Naturvejleder: Børn skal mere ud i naturen

Der er mange gode grunde til at tage sine børn med ud i naturen – også, når det er efterår. Naturen kan give børn en tiltrængt pause fra hverdagen og stimulere deres sanser og fantasi, og den kan styrke familielivet. I artiklen her giver naturvejleder Emil Sanderhoff tre idéer til naturaktiviteter i efteråret.

boern skal mere ud i naturen

Naturen spiller en stor rolle for vores ve og vel – og for vores familie og fællesskaber. I naturen bliver sanserne stimuleret, bekymringerne blæst væk og nærværet prioriteret. Vi har talt med naturvejleder Emil Sanderhoff om, hvorfor det er så vigtigt, at vi kommer ud i naturen med vores børn – og så giver han tre idéer til naturaktiviteter i efteråret.

Hvad oplever du, at det gør ved børn at komme ud i naturen?

”Naturen kan noget, som fx klasselokalet ikke kan. Når man er indendørs, stimuleres fantasien ikke på samme måde, som når man er ude i naturen. Børn er meget detaljeorienterede og videbegærlige, særligt når de er i naturen. De vil gerne vide, hvordan det hele fungerer og foregår. Hvad sker der, hvis man putter en bille og en edderkop i det samme glas? Hvilke dynamikker gør sig gældende? Hvordan så det her sted i skoven mon ud for flere tusinde år siden? Hvor gammelt er det træ dér? Naturen sætter alle sanser, tanker og fantasien i gang med sine dynamiske former, forskellige dufte, flotte farver og spændende lyde.

At være ude i naturen giver også børn nogle kompetencer og noget ballast. Det fundament, som mange børn i dag har at stå på, er på tykkelse med en iPad. Børn, der bruger meget tid i naturen, får et stærkere fundament. Når man som barn har prøvet at falde ned fra et træ, skære sig på en dolk eller fange og rense sin egen fisk, lærer man en masse om naturen og om livet, og det styrker ens grundlag. Naturen kan ufatteligt meget, det kan den simpelthen”.

Læs også: Brug naturen og få glade børn

Hvordan kan man styrke børns forhold til naturen?

”Desværre kan man sige, at naturen bløder. Det skyldes bl.a. vores overforbrug og grådighed. Vores arter forsvinder med lynets hast, og naturen bliver langt fattigere. Da jeg var barn, var der flere salamandere og hugorme og snoge, og vores børn går en fattigere fremtid i møde, hvad angår naturens mangfoldighed. Det er synd for vores børn.

Derfor er det vigtigt, at vi gør op med vores overforbrug – og så er det vigtigt, at vi stimulerer vores børn til selv at tage vare på naturen. Børn skal lære at give kærlighed til naturen. Det kan de lære ved, at man åbner naturen for dem og viser dem naturens mangfoldighed. De skal kende forskellen på en solsort og en råge, og en salamander og et firben. I mange år har der ikke været fokus på den biologiske mangfoldighed, og derfor ville mange ikke ænse, hvis den ene af to fuglearter uddøde, fordi mange ikke kender forskel på arterne. Derfor er det utroligt vigtigt, at børn kommer ud og får et artskendskab i den danske natur”. 

Læs også: Bidrag til en rigere og renere natur

Hvad betyder naturen for familielivet?

”Der kommer et større nærvær, når man er ude i naturen sammen – især hvis man er uden telefoner og internetforbindelse, så det vil jeg klart opfordre til. I naturen kan man være sammen om tingene på en anden måde, end man har tid til derhjemme. Børnene kan hjælpe mere til, fx med at samle brænde, lave bål, finde bær eller bygge hule. I naturen behøver man ikke engang at snakke sammen for at mærke nærværet med sine børn. Man kan bare sidde sammen og kigge på fiskestangen. Det er den slags nærvær, som man hurtigt kan glemme i hverdagen.

