5 gode grunde til at gå på loppemarked

Sommer er højsæson for loppemarkeder. Rundt omkring i byerne på gader, stræder og i haller vrimler det med antikke fund, genbrugsguld og gode tilbud. Her får du 5 gode grunde til at gå på loppemarked.

Dametøj og bøjler på stativ ved et loppemarked
1. Spar ressourcer

Uanset, om du på loppemarkedet køber et brugt bord, en brugt bog eller et par brugte bukser, så er det bedre for miljøet, end hvis du havde købt en af de tre ting fra ny. At genbruge føles ikke bare bedre end at smide tingene ud. Det er også bedre for miljøet. Pointen er simpel: Jo flere, der bruger tingene, jo færre ting er der brug for – og på den måde sparer du ressourcer til produktion af nye produkter. 

Et enkelt godt råd er dog at lade være med at købe gammelt legetøj af blødt plastik. Legetøjet kan nemlig indeholde ftalater, som er mistænkt for at være hormonforstyrrende, og som der ikke var lige så skrappe regler for før 2007, som der er i dag. 

Læs også: 10 tips til at spare ressourcer

2. Spar penge

Det er ikke bare et godt valg for miljøet at købe genbrug. Genbrugsfund har også den fordel, at de som regel koster en brøkdel af nyprisen. Og gør du genbrug til en del af din livsstil, er der mange penge at spare.

3. Få unikke ting

Genbrugstøj kan give dig et mere unikt look og en personlig stil, og genbrugsmøbler kan gøre det samme for dit hjem. På loppemarkeder bugner det med tøj, møbler, ting og sager i alle afskygninger og alle aldre. Det betyder, at du kan finde genbrugsguld, som måske er umuligt at opdrive i de fleste butikker, der kun har sæsonens stil på hylderne. Du kan være heldig at finde ting, som var hotte for mange år siden, eller som der kun er produceret få styk af. Eller måske en taske, som er bragt med hjem fra en fjern rejse, eller en hjemmelavet og dermed unik vase, som passer perfekt ind i dit hjem.

4. Nyd skattejagten

Se det som en skattejagt, når du jagter genbrugsguld. Og inviter for eksempel en veninde, din kæreste eller din mor med på jagt, så I er flere til at spotte muligheder. Det kan nemlig godt kræve tid, tålmodighed og kreativitet at få øje på skattene. Til gengæld giver det en god og mere grøn følelse i maven, når du finder en unik skat, som kun koster en skilling, og som du glæder dig til at vise frem.

Læs også: 5 fordele ved at gå efter genbrugstøj

5. Glæd andre

Du kan måske også selv samle de ting, du ikke længere bruger, og som derfor fint kan sælges videre. Det kan være fejlkøb, møbler du er blevet træt af, eller tøj, som måske bare ikke længere sidder helt så godt, som det gjorde engang. Eller det kan være legetøj, som dine børn er vokset fra. Så hvorfor ikke kombinere en kaffedate med en god veninde med en fælles stand på det lokale loppemarked?

PS: Hvis du vil af med nogle ting, der kan genbruges, og du ikke lige har tid eller overskud til at have en bod på et loppemarked, så er der andre ting, du kan gøre. Du kan fx forære det til en ven eller den lokale genbrugsbutik. Og hvis du ikke lige kan komme i tanke om nogen, der står og mangler en bogreol eller en børnecykel, kan du lave et opslag på grundejerforeningens facebookside, hvor du skriver, at der er ting til fri afhentning. Så slipper du måske for en tur til genbrugsstationen. 

Danskerne og genbrug
  • 77 % af danskerne har handlet brugt det seneste år
  • 43 % af danskerne handler brugt for at mindske overforbrug
  • 45 % af danskerne er blevet mere bevidste om at købe brugt frem for nyt i løbet af de sidste fem år
  • 51 % af danskerne mener, at gode genbrugsvaner spiller en vigtig rolle for mere bæredygtighed
  • 30 % af danskere forsøger at leve mere bæredygtigt ved at sælge brugte ting frem for at smide dem ud

Kilde: https://guide.dba.dk/publikationer/genbrugsindekset/2021