Naturvejleder: 4 idéer til forårsoplevelser med børn

Dagene bliver lysere og længere, temperaturerne bliver lunere. Naturens vækster vokser, og dyrene vågner. Foråret er over os, og der er masser af smukke, sjove og spændende ting at opleve i naturen. Her får du 4 idéer til gode oplevelser i naturen med børn.

Dreng fanger haletudser

Foråret kalder på tid i naturen. Og særligt som børnefamilie er det en god idé at lytte til det kald. Oplevelser i naturen har nemlig mange fordele for dit barn, for dig selv og for jer som familie. Naturoplevelser giver bl.a. en sund krop, modvirker stress, fremmer læring og styrker familiens fællesskab.

Læs også: Brug naturen og få glade børn

”Selvom naturen aldrig holder lukket, lukker mange mennesker sig inde over vinteren. Derfor higer vi nu efter at komme udenfor i forårsnaturen og få noget luft og noget sol”, forklarer Karin Winther, som er naturvejleder i Vesthimmerlands Kommune og fortsætter:

”I dag prioriterer mange familier at lave aktiviteter og skabe oplevelser på tværs af generationer. Og naturen er rigtig god som et fælles afsæt til at få en god oplevelse som familie”.

Her får du 4 idéer til, hvordan du kan bruge forårsnaturen med dine børn:

1. Planlæg jeres naturekspedition

Når familien skal på naturekspedition, foreslår Karin Winther, at I bliver enige om, hvad jeres tur skal indeholde. Det kan motivere dine børn at vide, at de fx skal på jagt efter dyrespor eller udforske naturens spisekammer. I kan også planlægge turen efter årstiden og gå på jagt efter de særlige tegn, spirer og spiselige planter, som foråret bringer med sig. 

Se fx efter, om skovbunden er dækket af hvide anemoner, og om I kan finde frøæg i søer og vandhuller. Og måske I kan få øje på forårsbebudere som citronsommerfugle, eller se om svalerne er vendt hjem fra deres årlige tur til Afrika. På naturekspeditionen.dk og naturninja.dk kan du finde flere forårstegn, som I kan holde øje med.

2. Find forårsfriske frøer

Frøer og tudser, som har ligget i dvale over vinteren, begynder at vågne og bevæge sig ned til søer og vandhuller for at parre sig. Tag dine børn med ud for at se, om I er heldige at få øje på nogen – og måske høre hannernes parrings-kvæk.

Karin Winther opfordrer også til at indsamle frø- og tudseæg til studiebrug. På den måde kan I nemlig se den forunderlige forvandling fra æg til frøer og tudser:

”Det er sjovt og spændende for børnene at holde øje med æggene, fordi udviklingen sker så hurtigt. Næsten hver eneste dag kan man se, at de har ændret sig”, siger Karin Winther og tilføjer, at der også er meget viden og læring i det. Her kan du læse en guide til, hvordan I samler og holder haletudser, ligesom du kan finde inspiration på Karin Winthers egen hjemmeside her.

OBS: Frøer og tudser er fredede i Danmark. Derfor må I ikke indsamle, forstyrre eller slå de voksne dyr ihjel. Det er dog tilladt at samle æg og haletudser, så længe I sætter dem tilbage i naturen.


3. Spis og drik naturen

Forårsnaturen er et fremragende forrådskammer. Så tag dit barn med ud i naturen for at samle forskellige planter, som I kan tage med hjem i køkkenet. Det vil være en stor og lærerig oplevelse for dit barn at se, hvordan naturens råvarer kan forvandles til fx en skøn mælkebøttesirup og lækker ramsløgspesto.

På naturvejleder Karin Winthers hjemmeside kan du også se, hvordan du og familien kan nyde frisktappet birkesaft.

4. Tag naturen med indenfor

Naturen er en del af os. Og vi er en del af den. Så hvorfor ikke bringe noget af naturen med indenfor? Når I er på familietur i skoven, på stranden eller bare er ude i haven, kan I samle sten, kogler, blade og blomster, som I kan bruge til pynt og dekorationer til hjemmet. I kan også tage friske grene med hjem og se, hvordan de ligesom frø- og tudseæggene vokser og forandrer sig fra dag til dag. En anden af naturvejleder Karin Winthers kreative idéer er at lave plantefarvning af påskeæg:

”Plantefarvning af æg er især sjovt, fordi ægget kan ende med at se ud på alle mulige forskellige måder. I dag kan vi kontrollere det meste – men ikke naturen. Naturen kan give os den der gnist af spænding og forventning. Og det er den følelse, du får, når du åbner din færdigkogte plantefarvningspakke”, siger Karin Winther.