3 tips til transporten

Trænger du til nye himmelstrøg og luftforandring i ferien? Her får du 3 tips til, hvordan du kan spare på CO2’en uden at spare på oplevelserne.

Mor og barn kigger ud af vinduet i toget på vej på ferie
1. Overvej alternative transportmuligheder

Ifølge den grønne tænketank Concito udleder vi danskere i gennemsnit 19 ton drivhusgasser om året, hvoraf 1 ton stammer fra fly. Derfor er det en god idé at overveje at benytte et andet transportmiddel end fly, når du skal på ferie.

Tillader afstanden til din feriedestination, at du tager toget, er det en god idé at gøre det, frem for at flyve eller køre i bil. På den måde sparer du nemlig CO2. Der er også mange andre fordele ved at tage toget. Fx har de fleste tog mere benplads end fly. Samtidig giver togturene dig mulighed for at nyde de smukke landskaber og iagttage forskelle i natur, kultur og arkitektur undervejs på turen. Endelig vil der som regel også være god plads til at sidde og spille eller læse sammen med familien undervejs – på den måde kan I slappe af og nyde hinanden, allerede inden I er nået frem til jeres destination.

Du kan også gøre som mange danskere, og lade tog være omdrejningspunktet for din ferie. Ifølge Jyllands-Posten var interrail det helt store rejsehit i 2019. Tal fra DSB viser, at salget af interrailbilletter til danskerne steg med 50 % fra 2018 til 2019. På DSB's hjemmeside og på www.interrailguide.dk kan du få hjælp og inspiration til din interrailferie – og til hvordan du kan gøre togrejsen endnu mere klimavenlig.

Læs også: Sådan kan du leve mere klimavenligt 

2. Tænk over transporten, når du er afsted

Du kan også være med til at gøre en forskel ved at vælge et mere grønt transportmiddel undervejs på din ferie. Her kan du fx tænke over, om du i stedet for at vælge taxaturen skal finde vej til fods, med offentlig transport eller måske en bycykel. Det er bedre for miljø og klima – og for pengepungen. Desuden får du oplevet byen på en helt anden måde og kommer tættere på de lokale, når du bevæger dig rundt på egen hånd. 

Tit har rejsedestinationer også helt særegne transportmidler, som du næsten skal have prøvet, før du rigtig kan siges at have oplevet byen. Fx Londons flotte, røde dobbeltdækkerbusser og verdens ældste undergrundsbane, alle cyklerne i Amsterdam og København og sporvognene i bl.a. Prag, Berlin og Milano.

Har du brug for at leje bil på din ferie, så undersøg, om det kan blive en elbil.

Læs også: 10 gode vaner til ferien

3. Udforsk Danmark

Der er ingen grund til at hoppe på et fly og rejse væk, selvom du higer du efter nye himmelstrøg og luftforandring. Overvej i stedet, om der ikke er en egn, en by eller en ø i Danmark, som du ikke før har besøgt, men som kunne være spændende at stifte nærmere bekendtskab med. 

Trænger du til smukke, rolige omgivelser, hvor du kan slappe af og lade batterierne op, kan du overveje en ferie til en af landets mange smukke øer. Og der er nok at vælge imellem og helt sikkert også en ø, du ikke tidligere har besøgt – faktisk er der mere end 70 beboede øer i Danmark. 

Trænger du derimod til lidt pulserende byliv og kulturelle muligheder, vil en af landets større byer sandsynligvis kunne give dig mange af de samme indtryk og oplevelser, som andre storbyer i Europa. 

Læs også: Derfor er det en god idé at tage på cykelferie