Tips fra en naturelsker: Sådan får du børnene med ud i naturen i efterårsferien

Efterårsferien er lige om hjørnet, og for mange står den i familiens tegn. Her får du idéer til sjove udendørsaktiviteter fra naturvejleder og naturelsker, Karin Winther.

Tips fra en naturelsker: Sådan får du børnene med ud i naturen i efterårsferien

Hygge og samvær behøver ikke at foregå i sofaen. Med lidt planlægning og motivation bliver det meget nemmere for jer selv og børnene at lægge jeres tablets til side, så I sammen kommer ud og får boostet humøret med nogle dejlige oplevelser. 

"Efterårsferie er typisk der, hvor tre generationer finder sammen. Man er måske færdig med to-do listen i haven, og det er en tid, hvor det er oplagt at bruge skoven", siger Karin Winther, der er naturvejleder i Vesthimmerlands Kommune.

Men hun ved godt, at det kan være svært at motivere børnene til at komme med ud, når vejret er blevet køligere og mere ustabilt:

"Selv naturvejlederens børn kunne være svære at få med ud, da de var mindre, så jeg ved godt, at der skal noget ekstra til. Nogle gange måtte jeg sige, at sådan er reglerne - nogle ting skal man bare deltage i. Men som regel lykkedes det at motivere dem på andre måder. Når de først var ude, var de altid glade".

Læs også: Brug naturen – og få glade børn

Naturvejlederen har flere tips til, hvordan man får en god efterårsudflugt:

"Det med at samle flere generationer virker altid! Her kan opgaver og konkurrencer være en rigtig god idé. Ingen er bedre til natur end andre, men bedsteforældre har viden, og børn kan google – på den måde samarbejder man om opgaverne. Og så er madpakker altså ikke out-dated! Husk at tage lidt mad og varm kakao med, og måske et tæppe at sidde på, når I holder pause på en bænk eller træstamme. Imens kan det også være hyggeligt at få læst en historie", siger Karin Winther.

Og så kan det være en god idé på forhånd at aftale, at man skal ud at samle minder: 

"Hvis I tager billeder, kan de komme i mindebogen eller på mindetavlen. Min datter ser stadig i mindebogen, fra da hun var fem år, hvor hun spændt sammen med mig rappellede ned ad en klippevæg i Norge. Men mindre kan også gøre det! Prøv at servere idéerne, så de lyder spændende. Måske skal I på safari eller skattejagt i skoven? Det skulle nok kunne motivere". 

Tre idéer til de små, de mellemstore og de virkelig seje

Til de små: Mosbamser

Fra skovbunden kan I indsamle det flotteste grønne mos. Rul kugler til hoved, mave, ben, arme, næse og ører. Kuglerne vikles med grøn ståltråd. Sæt træpinde (trægrillpinde er gode) i de forskellige kugler og sæt delene sammen til en bamse. Til øjne og næse kan I bruge blomster eller bær. Brug naturmaterialerne og den medbragte ståltråd, saks og pinde, mens I er ude i skoven, så I kan gøre bamsen færdig på stedet. Sæt den uden for døren derhjemme til minde om en dejlig dag i skoven. 

Til de mellemstore: Blad-bingo

Tegn nogle bingoplader hjemmefra på et stort stykke papir med ni felter. Del jer op i to hold – fx et børnehold og et voksenhold. Børneholdet kan starte med at finde 9 blade fra forskellige træer, som de lægger i hvert sit felt på deres bingoplade. Derefter skal de voksne ud at finde de samme blade, så de kan matche deres bingoplade. Sæt tid på og se, om de voksne kan klare opgaven. Afhængigt af børnenes alder kan I tale om, hvilke træer bladene stammer fra.

Til de virkelig seje: Natsafari

Mindeværdige efterårsaktiviteter må gerne være liiiidt grænseoverskridende. Noget sejt, som andre ikke har gjort. Aftal en rute og tag sammen ud på natsafari med lommelygter. Se hvor mange nataktive dyr, I kan få øje på. Hvad laver de, når ingen andre kigger? Pak jer godt ind, og tag varm kakao med. Husk også at se på stjerner. 

Tips fra en naturelsker: Sådan får du børnene med ud i naturen i efterårsferien


Tips fra en naturelsker: Sådan får du børnene med ud i naturen i efterårsferien