Gode råd til det grønne udeliv

Det er blevet tid til at gøre haven klar til en ny sæson. Vil du gerne gøre det på den bæredygtige måde, så læs med her.

Få svanemærket råd til det grønne udeliv

Du kender sikkert Svanemærket og EU-Blomsten fra hverdagsprodukter som køkkenruller, cremer og opvaskemiddel. Men vidste du, at det også er muligt at vælge miljømærket, når du skal købe fx maling, plæneklipper og træ til den nye terrasse?

Skal du bygge ny terrasse eller carport?

Så kan det være en god idé at kigge efter svanemærket holdbart træ: Det er gjort modstandsdygtigt uden brug af biocider og tungmetaller – i stedet er træet blevet varmebehandlet. Det er dermed et rigtig godt alternativ til traditionelt trykimprægneret træ, hvor der i imprægneringen er brugt enten tungmetaller eller biocider – og begge dele er giftige for miljø og mennesker. I svanemærkede træprodukter stammer mindst 70 % af træet fra et bæredygtigt skovbrug, og træet er lovligt fældet og skal kunne spores. Der findes også svanemærkede blomsterkasser, som lever op til de samme krav. 

Se produktoversigt
 Produktbillede
Billedkilde: Moelven
 

Skal der være plads til børn i haven?

Så skal der sikkert også være legetøj i haven. Der findes masser af svanemærket udendørslegetøj, bl.a. sandsæt og motorcykel fra Dantoy. Svanemærket legetøj lever op til skrappe miljø- og sundhedskrav. Det er bl.a. fri for ftalater, stoffer på EU’s liste over stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, parfume og tungmetaller.

Se produktoversigt
Produktbillede
 

Trænger planterne til bedre jord, eller vil du gerne undgå ukrudt?

Så kan du vælge jordforbedring, der er mærket med EU-Blomsten. Det bidrager til begrænsning af jord- og vandforurening. Det fremmer genanvendelse af materialer. Og det bidrager til mere frugtbar jord. 

Se produkoversigt
 Produktbillede
 

Skal du male træværk i denne sæson?

Så er der mange miljømærkede malinger og lakker at vælge imellem. Maling med Svanemærket eller EU-Blomsten har et minimalt indhold af opløsningsmidler som fx terpentin og ingen tungmetaller eller blødgørere, der kan skade forplantningsevnen. Miljømærkerne stiller samtidig høje krav til kvaliteten, så malingen rækker langt, dækker godt og er modstandsdygtig for vind og vejr. 

Se produktoversigt
Produktbillede 
 

Skal du investere i ny plæneklipper?

Man hører sjældent græsset gro – selv om det altid vokser hurtigere end ventet. Til gengæld kan man ofte høre plæneklipperen. Svanemærkede plæneklippere må kun støje minimalt. De er energieffektive, og deres udslip af miljø- og sundhedsskadelige stoffer er minimeret. Desuden indeholder de ikke problematiske flammehæmmere og ftalater. 

Se produktoversigt
Produktbillede 
 

Elsker du at grille?


 

Så kan du vælge svanemærkede grillbriketter. De lever nemlig op til skrappe krav for at mindske det samlede aftryk på miljø og klima – og for at spare på jordens ressourcer. Fx skal alt træet være både sporbart og komme fra certificeret bæredygtigt skovbrug. Samtidig er der skrappe kvalitetskrav, som sikrer gode forbrændingsegenskaber. Det gavner både klimaet – og dem, der opholder sig i nærheden af grillen.

Se produktoversigt
 Brug Svanemærket grillbriketter når du griller