Kender og bruger dit barn naturen?

Naturen er en del af os. Og vi er en del af den. Men en ny undersøgelse viser, at overraskende mange børn har et ringe kendskab til naturen. Få inspiration til, hvordan du kan give dine børn et bedre kendskab og en større kærlighed til naturen. Og læs, hvordan du på den måde også kan få gladere og mindre syge børn.

To børn sidder i park

Naturen er et skatkammer. Den er fuld af spændende lyde, smukke farver og former og skønne dufte. I naturen kan du koble af, slippe tankerne og trække vejret. I naturen kan du bruge din krop og dine sanser. Desværre mangler overraskende mange børn helt basalt kendskab til naturen. Det viser en ny undersøgelse, som Epinion har foretaget for Danmarks Naturfredningsforening.

Hvert fjerde barn i alderen 5-12 år har ifølge undersøgelsen aldrig set helt almindelige arter som krabben, haren eller egernet i naturen, mens kun lidt over halvdelen af børnene har set et pindsvin i det fri, kigget på stjernehimlen i naturen eller bygget en hule i naturen. Og det er bekymrende.

Ifølge Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening, er det at lære naturen at kende en vigtig del af børns opvækst. Bl.a. viser en tidligere undersøgelse fra Danmarks Naturfredningsforening, at grønne omgivelser både gør børn gladere og sundere. Desuden er det ifølge Maria Reumert Gjerding vigtigt at introducere børn til naturen og lære dem at holde af den, så de som voksne vil hjælpe med at passe på den.

Læs ogsåBørn skal mere ud i naturen

5 gode grunde til at tage dine børn med ud i naturen

I dag er børn kun knap halvt så meget ude i naturen, som deres bedsteforældre var i deres barndom: Kun 29 % af de 5-12-årige i dag er dagligt ude for at bruge eller lege i naturen. Da deres forældre var børn, var 36 % ude dagligt, mens 55 % af bedsteforældrene var i naturen hver dag. Det viser en undersøgelse, som Kantar Gallup lavede for Danmarks Naturfredningsforening i 2018.

Men der er al mulig grund til at tage dit barn i hånden og med ud i naturen. Her får du 5 gode grunde:

  1. Naturoplevelser udvikler en sund krop
  2. Naturoplevelser modvirker stress og fremmer læring
  3. Naturoplevelser er gode for familien og andre fællesskaber
  4. Naturoplevelser er en vigtig del af et godt børneliv
  5. Naturoplevelser beskytter naturen

Læs mere hos Danmarks Naturfredningsforening.

Find de aktiviteter, der passer til jer

Hvis dit barn oplever glæden ved naturen, vil det ikke bare blive gladere og sundere her og nu. Det vil også vokse op som både bruger og beskytter af naturen. Med en forståelse af, at vi er en del af noget større, og at vi er afhængige af naturen. For hvis vi mister naturen, mister vi os selv.

Derfor: Pak forstørrelsesglas og varm kakao, og gå på jagt efter insekter. Tag fiskenet med til åen eller søen, og fang haletudser og småfisk. Løb en tur med de større børn, leg gemmeleg, eller sæt jer i skoven og tegn træerne, mens I lytter til fuglene. Har du større børn, der tøver lidt med begejstringen ved udsigt til en familietur i naturen, kan I bruge mobilen til at skyde gode Instagram-billeder, en geocaching-app til at skabe eventyr eller snuppe en overnatning i en shelter. Det handler om at finde de aktiviteter, der passer bedst til jer.

Læs også: Inspiration til udendørsaktiviteter

Tag med på tur

Tag ud i naturen med Danmarks Naturfredningsforening

Danmarks Naturfredningsforening arrangerer hvert år mere end 1.000 gratis naturoplevelser i hele landet. Dem kan du finde på: www.dn.dk/arrangementer.

Affaldsindsamlingen i april

Affaldsindsamlingen er Danmarks Naturfredningsforenings årlige indsamling af affald i naturen. Hvert år deltager danskere frivilligt og giver naturen en hånd. I 2021 deltog op mod 185.000 danskere, og der blev fjernet mere end 167 ton affald fra natur, gader og stræder. Bl.a. 120.000 stykker takeaway-emballage, 52.000 engangsmundbind og 87.000 dåser. Læs mere på www.affaldsindsamlingen.dk.

Naturens Uge i september

Naturens Uge er Danmarks Naturfredningsforenings og Friluftsrådets årlige mærkedage for naturoplevelser, som bidrager og inspirerer til gode naturoplevelser. Formålet er at åbne naturen for børn og voksne. Naturens Uge afholdes hvert år i september. Læs mere på www.naturensdag.dk.


Husk naturen på indkøbsturen

Du kan være med til at beskytte naturen på mange måder. Også når du køber ind. De små valg i hverdagen er nemlig vigtige, fordi vi træffer så mange af dem. I Danmark er Svanemærket og EU-Blomsten de to officielle miljømærker. Målet med miljømærkerne er at mindske den samlede miljøbelastning fra produktion og forbrug. Derfor ser miljømærkerne på hele produktets rejse og de miljøproblemer, der opstår undervejs. Det gavner både mennesker, miljø, klima og for jordens ressourcer. Husk derfor på, at når du vælger produkter med Svanemærket eller EU-Blomsten, gør du en forskel:

  • Du skåner natur og miljø
  • Du passer på dig selv og dine nærmeste
  • Du sparer på jordens ressourcer
  • Du viser omtanke for fremtidens klima

Hent inspiration til indkøbsturen på miljømærkdithjem.dk