Interview med naturvejleder: Kom ud i vinternaturen

Den danske vinternatur kan måske virke kold og kedelig – men giver du den en chance, vil du finde ud af, hvor meget den har at byde på. Vi har talt med Marie Roland, naturvejleder hos Naturstyrelsen, om hvorfor det er så vigtigt at komme ud i naturen – og så giver hun fire idéer til naturaktiviteter om vinteren.

interview med naturvejleder Marie Roland fra Naturstyrelsen

Det er altid en god idé at komme ud i naturen – også når det er vinter. Naturen kan give os et afbræk fra hverdagen, stimulere vores sanser og styrke familieliv og andre fællesskaber. Desværre mangler overraskende mange børn helt basalt kendskab til naturen. Det viser en undersøgelse, som Epinion har foretaget for Danmarks Naturfredningsforening. Derfor er det vigtigt, at vi bruger tid i naturen – og at vi tager børnene med.

Vi har talt med Marie Roland, naturvejleder hos Naturstyrelsen, om hvad naturen betyder for os – og hvordan man kan styrke børns forhold til den. Og så giver hun fire idéer til, hvad du kan lave med dine børn i vinternaturen.

Læs også: Kender og bruger dit barn naturen?

Hvorfor er det vigtigt at komme ud i naturen – både for børn og voksne?

”Naturen er et alternativ til vores meget hektiske hverdag, hvor vi hver dag mødes af mange krav om at være på og hele tiden er opmærksomme på, hvordan vi kommunikerer, fx på sociale medier. Vi lever i en meget ekspressiv tidsalder, hvor det hele handler om at lægge de rigtige billeder op og vise overskud og succes. Krav, som det dybest set er umuligt at leve op til hele tiden.

Naturen er lige det modsatte. Den stiller ingen krav til os. Den har ingen intension med os. Vi kan bare være os selv, når vi er i naturen. Vi tror måske, at vi som mennesker er kommet langt væk fra naturen, men det er kun i en generation eller to, at vores kulturudvikling har fjernet sig fra det basale liv. Med vores krop, sind, nervesystem og sanser forstår vi stadig naturen på en helt umiddelbar måde. Det er derfor, vi bliver beroliget af bølgeslag og at kigge ind i flammerne i et bål – og derfor, at vi får lyst til at lege, uanset alder, når sneen pludselig falder og er perfekt til en sneboldkamp”.

Hvordan kan man styrke børns forhold til naturen?

”Man er nødt til at komme ud i naturen for at få et forhold til den. Så første step er simpelthen at komme afsted. Alt behøver ikke være planlagt, og som voksen skal man ikke ’have styr på det hele’. Har man mindre børn, er en vandpyt nogle gange alt, hvad der skal til. Lad børnene få oplevelser med mange forskellige naturtyper, fx strand, skov, eng, vandløb og hede. De naturindtryk, vi får i barndommen, glemmer vi ikke. Børn er ekstremt gode til at lægge mærke til detaljer og bruge deres sanser. Det er her i barndommens land, at fundamentet til vores nysgerrighed og glæde ved naturen bygges op”.

Læs også: Inspiration til udendørsaktiviteter

Hvad betyder naturen for familielivet?

”Familien kan i naturen være sammen om en fysisk aktivitet. I den opstår nærvær og et andet fællesskab med meget lettere problemstillinger, end hvad hverdagen ellers byder os. Vi kan samle svampe, finde tørt brænde til bålet, holde balancen på den væltede træstamme, samle flade sten og bygge figurer af dem. Først og fremmest handler det om at være til stede i nuet og få oplevelser sammen som familie. Oplevelser man kan tale om, når man samles omkring bålet med en kop varm kakao – eller når man er kommet hjem igen”.

Læs også: Bidrag til en rigere og renere natur

Hvad er særligt ved naturen om vinteren?

