6 tips til en grønnere konfirmation

Taler, sange, god mad og gaver. Foråret byder på masser af konfirmations- og nonfirmationsfester, som for de unge mennesker – og familier – er en helt særlig dag. Og der er rig mulighed for at skrue godt op for både festen og farverne – også den grønne. Her får I 6 tips til, hvordan I kan gøre festlighederne lidt grønnere.

Konfirmand i grønne omgivelser


1. Vælg svanemærkede plejeprodukter

De fleste unge vil gerne se ekstra godt ud på deres store dag, og der skal være styr på både hud og hår. Her er et af de bedste og nemmeste råd, at vælge svanemærkede plejeprodukter. De lever nemlig op til skrappe kemikaliekrav, og der er mange produkter at vælge mellem. Det gælder alt fra ansigtscreme, selvbruner og neglelakfjerner til hårvoks, renseprodukter og deodoranter. Og skal der lægges en mild makeup, findes der også svanemærkede makeup-produkter fra Miild og Matas, som er skånsomme mod både hud og miljø. 
Få mere viden om plejeprodukter på vores temaside om skønhed og pleje her.

2. Gå efter genbrugstøj – eller overvej kombinationspotentialet

Ofte bliver konfirmationstøjet kun brugt en enkelt dag. Derfor er det en god idé at gå efter genbrugstøj, når det helt rigtige konfirmationssæt skal findes. På den måde skåner I nemlig miljøet. Pointen er simpel: Jo flere, der bruger tøjet, jo færre stykker tøj er der brug for – og på den måde sparer I ressourcer til produktion af nye produkter. Samtidig får din søn eller datter et mere unikt look ved at vælge genbrugstøj, end hvis han eller hun køber sit tøj i den samme butik som alle de andre konfirmander. Til sidst er det en fordel at vælge genbrugstøj, fordi det ofte er billigere end at købe det fra ny.

Alternativt kan I leje tøjet, eller måske dele tøjet med en ven eller veninde, som skal konfirmeres en anden dag. Eller I kan gå efter tøj, som vil være nemt at kombinere med andet tøj, og som dit barn derfor gerne vil bruge mere end den ene dag. Fx en lys habitjakke, som vil være brugbar sammen med jeans på en forårsdag, eller lyse sneakers fremfor festsko. 

3. Gør menuen grønnere

Maden spiller ofte en stor rolle til konfirmations- og nonfirmationsfesterne. Det skal smage godt – og der skal være rigeligt af det. Men hvad med også at sætte nogle krav til maden, så den ikke bare glæder maverne, men også miljøet? 

Tænk fx over at prioritere økologi. Vælger I økologiske fødevarer, slipper I som udgangspunkt for rester af sprøjtemidler i maden. Samtidig er kun ganske få tilsætningsstoffer tilladte i økologiske fødevarer. Det betyder, at I kan være med til at mindske belastningen af naturen, fremme bedre dyrevelfærd og reducere familiens indtag af sprøjtemiddelrester ved at vælge økologisk.

Derudover kan I overveje at skrue ned for kødet og op for grøntsagerne på menuen. Ifølge den grønne tænketank Concito kommer mellem 20 og 30 % af EU-landenes udledning af drivhusgasser fra produktion og forbrug af fødevarer – og det er især kød og mejeriprodukter, der belaster klimaet. 

Til sidst kan I fokusere på at minimere jeres madspild til festen. Lav fx en udførlig indkøbsseddel, og køb kun det, I har brug for. Gå efter kvalitet frem for kvantitet – vælg velsmag frem for store mængder. Og gem så de rester, der måtte være tilbage efter festen – fx ved at give nogle af gæsterne rester med hjem, når de går. På den måde undgår I at smide meget mad ud. 

4. Tag naturen med indenfor

Frisk luft er sundt for både kroppen og tankerne – og de fleste af os kan mærke, at det gør godt at gå en tur i naturen. Så slå to fluer med ét smæk, og kombinér glæden ved naturen med glæden ved et smukt pyntet bord. Tag familien med ud på en hyggelig tur i skoven eller på stranden – eller lige ud i haven – og nyd den friske luft. Samtidig kan I finde smukke grene, blade, blomster og sten, som I kan tage med hjem og gemme til at pynte op med til konfirmationsfesten. 

5. Tænk grundigt over gaverne

Både konfirmand og gæster kan glæde hinanden og miljøet ved at tænke sig grundigt om, når det kommer til gaverne. Foreslå dit barn at tænke over, hvad det egentlig har brug for, og hvad det vil blive rigtig glad for. Bed så dit barn skrive sine allerstørste og bedste ønsker ned, så de nærmeste har en god chance for at finde noget, der ikke bliver gemt væk, glemt eller smidt ud. 

Er du gæst og skal give en gave, kan du fokusere på at give gaver af god kvalitet. Produkter af høj kvalitet holder længere, kan betale sig at reparere og vil som regel kunne sælges videre til en god pris. Det er bedre for økonomien, og det er bedre for miljøet. Du kan også give oplevelser i stedet for materielle ting. Det kan enten være gavekort, du køber, eller dem, du laver selv. En lækker brunch, biografbilletter eller guitarlektioner. Find på noget, der passer lige præcis til den person, du skal forære gaven til.

Mange konfirmander ønsker sig en forlænget weekend i en storby eller en ferie et varmt sted. Hvis du vil give sådan en flot gave, kan du overveje, om det er muligt at bo på et hotel, som er certificeret med Svanemærket eller EU-Blomsten, da disse lever op til skrappe krav inden for energi, vand, affald, kemikalier og fødevarer.

6. Grønt tøj til blå mandag

Skal dit barn have nyt tøj til blå mandag, er der også her gode muligheder for at købe det brugt. Find flotte, unikke styles i vintage-butikker eller på en af de mange portaler for brugte ting og tøj på nettet. Skal tøjet være grønt, kan I også se efter miljømærkerne. 

Svanemærket og EU-Blomsten stiller bl.a. skrappe krav til miljø- og sundhedsskadelige kemikalier. En række kemikalier er helt forbudt at bruge i produktionen – og de er dermed heller ikke at finde i det færdige tøj. Tekstilerne skal også leve op til krav til kvalitet. Og så er de samtidig et godt valg for miljøet, da det færdige produkt har belastet miljøet mindst muligt i produktionen.

I kan finde smart miljømærket tøj fra bl.a. Neutral.com, Pieszak, Tomorrow og Echte.