge, der dækker hoved og ører – og som skygger for ansigt, nakke og hals. Og gem den seje eller søde kasket til de stunder, hvor dit barn ikke befinder sig i solen. Kasketter beskytter nemlig ikke ører, nakke og hals tilstrækkeligt.

Vælg svanemærket solcreme

Svanemærkede solcremer er uden parabener og andre stoffer på EU’s liste over stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. De indeholder ikke konserveringsmidler, der er klassificeret som allergifremkaldende. Og de er fri for mikroplast. Samtidig er solprodukter til børn uden parfume, så du minimerer dit barns risiko for at udvikle allergi. 

  • Læs også: Guide til skønhed, makeup og pleje