Gode råd om legetøj

Der er mange muligheder for at vælge legetøj, der udvikler og udfordrer dit barn. Men at lege skal helst være lige så sundt, som det er sjovt. Det er derfor en god idé at være opmærksom på, at legetøj ligesom andre produkter kan indeholde stoffer, der kan påvirke dit barns sundhed og hele familiens indeklima. Her får du nogle gode råd til, hvordan du vælger legetøj uden uønsket kemi – og hvordan du samtidig kan træffe gode miljøvalg.

Svanemærket legetøj
Vask legetøjet

Vask nyt legetøj inden brug, hvis det er muligt. På den måde kan du nemlig vaske nogle af de problematiske stoffer ud. Vaskerådet gælder også bamser og tøjdyr, som mindre børn gerne sutter på og kysser. Bamser og tøjdyr kan som regel tåle en tur i vaskemaskinen. Husk også jævnligt at vaske det legetøj, der er i brug, så støv, spyt og savl bliver fjernet.

Lugt til legetøjet

Legetøj skal ikke lugte – hverken godt eller dårligt. Hvis legetøjet lugter kemisk eller af parfume, så lad være med at købe det, da den kemiske lugt kan være tegn på skadelig kemi, og parfume kan give allergi. Hvis du alligevel får købt noget legetøj, der lugter kemisk, når du pakker det ud af emballagen, så lad det dampe af udenfor, inden du giver det til dit barn.

Læs også: Sådan skaber du et godt indeklima

Vælg svanemærket legetøj

Svanemærket legetøj lever op til skrappe miljø- og sundhedskrav. Det betyder bl.a., at det er fri for ftalater, stoffer på EU’s liste over stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, parfume og tungmetaller.

Den danske virksomhed dantoy producerer svanemærket plastlegetøj. Sortimentet indeholder bl.a. trehjulede motorcykler, legemad, strand- og sandlegetøj, biler og garager. Legetøjet forhandles både i fysiske legetøjsbutikker, udvalgte supermarkeder og flere webbutikker. Du kan se listen med svanemærket legetøj her.

Læs også: dantoy - en svanemærket og global succes

Vælg svanemærkede tusser og hobbymaling

Børn elsker at sætte kulør på tilværelsen. Men de nøjes ikke altid med at farvelægge papiret – ofte får hånden også en lille tus-tatovering, og i de fleste børnefamilier findes der også tusser med bidemærker i. Svanemærket garanterer ikke mod tatoveringer og bidemærker. Til gengæld lever hobbymaling og tusser med Svanemærket op til skrappe miljø- og sundhedskrav.

Bl.a. må de ikke indeholde parfume eller stoffer, der er på EU’s liste over stoffer, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende. Pigmenterne er uden uønskede tungmetaller, og der er mindst mulig brug af konservering. Der er også stillet krav til råvarerne, så der spares på jordens ressourcer. Samtidig er kvaliteten testet.

Du kan kigge efter svanemærkede tusser fra Penol og svanemærket hobby- og fingermaling fra bl.a. Panduro Hobby og Søstrene Grene. Tusserne findes i flere tykkelser – og både tusser og hobbyfarver findes i mange forskellige farver.

Køb kun CE-mærket legetøj

Alt legetøj skal have et CE-mærke. CE-mærket er producentens garanti for, at legetøjet overholder kravene i EU-lovgivningen. Det vil sige, at hvis der ikke er et CE-mærke på legetøjet, kan du ikke forvente, at det lever op til legetøjsreglerne i EU – og så er det bedre at vælge noget andet legetøj.

Giv legetøj, der passer til barnets alder

Små børn putter de fleste ting i munden. Derfor skal legetøj til børn under tre år leve op til skrappere krav end legetøj til større børn. Legetøj må fx ikke indeholde smådele, som kan sluges eller sætte sig fast i luftvejene og i værste fald kvæle barnet. Hvis dit barn er under tre år, er det derfor vigtigt at være opmærksom på, at det ikke leger med legetøj, som er uegnet til børn under tre år.

Læs også: Sådan skaber du et sundere børneværelse

Svanemærket baby legetøj fra Dantoy

Overvej at købe brugt legetøj

Det er godt for både miljøet og din pengepung at købe brugt legetøj. Og det gælder selvfølgelig også den anden vej, når du sælger eller giver det legetøj, som dit barn ikke længere bruger, til andre. Et enkelt godt råd er dog at lade være med at købe gammelt legetøj af blødt plastik. Legetøjet kan nemlig indeholde ftalater, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende, og som der ikke var lige så skrappe regler for før 2007, som der er i dag.

Læs også: 10 tips til at spare ressourcer

Vælg legetøj i genanvendt plast med omhu

Køber du legetøj til dit barn, hvor der indgår genanvendt plast, er det en god idé at vælge med omhu. En undersøgelse fra 2020 viser nemlig, at legetøj, der er fremstillet af visse typer genanvendt, sort plast, kan indeholde sundhedsskadelige stoffer. Forskerne bag undersøgelsen har testet seks forskellige stykker legetøj fra seks forskellige lande – både i og uden for Europa – og der var sundhedsskadelige kemikalier i alle seks stykker legetøj. Den sorte plast stammer ofte fra genanvendt elektronikaffald, som er kendt for at indeholde skadelige kemikalier.

Hvis du gerne vil købe legetøj med genanvendt plast i, kan du se efter Svanemærket. Svanemærket stiller nemlig skrappe krav til kemikalier – også til dem, der anvendes i genanvendt plast.

Affaldssorter emballage og ødelagt legetøj

Nyt legetøj betyder emballage. Og hvis du gerne vil tage hensyn til jordens ressourcer – og lære dit barn at gøre det samme – er det en god idé, at I gør jer umage med at sortere emballagen i de rigtige fraktioner. Tilsvarende er det en god idé at skille gammelt, ødelagt legetøj ad og sortere det i de forskellige fraktioner, frem for bare at smide det samlede stykke legetøj til forbrænding.

Når I sorterer affaldet, kan de forskellige materialer nemlig genanvendes til nye produkter. På den måde er du med til at spare på jordens ressourcer, når du sorterer dit affald, ligesom du er med til at sikre, at affald, der indeholder giftige stoffer, ikke bliver brændt.

Arbejder du i en daginstitution eller på en skole?

Virksomheden Lekolar tilbyder svanemærket legetøj til institutioner og skoler – bl.a. en serie i træ med dukkehuse, bondegårde og parkeringshuse, samt en cykelserie.

Læs mere om Lekolars trælegetøj

Læs mere om Lekolars cykelserie