Giv de gode vaner videre

Som forælder bestemmer du, hvordan dine børn skal leve, mens de er små. Men du har også en kæmpe mulighed for at skabe gode vaner og give dem videre til dine børn. Her får du 5 forslag, der gør hverdagen lidt sjovere – og som kan være med til at give dine børn gode vaner til fremtiden.

Far og søn ordner grøntsager i køkkenet

Hvis du har mindre børn, har du garanteret oplevet, hvordan de kopierer dig, når de leger. Især rollelege eller leg med dukker kan være et sjovt og somme tider skræmmende spejl for forældre, der pludselig hører deres egne formaninger, talemåder eller dårlige vaner indarbejdet i legen. Men det er ikke kun små børn, der kopierer forældrene – større børn gør det også. Derfor har du alle muligheder for at påvirke dine børns fremtidige vaner gennem de valg, du træffer i dag. Her får du 5 forslag til gode valg – og gode vaner.

Inddrag børnene i køkkenet

Har du nogle gange følelsen af, at du er tjener for resten af familien? Det har din partner sandsynligvis også. Og dine børn ser dig næppe som deres private kok eller tjener, når de beder om en mad eller et glas vand. De er bare blevet sultne eller tørstige – og er vant til at bede dig om hjælp. Hvis du derudover også nogle gange har oplevet, at dine børn siger, at de ikke kan lide maden, nærmest før de har smagt den, så er det tid til at inddrage børnene i madlavningen. 

Er de ikke så store, kan de starte med at hjælpe til med borddækningen, med at blande salaten i skålen eller trille boller. Det vigtige er, at de får en følelse af at hjælpe til i familien. Og når de hjælper til i køkkenet, føler de tit også større ansvar for maden – og vupti, dermed øges nysgerrigheden, og kræsenheden falder. Har du større børn, så foreslå dem en ugentlig maddag, hvor de selv er med til at bestemme menuen og tilberede måltidet. Lad dem bladre i kogebøger og lær dem at følge en opskrift. Tal med dem om de råvarer, I bruger, og lær dem basale teknikker til madlavningen. Giver du dine børn gode madvaner, giver du dem et godt skub mod et sundt liv. 

Bonus-udfordring: Når dine børn har vænnet sig til at have en maddag, så giv dem en ekstra udfordring med at tilberede et måltid uden kød. Ifølge den grønne tænketank Concito skyldes 20-30 % af EU-landenes CO2-udledning produktion og forbrug af fødevarer. Og det er især kød og mejeriprodukter, der belaster klimaet. Du kan evt. hente inspiration til menuen sammen med dine børn på en af de mange gode blogs med spændende opskrifter uden kød. 

Læs også: Sådan får du et grønnere køkken


Gå ind for genbrug

”Hvor blev tiden af?”. Det spørgsmål stiller mange forældre sig selv. Børn vokser og udvikler sig med lynets hast. For ikke længe siden sov det i en vugge – nu sover det i en højseng. Førhen kunne bamser og duplo-klodser beskæftige dit barn i timevis – nu efterspørger det pludselig en Xbox. Og engang kunne du egenrådigt bestemme dagens påklædning – nu skal du forhandle og argumentere. Det kan hurtigt blive dyrt at have børn. Men ikke nok med det – de ting, som børnene er vokset fra, hober sig også op. 

Her kan løsningen være at få en bod på det lokale loppemarked sammen med børnene. På den måde kan dine børn opleve glæden ved at give videre, når de ser et andet og yngre barn smile med deres aflagte bamse i hånden. De kan også mærke tilfredsheden ved, at deres ting lever videre et andet sted i stedet for at blive smidt ud. Fortæl dem, at de på den måde er med til at gøre noget godt for naturen. Brug evt. den simple pointe om, at jo flere, der bruger tingene, jo færre ting er der brug for, og på den måde sparer man ressourcer til produktion af nye produkter. Og måske kan du aftale med dem, at de får nogle af de penge, I tjener – det kan ofte øge børnenes motivation for at få ryddet op.

Tilsvarende kan I selvfølgelig også selv gå på opdagelse på loppemarkedet, i den lokale genbrugsbutik eller på en portal på nettet, når I selv har brug for nye ting. 

