Svanemærkede tonerkassetter er en del af den cirkulære økonomi

Overforbruget af jordens ressourcer tvinger os til at tænke i nye baner – og de baner er cirkulære. Cirkulær økonomi er med andre ord nøglen til en mere bæredygtig fremtid, og Svanemærket kan gøre genanvendelse af ressourcer til et afgørende konkurrenceparameter. Et godt eksempel på dette er tonerkassetter.

En person ligger en tonerkassette i en printer

I dag forbruger vi mere, end der er miljømæssigt bæredygtigt. Og hvis vi fortsætter i det nuværende tempo, får vi brug for mere end to jordkloder i 2050. Derfor er der brug for, at vi tænker vedligeholdelse og genbrug af produkter og materialer, før vi tænker forbrænding. 

Svanemærket er et oplagt redskab til at fremme cirkulær økonomi – og dermed styrke virksomheders konkurrenceevne, fremme deres ressourceeffektivitet samt bidrage til at skabe nye innovative løsninger. Et godt eksempel på dette er tonerkassetter – her stiller Svanemærket nemlig krav til genfremstilling.

Svanemærkets krav til tonerkassetter sender lineær økonomi på retur

Genfremstilling er afhængig af en ”råvare”, som er udtjente produkter. Tilgangen af denne råvare kan være svær at styre og dermed svær at stille obligatoriske krav til. En forudsætning for at genfremstille svanemærkede tonekassetter er altså, at de returneres af forbrugerne. Konsulent i Miljømærkning Danmark, Lena Stenseng forklarer om retursystemet:

- For at sikre, at tonerkassetterne returneres, skal der være et retursystem. Det betyder, at producenter af svanemærkede tonerkassetter skal tilbyde kunderne gode muligheder for gratis returnering af tonerkassetterne, fx ved indsamlingsbokse hos forhandlere, et pantsystem eller en forudbetalt returkuvert. Det skaber gode forudsætninger for genfremstilling.

Affald er ikke længere slutningen – det er en ny start

Et godt retursystem betyder, at en stor andel af tonerkassetterne ikke ender som affald, men i stedet genanvendes. På den måde nedsættes miljøbelastningen i produktets livscyklus, idet det både betyder mindre affald og mindre forbrug af energi og råvarer.

I svanemærkede tonerkassetter består mindst 75 % af kassettens vægt af genanvendte materialer. Og for Clover LDA, der er blandt Europas største producenter af genfremstillede tonerkassetter, giver det en miljøeffekt, der er til at mærke:

- Svanemærkets krav til genfremstilling betyder, at vi hvert år genanvender 1.430 tons plast og 341 tons metal. Det betyder mindre affald og en stor besparelse af både råvarer og energi. Og det gavner ikke kun miljøet, men er også en god forretning for os, fortæller Cristina Torricella Costa, der er compliance manager i Clover LDA og fortsætter:

- Vi oplever en enorm efterspørgsel på Svanemærket – også selv om en stor del af vores kunder sælger deres produkter udenfor Norden. Faktisk ønsker hele 99 % af vores kunder svanemærkede tonerkassetter. Det tyder både på, at genanvendelse står højt på den globale dagsorden, og på at Svanemærket er globalt anerkendt som et bevis på, at man sparer på jordens ressourcer.

Fakta om svanemærkede tonerkassetter
  • Indsamles og fyldes på ny, så der spares ressourcer
  • Lever op til skrappe miljø- og kemikaliekrav
  • Udskiftede plastdelene indeholder ikke miljø- og sundhedsskadelige klorerede stoffer, f.eks. PVC
  • Udskriftkvaliteten og holdbarheden er af god kvalitet