Femten om fluorstoffer

Her får du råd om, hvad du kan gøre, hvis du vil minimere din udsættelse for fluorstoffer.

pizza på bagepapir

1. Brug svanemærket madpapir, da det ikke er tilsat fluorstoffer.

2. Brug svanemærkede papirforme, når du bager muffins, da de ikke er tilsat fluorstoffer – eller brug en fast bageform uden papir.

3. Spis mindre fastfood, da det ofte er pakket ind i papir og pap, som kan være behandlet med fluorstoffer. Køber du en pizza, kan du med fordel lægge den på en tallerken, så snart du kommer hjem.

4. Undgå engangsemballage, som har lang kontakttid med fødevarer, eller som skal varmes op sammen med fødevaren. Ikke al engangsemballage er behandlet med fluorstoffer, men det er uigennemskueligt at se, hvad der er tilsat fluorstoffer, og hvad der ikke er.

5. Pop dine popkorn i gryden og undgå at spise popkorn, som poppes i mikrobølgeovn. Emballagen til mange mikroovns-popcorn er tilsat fluorstoffer.

6. Mange færdigretter som lasagne, kringle eller boller i karry kommer i bakker klar til at varmes i mikroovnen fra producenten. Du bør tage dem ud af emballagen og varme dem på et fad eller en tallerken.

7. Hæld evt. dine havregryn, solsikkekerner, ymerdrys, sesamfrø og andre fødevarer, du køber i papir- og papemballage, over i glas-eller plastbeholdere, når du kommer hjem med dem. Det har dog vist sig, at migrationen af fluorstoffer til tørre fødevarer er meget lav.

8. Vælg fødevarer i plastikemballage frem for papiremballage. Plastikemballage er meget bedre reguleret ift. kemikalier, og derfor er den type emballage typisk mindre problematisk end pap og papir. Men du skal selvfølgelig vælge plastbøtter og -poser, der er velegnet til fødevarer.

9. Gør rent jævnligt, gerne 1 gang om ugen. Fluorstoffer bliver over tid frigivet fra møbler, tøj og sko og blander sig med støv og nullermænd i hjemmet.

10. Vask hænder. På den måde vasker du fluorstofholdigt støv af. Især små børn bør ofte vaske hænder, da de er mest udsatte for støvet, når de leger på gulvet.

11. Køb bil- og skivoks uden fluorstoffer. Når du vokser dine ski, risikerer du at smøre dem ind i fluorstoffer, men der findes voks uden fluorforbindelser, så spørg efter det i forretningen. Det samme gælder voks til biler.

12. Undgå at imprægnere dine vinterstøvler, hvis de kan nøjes med jævnligt brug af læderfedt for at komme tørre gennem sne og sjap. Skal støvler eller skitøj imprægneres, så gå efter produkter uden fluorstoffer, fx midler, der er baseret på en blanding af voks og paraffin. Brug pumpe frem for spray, og imprægnér altid udendørs.

13. Vask nyt tøj før brug. En enkelt gang er bedre end ingen, men det kan tage op til 3 vaske at få de værste koncentrationer af fluorstoffer – og andre kemikalier – ud. Det er selvfølgelig ikke særlig miljøvenligt, så det er klart bedre at gå uden om tøj med fluorstoffer i det hele taget.

14. Vælg svanemærkede tekstiler, da de ikke indeholder fluorstoffer.

15. Vælg svanemærkede møbler, da de ikke indeholder fluorstoffer.