Brug naturen – og få glade børn

Naturen er en del af os. Og vi er en del af den. Men hvordan kan vi passe på den? Få inspiration til, hvordan du sammen med dine børn kan bruge naturen og passe på den. Og læs, hvordan du på den måde også kan få gladere og mindre syge børn.

To børn sidder i park

Du kender det sikkert godt. Følelsen af at sidde med en opgave, du ikke kan få hul på, eller et problem, der tynger. Og så pludselig – undervejs på løbeturen i skoven, eller mens du vandrer ved havet, fyldes du med god energi og en mulig løsning, mens de sorte tanker og mismodet flyver bort i horisonten. 

Det er ikke uden grund, at frisk luft og motion bliver betragtet som et vidundermiddel for både kroppen og tankerne. Det er derfor en rigtig god idé at gøre det til en god vane at få frisk luft hver dag. Og der er mange gode grunde til at hente den friske luft i naturen sammen med dit barn. En ny undersøgelse fra Danmarks Naturfredningsforening viser nemlig, at grønne omgivelser både gør børn gladere og sundere. Ifølge undersøgelsen forbinder børnehavebørn buske, blomster og træer med at have det godt. Samtidig viser undersøgelsen, at børn med daglig adgang til natur og grønne områder er mere aktive og mindre syge.

”Naturen er en sanseoplevelse. Den skal smages, føles, høres og duftes.
Naturen er nemlig til for at benyttes, men den skal samtidig beskyttes.
Det kræver, at man kommer ud i den, og det skal allerhelst ske fra barnsben”.


Sådan lød det fra Kronprins Frederik, da han for nogle år siden fortalte
 Danmarks Naturfredningsforening om sit forhold til naturen. Læs hele interviewet.

Kommer dit barn nok ud i naturen?

Selv om grønne omgivelser gør børn gladere, mere aktive og mindre syge, er børn i dag kun halvt så meget ude i naturen, som deres bedsteforældre var i deres barndom. 
Kun 23 % af de 5-12 årige er dagligt ude for at bruge eller lege i naturen. Da deres forældre var børn, var 42 % ude dagligt, mens 59 % af bedsteforældrene var i naturen hver dag. Det viser en undersøgelse, som Gallup lavede for Danmarks Naturfredningsforening og Friluftsrådet i 2013.

5 gode grunde til at tage dine børn med ud i naturen
  1. Naturoplevelser udvikler en sund krop
  2. Naturoplevelser modvirker stress og fremmer læring
  3. Naturoplevelser er gode for familien og andre fællesskaber
  4. Naturoplevelser er en vigtig del af et godt børneliv
  5. Naturoplevelser beskytter naturen
Læs mere om de 5 gode grunde hos Danmarks Naturfredningsforening.


Find de aktiviteter, der passer til jer

Hvis dit barn oplever glæden ved naturen, vil det ikke bare blive gladere og sundere her og nu. Det vil også vokse op som både bruger og beskytter af naturen. Med en forståelse af, at vi er en del af noget større, og at vi er afhængige af naturen. For hvis vi mister naturen, mister vi os selv.

Derfor: Pak forstørrelsesglas og varm kakao og gå på jagt efter insekter. Tag fiskenet med til åen eller søen og fang haletudser og småfisk. Løb en tur med de større børn, leg gemmeleg, eller sæt jer i skoven og tegn træerne, mens I lytter til fuglene. Har du større børn, der tøver lidt med begejstringen ved udsigt til en familietur i naturen, kan I bruge mobilen til at skyde gode Instagram-billeder, en geocaching-app til at skabe eventyr eller snuppe en overnatning i en shelter. Det handler om at finde de aktiviteter, der passer bedst til jer. 

Savner du inspiration, kan du eventuelt hente inspiration på Naturninja, som er Danmarks Naturfredningsforenings site med naturoplevelser for børn og familier.

Læs også: Giv dine børn en grøn fremtid

Husk naturen på indkøbsturen

Du kan være med til at beskytte naturen på mange måder. Også når du køber ind. De små valg i hverdagen er nemlig vigtige, fordi vi træffer så mange af dem. I Danmark er Svanemærket og EU-Blomsten de to officielle miljømærker. Målet med miljømærkerne er at mindske den samlede miljøbelastning fra produktion og forbrug. Derfor ser miljømærkerne på hele produktets rejse og de miljøproblemer, der opstår undervejs. Det gavner både mennesker, miljø og for jordens ressourcer. Husk derfor på, at når du vælger produkter med Svanemærket eller EU-Blomsten, gør du en forskel: 

  • Du skåner natur og miljø 
  • Du passer på dig selv og dine nærmeste 
  • Du sparer på jordens ressourcer 
  • Du viser omtanke for fremtidens klima
Hent inspiration til indkøbsturen på miljømærkdithjem.dk