Skrappe krav gavner indeklimaet

Hvis man vil sikre et godt indeklima, er det vigtigt at sørge for god udluftning og hyppig rengøring. Derudover kan man vælge produkter, der er mærket med Svanemærket eller EU-Blomsten. Miljømærkerne stiller nemlig både skrappe miljøkrav og skrappe krav til kemikalier, hvilket også er godt for dit indeklima.

Indeklima

Indeklimaet har stor betydning for vores sundhed, da vi lever langt det meste af livet inden døre. Faktisk opholder vi os indendørs cirka 90 procent af tiden. Hver gang du trækker vejret, indånder du de stoffer og partikler, der er i luften.

Det er ikke muligt helt at undgå kemikalierne i indeklimaet, men du kan med enkle midler nedbringe belastningen. Du kan blandt andet alliere dig med Svanemærket og EU-Blomsten. Her på siden har vi samlet nogle eksempler på, hvilken forskel miljømærkerne gør for dit indeklima – og selvfølgelig også for miljøet:

Bolig og byggematerialer

Spartelmasse, lim og fugemasse kan påvirke indeklimaet, selv om det næsten er usynligt for os. Svanemærkede kemiske byggevarer lever op til skrappe krav til stoffer, som kan fremkalde allergi eller kræft, skade vores reproduktionsevne, og som er giftige for planter og dyr.

Også når det handler om svanemærkede bygningsplader, sikrer Svanemærkets krav til kemikalier et godt indeklima. De er samtidig et godt klimavalg pga. energieffektiv fremstilling.

Og så er der gulvene. Gulve skaber rum, men skal også være gode for vores indeklima. Svanemærkede gulve består af en stor del fornybare og/eller genanvendte materialer. Der er skrappe krav til brug af skadelige stoffer, hvilket bl.a. er godt for indeklimaet. De er fremstillet energieffektivt – og skal være slidstærke og nemme at holde.

Hvis du over for et af livets store valg om ny bolig, kan du gå hele vejen og vælge en svanemærket bolig. Det er nemlig muligt at svanemærke både huse og lejligheder. En svanemærket bygning er godt isoleret, fx er energiforbruget i et svanemærket hus 25 % lavere end de krav loven stiller til nybyggeri. Der er samtidig stillet krav til materialerne, hvilket bl.a. bidrager til et godt indeklima. 

Fyld boligen med gode valg

Der findes efterhånden et stort af svanemærkede møbler, bl.a. senge, børnemøbler, kontormøbler og sofaer. Svanemærkede møbler lever op til skrappe krav til brug af skadelige stoffer, hvilket også er godt for indeklimaet. Vælger du fx en svanemærket børneseng, betyder det, at dit barn ikke bliver udsat for unødvendige stoffer – hverken ved indånding eller nærkontakt.

I mange børnefamilier fylder legetøjet godt op i hjemmet. Det udvikler og udfordrer børn, men kan også indeholde stoffer, som kan påvirke dit barns sundhed og indeklimaet. Svanemærket legetøj lever op til skrappe miljø- og sundhedskrav. Det er bl.a. fri for ftalater, stoffer på EU’s liste over stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, parfume og tungmetaller.

Det er også afgørende for et godt indeklima at gøre ofte rent og vaske sengetøj. Også her er Svanemærket og EU-Blomsten et godt valg. Læs mere om det store udvalg af miljømærkede produkter på www.miljømærkdithjem.dk.

Læs også: Passer du på indeklimaet” (Helse, 03/2015)