”Vinteren er en lidt underspillet årstid. På overfladen virker det hele lidt trist, gråt og koldt, men livet er der stadig, blot lidt mere usynligt. Gemt under en dyne af visne blade lever både orme og insekter, og spirerne til forårets blomster ligger klar til udspring lige under jorden. Man kan også allerede se, hvordan træernes knopper vokser. Det er starten på forårets blade, der ligger som små energipakker klar til foråret, eller som madpakke for et sultent rådyr.

En af de gode ting ved vinteren er, at man kan se langt, fordi der ikke er blade på træerne. Jeg synes, man lægger mærke til mange elementer, som ellers er skjult, fx store sten, bakker og åer. Jeg er vild med vinterens landskab. Hvis der falder sne, dæmpes lydene, så trafikstøj ikke længere stjæler lydbilledet, mens en musvits klare triller høres vidt omkring. Vinteren skærper vores sanser og får os til at lægge mærke til små ting som ellers let drukner i mængden på de andre årstider. Lyden af smeltevand, der drypper, og duften af våd jord, der pludselig rammes af solens svage stråler en eftermiddag i februar”.

4 idéer til naturaktiviteter om vinteren

Idé 1: Gå på opdagelse efter stjernesnot

”Lige nu kan man finde et mærkeligt fænomen i skovbunden – nemlig stjernesnot, som er en klat gennemsigtigt gelé. Det er hverken en svamp, en plante eller et dyr … men det er noget fra et dyr! De små, brune springfrøer er nogle af de første padder, som kommer ud af vinterhi, når blot temperaturen er et par grader over frysepunktet. De er stadig langsomme i bevægelserne, og det gør dem til et let bytte for fx rovfugle. Hunfrøerne har i deres æggeledere noget giftigt gelé, som svulmer op i vand. Det er den gelé, som meget smart beskytter frøernes æg i en sø, inden de klækker til haletudser. Når rovfuglen har spist hunfrøen, sorterer den æggelederen fra, så den ikke svulmer op til en stor uspiselig geléklump inde i fuglen. I stedet ender klumpen, stjernesnottet, i den våde skovbund, hvor I kan være heldige at finde den”.

Gå på opdagelse efter stjernesnot

Idé 2: Undersøg et mikrohabitat

”Mikrohabitat er små, unikke levesteder for dyr og planter. Det kan fx være en træstub, som er et helt lille landskab i sig selv med stejle skråninger, kløfter og huller med vand. Tag et syltetøjsglas og lav en samling af alle de forskellige slags smådyr, mos og planter, der findes på træstubben. Se nærmere på dine fund og betragt de små væsner – og sæt så alt tilbage på træstubben. Naturen har vi kun til låns, men det er altid spændende at undersøge den”.

Undersøg et mikrohabitat

Idé 3: Stil skarpt på sanserne

”Hvad kan du høre? Det kan være lyden af vand, der drypper, en ugle, der tuder, eller vinden, der får grenene til at suse og knage. Hvad kan du lugte? Lugter is og sne fx af noget, eller har bladene en særlig lugt? Hvad kan du føle? Prikker det i huden, fordi det er så koldt? Hvorfor fryser vi nemmere på fingre og tæer end på ben og krop? Tag en sans ad gangen og fokusér på dine omgivelser”.

Idé 4: Saml vintersvampe

”De fleste svampe forsvinder, når der kommer nattefrost, men enkelte arter kan vi stadig finde midt om vinteren – fx judasøre og almindelig østershat. Judasøre er en brun, halvrund, hul, lille svamp, der gror på især gamle hyldegrene, som man finder i krat og randbeplantning. Judasøre smager godt fx i wokretter. Østershat er en fin, grålighvid svamp, der gror på gamle eller døde træstammer, fx på bøgetræer. Østershat vokser i klynger og er en fin spisesvamp”.

Saml vintersvampe

Husk, at du i privatskove kun må færdes på veje og stier fra kl. 6 til solnedgang. På offentlige naturarealer må du færdes til fods overalt og hele døgnet rundt.

Få inspiration til flere oplevelser i vinternaturen på Naturstyrelsens hjemmeside.