Få bedre kemi i hverdagen

God kemi er mere end en relation mellem mennesker. Det er også et spørgsmål om trygge valg i hverdagen. Om at passe på både naturen og hinanden. Men mange af os har svært ved at gennemskue, om der er god kemi i vores valg. Her kan du læse, hvordan Svanemærket gør det lettere at træffe valg med bedre kemi.

Kvinde sidder i sin seng og skal til at tage creme på sine ben.

Du læser måske ofte i reklamer, at produkter markedsfører sig med ”uden kemi”. Men findes der virkelig produkter uden kemi? Nej, det gør der ikke – og derfor er markedsføringen desværre misvisende. For der er kemi i alle de ting, vi omgiver os med – selv dit drikkevand har den kemiske formel H20. 

Der er derfor ikke grund til at være generelt ”kemiforskrækket” og sætte sig for at undgå al kemi. For det er ganske enkelt ikke muligt, og kemien i vores produkter har også mange gode egenskaber, fx sikrer kemi i vaskemidler, at vores tøj bliver rent. Men der er stor forskel på kemi, og der er god grund til at styre uden om den kemi, der kan skade mennesker og/eller miljø. Og til at minimere sin samlede udsættelse for kemiske stoffer. 

Hvad er godt at være opmærksom på i forhold til kemi?

Nogle stoffer kan være skadelige for mennesker og/eller miljø. Fx stoffer, der er kræftfremkaldende, som kan skade vores forplantningsevne, eller som kan forurene grundvandet. Disse stoffer er altid gode at undgå. Men også kombinationen af de forskellige stoffer, som vi bliver udsat for fra mange forskellige kilder i vores hverdag, kan være hormonforstyrrende eller på anden måde sundhedsskadelig. Også selvom stofferne, hver for sig, ikke udgør en risiko i de mængder, man udsættes for fra det enkelte produkt. Det er det, man kalder cocktaileffekten. 

Læs også: Kort om cocktaileffekten

Det vil altså sige, at sundhedsskadelige stoffer, eller stoffer der er mistænkt for at være det, ikke udgør en risiko i det enkelte produkt. Risikoen handler om, at du kan blive udsat for disse stoffer fra mange forskellige kilder i hverdagen. Og på den måde kan effekten måske bedst beskrives med ordsproget ”Mange bække små, gør en stor å”. Små børn er særligt følsomme – derfor er det især vigtigt at være opmærksom på uønskede stoffer i deres hverdag.

Du kan heldigvis selv være med til at fortynde den cocktail af kemi, som du og din familie bliver udsat for, på mange måder. Det handler bl.a. om gode madvaner, indeklimavaner og indkøbsvaner. Og om at holde den skadelige kemi på afstand. For jo tættere de skadelige kemiske stoffer er på dig, des mere påvirker de dig. Det er derfor en god idé at være særligt opmærksom på skadelig kemi i plejeprodukter. Især i fx cremer og makeup, som bliver på huden i mange timer.

Læs også: 8 tips til bedre kemi i hverdagen 

Vælg Svanemærket – og få bedre kemi i hverdagen

Vil du begrænse din – og naturens – udsættelse for skadelig kemi? Men vil du gerne undgå at skulle læse lange indholdsdeklarationer og huske lange lister over kemikalier du gerne vil undgå? Så kan du gå efter Svanemærket. Fælles for alle svanemærkede produkter er nemlig, at de lever op til skrappe krav til kemikalier i forhold til de materialer, som produkterne laves af, og i selve de færdige produkter.  

Svanemærket stiller mange krav, der udelukker kemi, som kan skade mennesker og/eller miljø. Det er bl.a. stoffer, der er hormonforstyrrende eller mistænkt for at være det, stoffer der er kræftfremkaldende, eller som kan skade forplantningsevnen. Eller det kan være stoffer, som er giftige over for vandlevende organismer, ellers som er svært nedbrydelige i naturen. 

Kravene afhænger af, hvilket produkt der er tale om. Fælles for alle produkter er dog, at Svanemærket følger det, der hedder et forsigtighedsprincip. Det betyder, at mærket forbyder et stof, hvis uvildige eksperter vurderer, at det er problematisk.

Kemikaliekravene gavner din sundhed, når du bruger produkterne, og de mennesker, der fremstiller produkterne. Men det gavner også miljøet og vores fælles fremtid, at fx en shampoo eller et rengøringsmiddel ikke indeholder stoffer, der skader naturen, når produkterne bliver skyllet ud. Samtidig fremmer kemikaliekravene muligheden for at genbruge og recirkulere materialer fra de svanemærkede produkter, når vi skiller os af med dem. 

Når du vælger svanemærkede produkter bidrager du dermed til bedre kemi i din og din families hverdag – og til en renere natur.

Læs også: Svanemærket og EU-Blomsten

Spørgsmål og svar om kemi

Nedenfor kan du læse mere om nogle af de kemikalier, som vi oftest får spørgsmål om – og dermed finde svar på, hvordan Svanemærket og EU-Blomsten forholder sig til de enkelte stoffer.