Vi vasker for varmt - skru ned på 30

Hver fjerde dansker ved ikke, at tøj bliver rent ved 30 grader, konkluderer ny undersøgelse fra Brancheforeningen SPT. Skruer du ned på 30, hjælper du klimaet, pengepungen og dit tøj ser bedre ud længere.

I prefer 30 RGB_745x498

I Danmark skruer vi stadig for højt op for graderne på vaskemaskinen. Undersøgelse udført af COOP analyse for brancheforeningen SPT afslører, at én ud af fire danskere ikke ved, at tøjet bliver rent ved 30 grader. Det vil ny kampagne råde bod på.

-"Når hver fjerde dansker slet ikke ved, at tøj kan vaskes rent ved 30 grader, så har vi et oplysningsproblem”, siger Hanna Løyche, administrerende direktør hos brancheforeningen SPT. Og hun uddyber:

"Det er vigtigt, at fortælle forbrugerne, at vi faktisk godt kan vaske vores tøj rent ved 30 grader. Uden at gå på kompromis med kvaliteten. Og det vil altså sige, at tøjet bliver lige så rent, som hvis det bliver vasket ved 40 eller ved 60 grader. Grunden til at det kan lade sig gøre skyldes to ting.
Det første er, at vaskepulveret er udviklet - der er kommet nogle nye pulvere på markedet, som er enzymbaseret, og de er i stand til at rense tøjet effektivt og fjerne pletter ved lave temperaturer. Det betyder samtidig, at man bruger færre tensider og sæber i formlerne i forhold til tidligere, så der er også en miljømæssig fordel".

"Og det andet som også er en forudsætning for, at vi kan lykkes med så godt et resultat ved 30 grader, det er selvfølgelig at vaskemaskinerne kan vaske ved 30 grader. Og det kan langt de fleste maskiner i dag".

For rigtig mange forbrugere er valg af vasketemperaturen afhængig af, hvor beskidt vi vurderer tøjet er. Og det er ret et ret almindeligt argument for, at vaske ved højere grader end 30, viser brancheforeningen SPT´s undersøgelse om danskernes vaskevaner.

SPT lancerer derfor en vaskekampagne i Danmark med sloganet ”I Prefer 30o”.

Claus Jørgensen, seniorrådgiver for miljø- og samfundsansvar hos Forbrugerrådet Tænk mener, at kampagnen er et fint initiativ, der forhåbentlig får rykket ved danskernes vaske(u)vaner.

-”Forbrugerrådet er helt enige i kampagnens budskab om, at det er en god idé, at skrue ned for vasketemperaturen generelt”, understreger han.

30 procent mindre energiforbrug og stor effekt for miljøet

Det kan ses på dit el-forbrug, om du vasker ved 60, 40 eller 30 grader.

-” Din vaskemaskines energiforbrug bliver ca. 30 procent lavere, når vasketemperaturen sænkes fra 40 grader til 30 grader” forklarer Toke Winther, miljøkonsulent hos Miljømærkning Danmark.

Gør vi alle sammen denne lille indsats, når vi vasker vores tøj, så har det stor effekt for miljøet.

”I Danmark er vasketemperaturen i gennemsnit 43 grader. Det gør os til nogle af de europæere, der vasker ved de højeste temperaturer. Sænker vi den gennemsnitlige vasketemperatur med 3 grader, vil det betyde, at vi sparer miljøet for, hvad der svarer til, 11.000 personbilers CO2-udledning om året”, siger Hanna Løyche, adm. dir. for SPT. ” Og det er derfor vi lancerer kampagnen I Prefer 30”.

Det bakker Miljømærkning Danmark gerne op om. Derfor er vi ambassadører for kampagnen. Afdelingschef Lene Juul forklarer:

”Miljømærkning fokuserer på de vigtigste miljøbelastninger i produkternes livscyklus. For tekstilvaskemidler er det indholdsstoffernes miljøfarlighed samt klimaet. Klimaet er i fokus på flere måder. Dels er der krav om, at vaskemidlet skal være koncentreret. Koncentrerede produkter bruger nemlig mindre emballage og det sparer plads, når varerne transporteres til butikkerne. Og det begrænser CO2 udledningen fra transport af varerne.  Mindst lige så vigtigt er det, at miljømærkerne gennem mange år har stillet stadig skrappere krav til, at miljømærkede vaskemidler vasker rent ved lave temperaturer. For det er jo kun hvis forbrugerne er tilfredse med vaskeresultatet, at de går over til at spare energi ved at sætte vasketemperaturen ned. Miljømærkerne arbejder altså aktivt for at styrke udviklingen imod lavere vasketemperaturer, og derfor er det naturligt, at Miljømærkning Danmark støtter kampagnen, der er med til at få forbrugerne til at vaske en større del af deres tøj ved 30 grader og dosere korrekt”. 

Vask ved 30 dræber ikke bakterier

Vasker du det meste af dit vasketøj på 30 grader, så hjælper du allerede klimaet og sørger for, at dit tøj holder længere. Dog skal du være opmærksom på bakterier.
Sportstøj, vaskbare bleer, undertøj og tøj med opkast eller afføring på er tøj, der kræver en grundigere vask. Så her gælder rådet om de 30 grader altså ikke. I stedet anbefales det i kampagnen, at man vasker ved 60 grader – og bruger vaskepulver med blegemiddel (som er desinficerende). For at minimere ophobning af bakterier i selve vaskemaskinen er der også råd.

”Du bør rent faktisk vaske cirka hver 5. maskine ved 60 grader, hvor du bruger et hvidvaskemiddel med blegemiddel for at få has på bakterierne. Og så skal du bruge et normalt vaskeprogram til bomuld, fordi længden af vaskecyklus og vandmængden også er vigtig for, hvor mange bakterier, der bliver fjernet”, forklarer Hanna Løyche og fortsætter:

-”Men det der er rigtig vigtigt at holde for øje er, at der er masser af dagligdagstøj, som bare af vane vaskes ved 40 eller 60, og det er dét, vi sætter fokus på med kampagnen I Prefer 30o”, slår Hanna Løyche fast.

6 skarpe vaskeråd til gavn for miljø, pengepung og tøj

At skrue ned på 30 grader er ikke det eneste du kan gøre for miljøet, når du vasker. Her får du flere vaskeråd:

1. Vask kun tøjet, når det trænger

2. Sortér dit tøj efter farve og vasketemperatur

3. Følg vaskemærkning (mærket i tøjet angiver den højest anbefalede temperatur)

4. Brug den anbefalede mængde vaskemiddel (følg doseringsvejledningen nøje)

5. Fyld maskinen op

6. Vælg svanemærkede vaskemidler eller en svanemærket vaskemaskine, når du skal købe nyt

System.Xml.XmlException: Navne må ikke indeholde tegnet ' ', hexadecimal værdi 0x20.
   ved System.Xml.XmlConvert.VerifyNCName(String name, ExceptionType exceptionType)
   ved System.Xml.XmlQualifiedName.Verify()
   ved System.Xml.Xsl.XsltArgumentList.AddParam(String name, String namespaceUri, Object parameter)
   ved Sitecore.Web.UI.WebControls.XslFile.AddParameters(XsltArgumentList list, Item item)
   ved Sitecore.Web.UI.WebControls.XslFile.DoRender(HtmlTextWriter output, Item item) Xsl file could not be processed: /xsl/Ecolabel/Rows/RelatedArticles.xslt