Du kan se efter Svanemærket, når du investerer dine penge

Mange danske forbrugere kigger efter Svanemærket, når de køber alt fra bagepapir og byggematerialer til møbler og makeup. Men vidste du, at du også kan gøre en stor forskel og bidrage til en mere bæredygtig udvikling, hvis du kigger efter Svanemærket, når du investerer dine penge?

Svanemærkede investeringer

De små valg, vi hver dag træffer mange af, har stor betydning. Derfor er det positivt, at mere end 6 ud af 10 danske forbrugere ser efter Svanemærket, når de vælger varer. Og hvis du som bevidst forbruger gerne vil bidrage endnu mere til en mere bæredygtig udvikling i samfundet, kan du også se efter Svanemærket, når du investerer dine penge. 

Når du investerer dine penge i en svanemærket investeringsfond, er du sikker på, at fonden arbejder med bæredygtighed. Fonden investerer i selskaber, der har stor fokus på bæredygtighed, eller virksomheder, der er i en proces med at blive mere bæredygtige.  Det betyder, at du med din investering i en svanemærket fond indirekte er med til at påvirke virksomheder i en mere grøn retning og på den måde bidrage til et mere bæredygtigt samfund.

Bevidst forbruger ser sine penge som stemmesedler

Naja Habermann er ejer af Svaneshoppen.dk, der udelukkende har miljømærkede varer på hylderne – og så er hun fortaler for at udbrede viden om mere bæredygtige investeringer. Naja Habermann har siden 2018 selv investereret sine penge mere bæredygtigt, efter at hun i en periode sparede penge sammen ved at skære ned på sit forbrug:

”At skære ned på mit forbrug gav et fornuftigt overskud på kontoen, som bare stod og tabte værdi på grund af lav rente og inflation. Samtidig læste jeg om investeringer som et effektivt middel til at påvirke den grønne omstilling. Jeg forsøger i forvejen at leve mere bæredygtigt i alle dele af hverdagen, så det var lige til højrebenet at investere mere bæredygtigt”, siger Naja Habermann og fortsætter:

”Jeg ser mine penge som stemmesedler. Og jeg stemmer 100 % på klimaet. Vi har kun få år til at få vendt skuden, så det haster, hvis vi skal give en beboelig klode videre til vores børn og børnebørn. Og her er investeringer en af de mest effektive måder at skubbe til udviklingen”.

Naja HabermannDet er dog ikke altid helt ligetil at vide, hvilke fonde og virksomheder der rent faktisk arbejder med bæredygtighed. I den forbindelse kan Svanemærket være en del af løsningen.

”En af de største udfordringer ved at investere mere bæredygtigt er at gennemskue, hvilke firmaer eller fonde der reelt er mere bæredygtige. Her kan svanemærkede investeringsfonde være et godt sted at starte. Det er især godt for begyndere, fordi alle svanemærkede fonde skal leve op til visse kriterier for mere bæredygtighed, og – vigtigst af alt – bliver de tjekket af en uvildig kontrolinstans”, siger Naja Habermann.

Læs også: 5 tips til et mere bæredygtigt forbrug

Svanemærket skaber gennemsigtighed på investeringsmarkedet

Cheføkonom hos Forbrugerrådet Tænk, Ida Marie Moesby, betragter også Svanemærket som et positivt pejlemærke på investeringsmarkedet. Det kan nemlig være svært at navigere blandt de mange virksomheder og investeringsfonde. 

”Svanemærket er et officielt, nordisk mærke, som de fleste forbrugere kender og stoler på, og som stiller rigtig gode krav. Det er derfor positivt, at man også har fået det over på investeringer”, siger Ida Marie Moesby og fortsætter:

”At man kan vælge en investeringsfond, som er certificeret med et anerkendt mærke, gør, at man kan stole på, at den lever op til de krav, den skal. Og ved Svanemærket er der stor gennemsigtighed”.

Svanemærkets krav til investeringsfonde

For at en investeringsfond kan få Svanemærket, skal den leve op til en række skrappe krav. Kravene handler især om, hvilke virksomheder fonden må investere i. En svanemærket investeringsfond skal også forvaltes åbent, og fonden skal aktivt søge at påvirke de selskaber, der er investeret i, til at blive mere bæredygtige.

Flere af kravene til svanemærkede investeringsfonde handler om, hvilke typer virksomheder der ikke må investeres i. Det gælder bl.a. virksomheder, der ikke følger internationale normer og konventioner, fx i forhold til menneskerettigheder, grov korruption og grove miljøovertrædelser, og virksomheder, der producerer eller sælger kontroversielle våben. En svanemærket investeringsfond må heller ikke investere i virksomheder, der har mere end 5 % af deres omsætning fra udvinding, raffinering eller kraftproduktion på basis af kul, gas, olie eller uranproduktion, eller fra produktion og salg af konventionelle våben eller tobak. 

Læs også: Værd at vide om svanemærkede investeringsfonde

Se alle svanemærkede fonde.

OBS: Vær opmærksom på, at svanemærkning af en fond ikke er nogen garanti for fondens afkast eller for, hvor risikofyldt placeringen er.

Naja Habermanns tre bedste råd til at investere mere bæredygtigt
  • Start i dag. Du behøver ikke at have en stor sum penge eller vide alt, før du springer ud i det. De fleste fortryder, at de ikke startede med at investere tidligere.
  • Hav de kritiske briller på. Greenwashing er udbredt, også inden for investeringer. Læs det med småt, og invester kun i ting, du forstår. Det gælder også bankernes investeringsprodukter. Det er i øvrigt ofte en bedre forretning at investere på egen hånd.
  • Søg viden hos andre, der investerer mere bæredygtigt. Fx i Facebookgruppen ”Bæredygtige investeringer for alle”, som jeg har startet for at udbrede kendskabet til mere bæredygtige investeringer.