Guide til julebagningen

Noget af det bedste ved december er, at man hver dag har en god undskyldning for at spise lækre småkager og julegodter – det er jo jul. Og selvom det er hurtigt og nemt at købe sig til de færdiglavede lækkerier, så smager hjemmebag bare bedst. Her får du en grøn guide til årets julebagning.

Guide til julebagningen med svanemærket bagepapir
Lav en plan

Det kan være en god idé at starte med at lave en plan for december-bageriet, så I undgår at bage alt for mange småkager, som ingen af jer orker at spise, når julen er ovre – og som dermed ender som madspild. Gør derfor op med dig selv og resten af familien, om I nøjes med vaniljekranse og brunkager i år, eller om din partner insisterer på, at der også skal være klejner og jødekager, mens dine børn plager om at bage pebernødder og honninghjerter. Og tilpas derefter opskrifterne, så I måske nøjes med halv eller kvart portion af nogle af kagerne.

Tænk i nye løsninger

Det skal være hyggeligt at bage julekager. Så hvis det stresser dig at klemme bagningen ind i den travle måned, så overvej, om du kan gøre det anderledes i år. Måske kan I bage færre slags kager, end I plejer. Måske kan I fordele de forskellige kager mellem jer i familien og bytte færdigbag, så det bliver nemmere for alle at bage. Eller måske kan I afsætte en dag til at få bagt alle julekagerne på én gang, så du ikke føler, at du bager hele december måned væk.

Inviter til store bagedag

Kombiner julebagningen med et socialt arrangement sammen med venner eller familie. I kan fx hver især medbringe dej til forskellige kager, så I alle får lidt af hver slags, uden at det bliver et uoverskueligt projekt. På den måde får I også skabt tid til at hygge med gode venner i en ellers travl måned.

Vælg den rette opbevaring

Når planen er lagt for, hvilke og hvor mange kager der skal bages – og hvem der skal være med til at bage dem – så er det bare om at gå i gang. Find opskrifterne frem, sæt noget julemusik på – og gå så i krig med kanel, kardemomme og kagerulle. Når I har lavet jeres kagedej, kan I vælge at fryse noget af den ned. På den måde slipper I for at ende med småtørre småkager, som måske bliver smidt ud. Samtidig kan I lynhurtigt få hele huset til at dufte af jul igen, hvis der opstår spontane aftaler i løbet af måneden. 
Hvis I foretrækker at bage det hele på en gang, så sørg for at opbevare småkagerne i gode glas eller kagedåser, så de holder længere.

Brug svanemærket bagepapir

Uanset hvilken slags småkager, I vælger at bage, hvor mange I bager, og hvornår og med hvem I bager dem, er det en god idé at bage dem på svanemærket bagepapir. Det er nemlig ikke tilsat flourstoffer, som er mistænkte for at være hormonforstyrrende, og som er tungt nedbrydelige i naturen. Papiret er fremstillet af lovligt træ, som kan spores. Og det er fremstillet energieffektivt og med minimeret udslip til vand og luft.

TIP: Et fint glas fyldt med lækkert hjemmebag og med et fint, rødt julebånd om kan også fungere som en god værtinde-, mandel- eller raflegave.