Klæd dit barn grønnere på

Stort set døgnet rundt er dit barns krop pakket ind i tøj. Og tøjet kan være en større kilde til kemikalier i dit barns liv, end du måske er opmærksom på. Her kan du se, hvordan du kan klæde dit barn grønnere på.

Far hjælper sin søn i tøjet

Der er flere forskellige grunde til, at producenter tilsætter kemikalier til tøj. Det kan være for at farve, blege eller blødgøre tøjet, eller det kan være for at gøre det krølfrit. Det kan også være for at mindske brandfaren, bekæmpe mug eller undgå svedlugt. Som forbruger er det umuligt at se på tøjet, hvilke kemikalier det har været udsat for. Her får du hjælp til, hvad du kan se efter:


Vælg tøj med Svanemærket eller EU-Blomsten

Her kan det være en hjælp at se efter Svanemærket eller EU-Blomsten. Miljømærkerne stiller nemlig skrappe krav til miljø- og sundhedsskadelige kemikalier. En række kemikalier er helt forbudt at bruge i produktionen – og de er dermed heller ikke at finde i det færdige tøj. Tekstiler skal også leve op til krav til kvalitet og slidstyrke. Og så er miljømærkede tekstiler samtidig et godt valg for miljøet, da det færdige produkt har belastet miljøet mindst muligt i produktionen. Fx er der krav, der sikrer renere spildevand fra farverier, ligesom miljømærkerne fremmer økologisk bomuld.

Læs også: Bliv guidet af mærkerne

Hvilke miljømærkede tekstiler findes der?

Du kan bl.a. kigge efter børnetøj med Svanemærket eller EU-Blomsten fra Dilling, Joha, Änglamark, Friends (Coop), Katvig, Neutral og mærket 808 fra Dansk Supermarked.


Tøjproduktion tynger miljøet
  • Tøj og tekstiler udgør den fjerdestørste miljøbelastning i Europa.
  • Produktionen af tekstiler kræver et stort forbrug af energi, vand, kemikalier og sprøjtemidler.
  • Én enkelt T-shirt kræver omkring 1.400 liter vand at producere, og ved produktionen af ét kilo tekstil bliver der udledt omkring 15 kg CO2.
  • Vi køber i gennemsnit 13-16 kg tøj og tekstiler om året i Danmark. Det årlige forbrug af nye tekstiler i Norden er 350.000 tons.

  • Fra 2000-2010 steg vores forbrug af tøj med 30 %.

  • Mere end halvdelen af tøjet bliver hverken genbrugt eller genanvendt.

  • Tøjspild koster ca. 100 millioner kr. årligt i tabt genbrugs- og genanvendelsesværdi.

Læs mere: 9 nøglefacts om tøjproduktion

Del eller lej tøjet

Det er dyrt at få børn. Alene det første år kan du bruge op mod 20.000 kr. på tøj og sko, hvis alt købes fra nyt. Men babytøj når sjældent at blive slidt. Det er derfor oplagt at dele det med venner og familie – eller at leje noget af det, fx på Circos eller Baby BoogieWoogie. På den måde er der store besparelser at hente både for pengepungen og miljøet. Miljøstyrelsen har lavet en beregning. Den viser, at hvis du låner dig frem til 2/3 af babytøjet det første år og køber den sidste 1/3 selv, kan du spare 13.000 kr. For det beløb vil du kunne købe en klapvogn og en barnevogn eller en ladcykel. Men også miljøet opnår en gevinst. Tøjproduktion kræver nemlig store mængder vand, energi og kemikalier. Ved at låne dig frem til 2/3 af tøjet det første år, sparer du miljøet for 10.867 liter vand, hvilket svarer til 2.900 toiletskyl. Og du sparer miljøet for 2.175 MJ energi – det svarer til 12 % af en husstands årlige elforbrug.

Læs også: Sharing is caring: Lej, lån eller byt tøj

Genbrug tøjet

Børn har det med at vokse langt hurtigere, end man regner med. Nogle gange i enorme ryk, så man næsten føler, at man har et par cm barn mere om morgenen, end da man puttede om aftenen. Og det kan du drage nytte af. Det betyder nemlig, at du kan købe rigtig meget brugt tøj, som næsten ikke har været brugt. Men som koster en brøkdel af nyprisen. Du kan fx gå på jagt på det lokale loppemarked eller på en af de mange portaler, hvor man kan købe og sælge brugte ting. På samme måde kan du sælge alt det, som dit barn er vokset fra eller give det til den lokale genbrugsbutik. Det føles ikke bare bedre end at smide tingene ud. Det er også bedre for miljøet. Pointen er simpel: Jo flere, der bruger tingene, jo færre ting er der brug for – og på den måde sparer du ressourcer til produktion af nye produkter.

Læs også: 5 fordele ved at gå efter genbrugstøj

Vask altid nyt tøj

Det er vigtigt, at du vasker nyt tøj. Ved hjælp af 1-2 vaske kan du nemlig vaske restkemikalier ud, inden du klæder dit barn på i det nye tøj. Restkemikalier kan bl.a. give allergiske reaktioner og hudirritation – derudover er nogle af kemikalierne under mistanke for at virke hormonforstyrrende. Læs mere hos Forbrugerrådet Tænk Kemi.

Læs også: 7 tips til tøjvasken

Vælg miljømærkede vaskemidler

Vasketøjet er noget af det, man aldrig rigtig får sat ”tjek” ved, når man er en børnefamilie. For børn gylper, spilder og leger. En af de ting, du kan gøre, så vasken både bliver bedre for miljøet og bedre for familien, er at vælge vaskemidler med Svanemærket eller EU-Blomsten. De skader nemlig ikke naturen, når vaskevandet skylles ud, da de lever op til skrappe miljø- og kemikaliekrav – og så er de bedre for familien pga. skrappe krav til sundhedsskadelige stoffer. De er samtidig drøje i brug. Og så er det en god idé at vælge et af de mange miljømærkede vaskemidler uden parfume, da du på den måde mindsker dit barns risiko for at udvikle allergi.