Guide til babypleje

Mange af os forbinder en blødgørende creme eller en velduftende shampoo med selvforkælelse. Men hvad skal du være opmærksom på, når det er dit barn, der skal forkæles – og hvilke produkter kan du trygt bruge? Her får du 5 råd til pleje af babyer og små børn.

Baby får skiftet svanemærket ble af sin far

Vi bliver alle sammen udsat for kemiske stoffer fra ting, vi omgiver os med eller spiser. Men små børn er særligt følsomme. Bl.a. fordi de har en lille krop, sart hud og et immunforsvar, som ikke er færdigudviklet. Så jo mindre dit barn er, des bedre skal du passe på de kemikalier, det bliver udsat for. Og jo tættere på kroppen, des vigtigere er det at være opmærksom på kemikalierne, da mange kemikalier kan trænge ind i kroppen gennem huden.

Læs også: Kort om cocktaileffekten

1. Brug vand – verdens vidundermiddel til babyer

Når du ser på butikshylderne med babypleje, kan du sikkert næsten få indtryk af, at familiens yngste har brug for en lige så stor toilettaske, som du selv har. Det er dog ikke tilfældet. Ofte er det nok at bruge vand til at pleje små børn – og forkæle med masser af smil og kys.

2. Vælg svanemærket sæbe, shampoo og creme

Der er ingen grund til at bruge shampoo til hver hårvask eller zinksalve ved hvert bleskift. Men når du skal bruge et plejeprodukt til dit barn, er det en god idé at gå efter Svanemærket. Så ved du nemlig, at produkterne er fri for parabener og andre ingredienser, der er på EU's liste over stoffer, som er mistænkte for at være hormonforstyrrende. De indeholder heller ikke MI eller andre konserveringsmidler, der er klassificeret som allergifremkaldende. Svanemærkede plejeprodukter til børn er desuden fri for parfume og duftstoffer. Du kan finde Svanemærket på stort set alle de plejeprodukter, du får brug for til dit barn, bl.a. shampoo, sæbe, solcreme, badeolie og zinksalve.

3. Undgå parfume og duftstoffer

Der er ikke meget, der slår duften af en nyfødt baby. Den dufter nemlig bare af sig selv – og det er lige præcis det, alle små børn helst skal dufte af. Alligevel findes der produkter til børn, der indeholder parfume. En del parfumestoffer er allergifremkaldende. Her gør det ikke nogen forskel, at parfumestofferne er naturlige eller økologiske, selv om det umiddelbart kan lyde ”sundere”. Disse stoffer er nemlig lige så allergifremkaldende som dem, der er kemisk fremstillet. Og selvom det ikke er alle, der får allergi af at bruge produkter med parfumestoffer i, så anbefaler Miljøstyrelsen, at du undgår parfume i plejeprodukter til børn, hvis du vil være på den sikre side. Den nemme løsning er at gå efter Svanemærket, da svanemærkede produkter til børn altid er fri for parfume. På den måde nedsætter du risikoen for, at dit barn udvikler parfumeallergi. Det er ikke kun i plejeprodukter til børn, at Svanemærket forbyder parfume – det gælder fx også i legetøj og bleer. Du kan også se efter mærket Den Blå Krans, som heller ikke tillader parfume.

Læs også: Guide til gravide

4. Vælg bleer, der er skånsomme og suger godt

Der er stor forskel på, hvor mange bleer et barn bruger. Fælles for alle små børn er dog, at de bruger ble i flere år, hvilket kan være hårdt for huden. Når du vælger bleer, kan det være en god idé at gå efter Svanemærket eller EU-Blomsten. Miljømærkede bleer suger så godt, at de føles tørre på både huden og på ydersiden. De er skånsomme mod barnets hud og er fri for optisk hvidt og parfume. Svanemærkede bleer er desuden fri for lotion. Der findes et stort udvalg af miljømærkede bleer – i alle størrelser og både som almindelige bleer og som pants. De lever alle op til skrappe krav. Der er derfor gode muligheder for at finde en ble, der passer perfekt til og på dit barn. Du kan få et overblik over, hvilke bleer der er svanemærkede eller mærket med EU-Blomsten her.

5. Overvej, hvad du vasker dit barn med

Det er dejlig nemt med vådservietter, fordi du på den måde undgår at skulle fylde vandfad og vride klude, når dit barn skal skiftes eller tørres om munden – men det er en løsning, som du primært skal anvende på farten. Det dejligste for dit barns hud er nemlig at nøjes med klud og vand, når det er muligt. Det vil ofte være tilstrækkelig til at vaske dit barn rent – og på den måde undgår du at udsætte dit barns hud for unødig kemi som fx konserveringsmidler. Du kan fx vælge store svanemærkede baby pads – de er fremstillet af økologisk dyrket bomuld, og indeholder ikke parfume. Eller du kan vælge svanemærkede skumklude, som lever op til skrappe krav til indholdet af stoffer, der kan skade miljø og sundhed, og som ikke indeholder farvestoffer eller parfume. Når du skal på farten, kan du enten vælge svanemærkede vådservietter – eller medbringe våde skumklude eller vatrondeller i en lukket pose.

Læs også: 8 tips til bedre kemi i hverdagen