Naturen kan fungere som ren terapi. Når man er i naturen, kan man komme helt ned i gear – også som familie. Man bliver revet ud af hverdagen, og det er vigtigt for en familie at komme væk fra at skulle vaske tøj, tage opvasken, betale regninger … Man behøver ikke at tænke på eller snakke om problemer og projekter derhjemme, men kan i stedet bare være i naturen og nyde den. Naturen indbyder også til sjov og leg på en helt anden måde, end når man er sammen derhjemme, og det styrker familien at lege og have det sjovt sammen”.

Læs også: Familievejleder Lola Jensen: Skab åndehuller, del din viden og giv håb 

Emils tre tips til naturaktiviteter i efteråret

1) Lav en faldfælde

"Det kan være svært for nogen at komme væk fra byen og ud i naturen, men der er heldigvis masser af ting at opleve i nærmiljøet – fx ude i haven. En sjov ting, I kan lave, er at sætte faldfælder op for insekter. Det er rigtig godt at gøre i efteråret, fordi insekterne jager snegle nu".

faldfælde

"Grav et hul i jorden og sæt et plastikølkrus eller gammelt syltetøjsglas ned i hullet, så toppen flugter med jorden. Læg så noget madding ned i kruset – fx en smule hvidvinseddike eller et stykke æble. Til sidst laver I et tag over kruset bestående af fire sten, som placeres rundt om glasset med en plade over. På den måde sørger I for, at der ikke kommer regn i glasset, så insekterne drukner. Lad fælden stå natten over, og så skal I bare se løjer! Det er som en safari i egen have med alle de insekter, der vil falde i. Hæld evt. billerne fra glasset og op i en bakke, så I kan undersøge dem ordentligt. Husk at kigge til fælden hver dag, så de fangede dyr ikke dør – og luk dem fri igen i naturen, når I er færdige med at studere dem".

2) Udforsk naturens mikrohabitater

"Denne idé er der måske nogen, der vil rynke på næsen ad – men det er der ingen grund til. Det er nemlig noget af det nemmeste, man kan gøre, og samtidig enormt interessant og sjovt".

naturens mikrohabitater

"Første step er, at I tager ud på en mark og finder en stor, flot kokasse. Med en skovl putter I kokassen op i en spand, så hælder I vand over kokassen – og så skal I bare se, hvordan der åbner sig en hel ny verden for jer. Ud af kokassen vil det vrimle med et hav af møgbiller, som lever og mæsker sig i kokassens varme miljø".

3) Lav mad på bål på stranden

"Til sidst bliver jeg altså nødt til at bringe bål på stranden i spil. Vi har så meget kystlinje omkring Danmark, så hvorfor ikke kaste sig ud i at lave mad på bål med råvarer fra havet og stranden?".bål på strand "Når det er efterår, er det fx godt at samle blåmuslinger, på grund af vandets temperatur. Der er blåmuslinger mange steder i vandet, men det kan være en god idé at lede de steder, hvor der går sten ud i havet, såsom ved stenmoler. Det giver nemlig muslingerne mulighed for at hæfte sig fast. Man kan vælge at hoppe i et par gummistøvler, når man skal samle muslingerne. Men hvis man er frisk, kan man også gøre det i bare tæer – og så løbe op og varme sig ved bålet bagefter. På den måde kan man virkelig mærke sig selv. Bagefter kan man koge muslingerne i en støbejernsgryde på bålet, og sidde og nyde sit hjemmelavede måltid sammen som familie. Det er en oplevelse, man sent glemmer".

TIP: Hav altid et mål med turen

"Når man skal have børn med ud i naturen, er det altid godt at have et klart mål. Børn efterlyser generelt altid meningen med tingene: ”Hvorfor skal jeg kunne brøkregning, hvorfor er græsset grønt, hvorfor skal jeg ud i naturen?”. Derfor er det nemmere for dem at forholde sig til en tur i naturen, hvis de ved, hvad målet er. Så forklar dem på forhånd, at I skal sætte en fælde op, så I kan undersøge de sjove insekter nærmere, eller at I skal samle jeres egne muslinger til aftensmad. Og gør det ekstra spændende ved at gøre det til en leg, hvor I fx leger pirater på havet, der skal fange jeres egen mad".