Hold pause fra solen - og fra unødig kemi

Solcreme giver ikke fripas til at blive i solen, så længe du vil. Den bedste solbeskyttelse er skygge, så husk at tage pauser fra solen. Og kig efter det grønne Svanemærke, når du skal købe solcreme næste gang – så får du også en pause fra unødig kemi. Miljømærkning Danmark har samlet en mini-guide til svanemærkede solprodukter.

Produktbillede

Ingen parfume i svanemærkede produkter til børn

Svanen er din garanti for, at produktet er blandt de mindst miljøbelastende inden for sin kategori, at der er taget hensyn til din sundhed, og at kvaliteten er i orden. Derfor indeholder svanemærkede produkter til baby- og børn ikke parfume.

Svanemærkede solcremer til voksne findes både med og uden parfume. Men hvor solcremer generelt kan indeholde alle typer og mængder af parfume, må de svanemærkede solprodukter hverken indeholde parfumestoffer, som er klassificeret allergene, eller nogle af de 26 deklarationspligtige parfumestoffer i mængder over 0,01 pct. Der findes dog også et bredt udvalg af solcremer til voksne uden parfume. Så ønsker du én uden parfume, skal du tjekke om der på indholdsdeklarationen står ”parfum”.

Ingen parabener i svanemærket solcreme

Miljømærkerne gik i 2008 foran lovgivningen og forbød parabener i svanemærkede plejeprodukter. EU har i 2013 indført et forbud mod isopropyl-, isobutyl-, phenyl-, benzyl- og pentylparaben, mens en række andre parabener er vurderet som sikre i begrænsede mængder. 

Svanemærkede produkter må dog stadig ikke indeholde parabener – hverken produkter til børn eller voksne. Svanemærkede solprodukter garanterer derfor stadig, at du kan blive fri for parabener i solcreme.

Kemisk og fysisk filter

Solprodukter virker ved at bortfiltrere en del af UV-strålerne – enten med et kemisk eller et fysisk filter. Det kemiske filter trænger ind i hudens øverste lag og opfanger solens UV-stråling, mens det fysiske filter lægger sig som et lag på huden og reflekterer strålingen.

Der kan både være fysiske og kemiske solfiltre i svanemærkede solprodukter, men Svanen stiller skrappe krav til solfiltrene. Der findes derfor ingen filtre i svanemærkede produkter, der er på EU´s liste over stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende eller klassificeret som allergene.

Solcreme kan aldrig give 100 pct. beskyttelse imod solen, da en mindre del af strålingen altid trænger ind i hudens øverste lag. Uanset hvilken type solprodukt du anvender, skal du altid være opmærksom på at smøre dig ind jævnligt og bruge rigeligt.

UVA og UVB

UVA og UVB er usynlige, ultraviolette stråler. Det er UVB-strålerne som giver skoldning og gør huden brun, mens UVA-strålerne der giver ældet hud, rynker, øjenskader og kan føre til hudkræft. 

UVA-stråler kan trænge dybest ind i huden, mens UVB-stråler trænger ind i overfladen. Solfaktoren (SPF) angiver, hvor godt et solprodukt beskytter imod UVB-stråler.

EU-Kommisionen har den 22. september 2006 udgivet en ”Henstilling om effektiviteten af solbeskyttelsesmidler og om angivelser i forbindelse hermed”. I den henstilling står bl.a. at:

  • Solbeskyttelsesmidler bør beskytte mod både UVA og UVB
  • Forholdet mellem UVA og UVB bør være mindst 1/3
  • Minimum SPF bør være 6
  • Solbeskyttelsesmidler bør beskytte mod ultraviolette stråler op til 370 nm

Det er frivilligt om man som producent af solprodukter vil følge Kommisionens henstilling, men det er et krav, at svanemærkede solprodukter lever op til kravene.