5 tips til et mere bæredygtigt forbrug

Et mere bæredygtigt forbrug handler først og fremmest om at være bevidst om, hvilke varer vi køber – og om at være kritisk i forhold til, hvordan de er produceret, hvor god kvaliteten er, og hvorvidt vi har brug for dem. Her får du 5 gode råd til, hvordan dit forbrug kan blive mere bæredygtigt.

Indkøbsnet står på bord sammen med en krukke treskeer og en et glas med ris
1. Tænk før du handler

Det mest bæredygtige forbrug er det forbrug, der slet ikke finder sted. Spørg derfor dig selv, om du har brug for de varer, som du har fundet, inden du afslutter et køb. Har du fx lagt mere mad i kurven, end du kan nå at spise? Står du med en kjole i hånden, som er et panikkøb, og som du kun vil få brugt en enkelt gang? Eller er du ved at købe stole, som måske ikke virker så stabile, og som kun vil kunne fungere som en midlertidig løsning? Så overvej alternativer. Måske kan du finde nogle stole, der er i bedre kvalitet, men som stadig passer til dit budget, fordi du køber dem brugt? Måske kan du låne en kjole af din veninde til den ene anledning, hvor du har brug for den? Og måske kan en madplan og en indkøbsseddel hjælpe dig med at minimere risikoen for madspild – og spildte penge? 

2. Vælg økologiske fødevarer

Vælger du økologiske fødevarer, slipper du som udgangspunkt for rester af sprøjtemidler i maden. Det er ikke kun frugt og grønt, der bliver produceret uden sprøjtemidler – det samme gælder de planter, der bruges til foder til økologisk opdrættede dyr. Samtidig er kun ganske få tilsætningsstoffer tilladte i økologiske fødevarer. Det betyder, at du kan være med til at mindske belastningen af naturen, fremme bedre dyrevelfærd og reducere dit og din families indtag af sprøjtemiddelrester ved at vælge økologisk.

Læs også: Guide: Sådan får du et grønnere køkken

3. Vælg miljømærkede forbrugsvarer

Gør Svanemærket og EU-Blomsten til en del af dine daglige vaner og indkøb. Uanset hvilket produkt du vælger, kan du nemlig være sikker på, at det er blandt de miljømæssigt bedste i sin kategori. Det kan du, fordi der blev set på hele produktets rejse, da Svanemærket og EU-Blomsten fastsatte deres krav til produkterne. Derfor kan du med dit valg af mærkerne være med til at gøre en forskel, idet du skåner natur og miljø, passer på dig selv og dine nærmeste, sparer jordens ressourcer – og viser omtanke for fremtidens klima.

Vidste du at … Svanemærket og EU-Blomsten bidrager til en lang række af FN’s verdensmål, især til det 12. verdensmål om at sikre, mere bæredygtige forbrugs- og produktionsformer? 

Læs også: 5 facts om Svanemærkets krav

4. Gør en fair handel

Uanset om du er på jagt efter bananer eller børnetøj, så er det en god idé at se efter Fairtrade-mærket, når du handler. Fairtrade er en international mærkningsordning, der arbejder for, at bønder og arbejdere i nogle af verdens fattigste lande får en mere fair indtægt og bedre arbejdsvilkår. Fairtrade-mærket findes bl.a. på bananer, kaffe, sukker, chokolade, guld og bomuld. Du kan læse mere om mærket her.

5. Køb genbrug

Du kan gøre en stor forskel for miljø og klima – og samtidig spare mange penge – ved at købe nogle ting brugt. Fx møbler, tøj, cykler og bøger. Gå på jagt på det lokale loppemarked eller på en af de mange portaler, hvor man kan købe og sælge brugte ting. På samme måde kan de ting, dit barn er vokset fra, eller det sofabord, som der ikke er plads til i den nye lejlighed, glæde nogle andre, hvis du sælger det videre, forærer det til en ven eller den lokale genbrugsbutik. Du kan også overveje at lave et opslag på grundejerforeningens facebookside, hvor du skriver, at der er ting til fri afhentning. Så slipper du måske for en tur til genbrugsbutikken eller -stationen. At genbruge føles ikke bare bedre end at smide tingene ud. Det er også bedre for miljø og klima. Pointen er simpel: Jo flere, der bruger tingene, jo færre ting er der brug for – og på den måde sparer du ressourcer til produktion af nye produkter.

TIP: Et enkelt godt tip er dog at lade være med at købe gammelt legetøj af blødt plastik. Legetøjet kan nemlig indeholde ftalater, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende, og som der ikke var lige så skrappe regler for før 2007, som der er i dag. 

Læs også: 10 tips til en mere bæredygtig forælder