Læs også: 10 tips til at spare ressourcer

Få hjælp på indkøbsturen

Inddrag børnene, når de er med ude at handle. Børn elsker at gøre sig nyttige og bidrage til familien. Og så lærer de også noget af det. Mange børn øver helt automatisk deres matematiske kunnen, når de ser på prisskilte. Og så lærer de at forholde sig til produktudvalget i et supermarked – og forskellen mellem forskellige produkter. 

Her er et af de nemmeste pejlemærker – for både børn og voksne – at se efter officielle mærker på varerne. Det vil sige Ø-mærket på fødevarer og Svanemærket og EU-Blomsten på fx køkkenruller, shampoo og bagepapir. De mindste børn vil nok bare prøve at finde varen og løfte den som et trofæ, hvis det lykkes. Efter nogle gange vil barnet måske vide, hvorfor I egentlig altid skal se efter det mærke. På den måde er både dit pejlemærke og din fortælling med til at give dine børn gode indkøbsvaner. 

Hent inspiration til indkøbsturen på miljømærkdithjem.dk

”Hvorfor ser vi efter Ø-mærket?”

Den korte forklaring: Fordi det er bedre for naturen, bedre for dyrene og bedre for jer.

Den længere forklaring: Fordi det betyder, at frugt og grønt er produceret uden brug af sprøjtemidler. Og at det samme gælder de planter, der bruges til foder til økologisk opdrættede dyr. Og dem, der har produceret maden, har kun måttet bruge nogle få tilsætningsstoffer.


”Hvorfor ser vi efter Svanemærket og EU-Blomsten?”

Den korte forklaring: Fordi det er bedre for miljøet og bedre for jer.

Den længere forklaring: Fordi det betyder, at der så både er passet på naturen, klimaet og os mennesker. Både når man producerer varen, når vi bruger den og når vi er færdige med at bruge den.


Tag cyklen

Når du næste gang skal på tur med dit barn, aflevere det til en legeaftale eller have det med ud at handle, så overvej, om det er i cykelafstand. Det er det ofte. Og der er mange gode grunde til at vælge cyklen eller gåturen frem for bilen: 

Både du og dit barn får frisk luft og motion. Begge dele er sundt. Du får måske lidt mere tid til at tale sammen med dit barn. Og dit barn bliver trænet i at færdes i trafikken. Hvis I går, får dit barn god mulighed for at iagttage årstidernes skiften, møde snegle der kravler og for at fylde lommerne med kastanjer. Og dermed er dit barn allerede godt på vej til at få respekt for naturen, selv om I måske blot spadserer på villaveje. Dit barn får samtidig øvet sig i at tage sit overtøj hurtigt på og af. I sparer penge til benzin. Og det er bedre for miljøet. 

Læs også: 5 gode grunde til at cykle eller gå til skole

Tip til den lange tur

Hvis I skal længere væk, end I kan cykle, så overvej tog eller bus frem for bilen. Det giver jer en rolig stund, hvor du kan læse højt af bog, være nærværende i en snak, eller I kan spille et spil. Og hvis du er af sted uden børn, giver det dig et sjældent pusterum til at læse en god bog.


Giv gode og grønne gaver

Et lille tankeeksperiment: Hvilken gave ville du blive gladest for? En hjemmelavet keramikskål fra din datter, som ikke er helt lige, men som til gengæld altid vil gøre dig glad? Et flot indrammet foto fra din gode ven med det gode kamera? En kjole, som din veninde sjældent bruger, men som du altid har været vild med – eller din vens gamle playstation, som intet fejler, men som bare ikke er den nyeste model? Et klippekort til børnepasning fra din svigermor? Et glas hjemmelavet marmelade fra naboen? En middagsinvitation fra din kæreste? 

Uanset, hvad du vælger, så har alle gaverne det til fælles, at de bygger på kærlighed. De kan ikke byttes, men det er næppe heller nødvendigt. For giveren har set på dig og valgt en gave – de har ikke set på din ønskeseddel og ilet hen i et indkøbscenter lige inden lukketid. Hvorfor ikke gøre det til et eksperiment altid at tilstræbe de hjemmelavede gaver, genbrugsguldet eller de gode oplevelser? De er bedre for miljøet og vil ofte skabe større glæde hos modtageren.