Sodium Lauryl Sulfate

Miljømærkning Danmark bliver ofte spurgt om diverse kemiske stoffer. Her finder du informationer om Sodium Lauryl Sulfate - også kaldet SLS.

Kvinde vasker ansigt

Svanemærkede plejeprodukter som fx bodyshampoo og shampoo til håret må gerne indeholde SLS. Svanemærket tandpasta må ikke. Denne skelnen har at gøre med, hvordan produktet bliver brugt og dermed hvordan stoffet kommer i berøring med hhv. hud og slimhinder. Shampoo og bodyshampoo er på huden i meget kort tid og skylles af uden at kroppen optager indholdsstofferne. Tandpasta kommer derimod i munden og de sarte slimhinder i mundhulen har fået eksperterne bag Svanemærket til at udelukke SLS i tandpasta, da det her kan hæmme helingen af blister og små sår inde i munden.

Svanemærket bruger forsigtighedsprincippet

I Svanemærket arbejder vi efter forsigtighedsprincippet og det betyder, at vi forbyder stoffer – eller stofgrupper – hvis uvildige eksperter vurderer, at stoffet er et problem. Sodium Lauryl Sulfate vurderes ikke til at være et sundhedsproblem. De uvildige eksperter er fx EU´s videnskabelige Komité eller andre eksperter med validerede og troværdige kilder og god laboratoriepraksis.

Vi strammer kravene jævnligt

Kriterierne der ligger til grund for, hvad de forskellige miljømærkede produkter må / ikke må indeholde bliver jævnligt revurderet og opdateret, da der kommer ny ekspert-viden om diverse kemiske stoffer hele tiden. Får vi en ny viden om SLS, er der mulighed for at Svanemærket kan ændre kriterierne for, hvad svanemærket shampoo mv. må indeholde. Men eksperter såvel som myndigheder i Europa konkluderer, at SLS ikke er et sundhedsproblem, som det bruges i plejeprodukter i dag.

Hvad er SLS?

SLS (og SLES) er såkaldte vaskeaktive stoffer, også kaldet tensider. Alle tensider har den funktion, at de fjerner hudfedt, og derfor potentielt kan virke hudirriterende. Vær opmærksom på, at hudirritation kan skyldes uendeligt mange andre faktorer end SLS.