Tre tips til en grøn jul

Julen er hjerternes fest. Lad det også være en tid, hvor du skåner natur og miljø, og passer på dig selv og dine nærmeste. Her får du tre tips til valg, der er bedre for både miljøet og dig.

tips til en grøn jul

Bag julekagerne på bagepapir uden tilsatte fluorstoffer

Pebernødder, vaniljekranse, brunkager, klejner, jødekager … I december bliver de fleste danske hjem omdannet til et ægte sønderjysk kagebord. Vi har ikke bud på de bedste opskrifter, men vi har alligevel et godt råd til julebagningen:

Vælg svanemærket bagepapir. Svanemærket bagepapir, madpapir og muffinforme må nemlig ikke være tilsat fluorstoffer. Fluorstoffer er gode at undgå, da mange af dem er sundhedsskadelige, fx er mange af dem mistænkt for at være hormonforstyrrende. Samtidig er de tungt nedbrydelige i naturen. Svanemærket bagepapir er lavet på den mest miljøvenlige måde. Fx er det papir, der bliver brugt til svanemærket madpapir, fremstillet energieffektivt og af lovligt træ, som kan spores.

Spar CO2 med dit valg af stearinlys

Et andet kendetegn ved mange danske hjem i december er, at der bliver tændt flere stearinlys end i årets øvrige måneder. Kalenderlys, adventslys, lys til at hygge, når vi har gæster, og lys til at lyse op i en af årets mørkeste måneder. Stearinlys hygger, men de kan også belaste klimaet og frigive skadelige stoffer.

Svanemærkede stearinlys er primært fremstillet af vegetabilske råvarer og sparer derfor CO2. Der er sat en skrap grænseværdi for, hvor meget sod lyset må afgive. Der er også forbud mod at tilsætte en lang række sundhedsskadelige stoffer, som frigives ved afbrændingen, bl.a. giftige tungmetaller, kræftfremkaldende opløsningsmidler og hormonforstyrrende ftalater. Derudover er det forbudt at tilsætte parfume til svanemærkede lys.

Servietter

Også servietter bruger mange af os lidt flere af i december. Både fordi de pynter, når vi dækker op til julefrokost, julehygge og juleaften. Og fordi de er praktiske, når andesteg og saftige appelsiner fedter om munden, og når æbleskiver og konfekt fedter på fingrene. 

Svanemærkede servietter er fremstillet af lovligt, sporbart træ eller af recirkuleret papir. Hvis de er lavet af træ, skal en del komme fra certificeret bæredygtigt skovbrug. Papiret er fremstillet energieffektivt og med skrappe krav til kemikalier.

Glædelig jul!

PS

Selv om det nok er de færreste af os, der forbinder rengøring med julehygge, så er det i de fleste hjem et vigtigt gøremål, inden julegæsterne gør deres entre. Rengøringsmidler med Svanemærket eller EU-Blomsten lever op til skrappe krav til brug af miljø- og sundhedsskadelige stoffer. Der er også fokus på allergi, og produkterne er effektive.

Få flere gode råd om miljømærkerne på www.miljømærkdithjem.dk