Tekstiler, skind og læder

Produktgruppen omfatter produkter af tekstilfibre, skind og læder. Bl.a. beklædning til både privat og professionel brug, boligtekstiler samt fibre, garn og metervarer der anvendes til beklædning eller boligtekstiler.

Svanemærkede tekstiler skal leve op til skrappe krav til miljø- og sundhedsskadelige stoffer. Det betyder, at der er forbud mod at bruge en række stoffer. Herudover er der bl.a. krav til kvaliteten, til spildevandsrensning på farverierne og til arbejdsforholdene i produktionen.

Kort om kravene:

 • Skrappe krav til produktion af fibre.
 • Miljø- og sundhedsmæssige egenskaber ved de kemikalier – fx farvestoffer – der anvendes til fremstilling, bearbejdning og farvning af råvaren, som fx kan være lavet af bomuld, polyester eller viskose. Der er bl.a. forbud mod flammehæmmere, ftalater og organiske fluorforbindelser.
 • Skrappe krav til spildevandsrensning på farverierne.
 • Metaldele – fx lynlåse og knapper – skal leve op til skrappe krav til tungmetaller, og plastdele må ikke indeholde ftalater.
 • Kvalitetstest i forhold til bl.a. krympning og farvernes holdbarhed.
 • Arbejdsforholdene i produktionen skal leve op til internationale bestemmelser (ILO).

Produktgruppen er blevet revideret. De nye krav i generation 5 er vedtaget med gyldighed fra 1. marts 2022, efter hvilken dato de først kan søges på. Indtil den 1. marts 2022 skal der søge efter de eksisterende krav i version 4.13 nedenfor.

Få mere information om de nye krav i generation 5 HER.


 • Nordisk gebyr

  Gebyrer gældende fra d. 01-01-2018

  Type af gebyr Beløb
  Ansøgningsgebyr*

  3.000€ + moms

  Fornyelsesgebyr*

  1.500€ + moms

  Mere end ét kontrolbesøg inden for Norden** 500€ + moms per kontrolbesøg
  Kontrolbesøg Europa** 1.500€ + moms per kontrolbesøg
  Kontrolbesøg uden for Europa**
  2.500€ + moms per kontrolbesøg
  Udvidelse af eksisterende licens*** For udvidelse og ændring i eksisterende licens er priserne:

  < 4 timer: 375€ + moms
  < 8 timer: 750€ + moms
  ≥ 8 timer: 1.500€ + moms
  Anvendelsesgebyr for Norden 0,3 % af den svanemærkede omsætning + moms per år
  Minimumsgebyr for Norden 2.000€ + moms per år
  Maksimumsgebyr for Norden 100.000€ + moms per år 
  Gebyr for salg uden for Norden
  (Hvis omsætning >300.000€/år) 
  2.000€ + moms per år

  * Når både ansøger og producent er mikrovirksomheder, halveres gebyret. Mikrovirksomheder er i denne sammenhæng defineret som virksomheder med maksimalt 10 ansatte og en samlet årlig omsætning (af såvel miljømærkede som ikke miljømærkede produkter) under 2 mio. €.

  ** Ved kontrolbesøg hvor der er behov for mere end en dag væk fra kontoret inkl. rejsetid, kan Miljømærkning Danmark pålægge et yderligere gebyr på 1.000€ + moms per ekstra dag. Andre ekstraordinære omkostninger i forbindelse med kontrolbesøg kan også blive pålagt ansøger. 

  *** For udvidelse eller ændringer til en licens bliver tidsforbrug til sagsbehandling faktureret efter opgavens omfang. Vi skelner mellem rent administrative opgaver, som tager mindre end 1 time og øvrige opgaver i intervallerne mindre end 4 timer, mindre end 8 timer og 8 timer eller mere.

  Offentliggjort d. 26-09-2017, gældende fra d. 01-01-2018.

  Der tages forbehold for fejl og mangler.